dilluns, 28 de novembre del 2011

Crema de carbassa amb formatge de Maó i farigola

Una crema saborosa i senzilla de fer...varem treure la recepta original de la web de la BBC i li hem fet uns retocs o adaptacions. La quantitat de carbassa està posada una mica a ull, la veritat és que la vàrem comprar fa ja uns dies i no recordem el pes original (tampoc no la vàrem pesar en el moment de cuinar-la).

Ingredients (2 persones):
1 ceba
1 o 2 alls
1 carbassa d'uns 300-400 g (aproximadament)
farigola al gust
formatge de Maó
oli, sal i pebre negre
aigua o brou suau

Posem la carbassa a coure al forn, aquest mètode de cocció ens evita haver de barallar-nos amb la pell de la carbassa (i és que estem molt comodons últimament). Si no la volguéssim fer al forn, caldria pelar-la en cru i afegir-la en el moment de coure la ceba (veure més endavant). Òbviament el gust no és ben be el mateix !
Quan sigui cuita, treiem la pell i les llavors, i aixafem fàcilment la carn amb una forquilla fins a tenir un puré.

En una olla grossa hi posem un raig d'oli i hi tirem la ceba i els alls  tallats  ben fins i una mica de sal; deixem que "suï" la verdura, es a dir , que comenci a coure's i deixi anar una mica d'aigua. Si tenim la carbassa en cru, l'afegirem ara, si l'hem cuit al forn, deixarem que la ceba estigui força cuita i comenci a agafar color i llavors l'afegirem.

Remenem una mica el puré i hi afegim la branqueta de farigola o les fulles, donem uns tombs a tot plegat  i hi afegim aigua  o un brou suau, amanim amb sal i pebre (compte! que el Maó és fort) i deixem que cogui tot plegat uns 10 minuts. Ara si volem, ho passem pel túrmix (imprescindible si hem cuit la carbassa directament a l'olla i no pas al forn) o ho deixem tal qual.

Mentrestant, ratllem el formatge de Maó i quan tinguem la quantitat que desitgem (dependrà del gust de cadascú), tirem una part a l'olla i en reservem una mica per la decoració. Deixem que bulli cinc minuts més, rectifiquem de sal i pebre i servim acompanyat del formatge ratllat.

dijous, 24 de novembre del 2011

Arròs amb sardines (blogs contra la fam)

Aquest dies , amb motiu del Gran Recapte d'Aliments dels dies 25 i 26 organitzat per la Fundació Banc dels Aliments, ha sorgit la iniciativa de mostrar la solidaritat amb la feina de la Fundació i donar-li publicitat, publicant el dia 24 una recepta econòmica i amb algun dels aliments que es demana com a ingredient principal. Així que he aparcat la recepta que tenia preparada i he penjat aquesta altra de fa un temps: arròs amb sardines, l'arròs és un dels aliments que es demana d'aportar durant el Gran Recapte i la sardina, un altre dels ingredients que domina el plat, també és econòmic.

A ma dreta del blog trobareu un link a la web del banc dels aliments, allà trobareu els punts de recollida d'aliments!

Ingredients (2 persones):
180 g d'arròs
1 ceba petitona
2 alls
1 pebrot verd petit
1 fulla de llorer
julivert i safrà (es pot obviar)
aigua o brou suau

En una cassola de fang, hi tirem un raig d'oli i els alls sencers pelats. quan comencin a agafar color, els traiem i els reservem.

En el mateix oli, fem un sofregit amb la ceba tallada ben fineta, el julivert i la fulla de llorer. Passats uns 5 minuts de posar la ceba, hi afegim el pebrot també tallat ben fi. Deixem que cogui.

Quan el sofregit sigui ben cuit, hi tirem l'arròs, hi donem un parell de voltes i hi afegim el brou calent (o l'aigua). Quan comenci a arrencar de nou el bull (cal que el foc ara sigui ben fort), hi afegim el safrà i els alls fregits prèviament picats al morter.Deixem a foc fort 5 minuts i després el baixem a foc mitjà.

A mitja cocció de l'arròs, hi afegim les sardines ja netes i sense cap. En total deixarem que cogui 12-15 minuts.
Opcionalment, podríem deixar que s'acabés de coure al forn els últims 5 minuts (a 180º).

dilluns, 21 de novembre del 2011

Pastís Liz

 Una altra recepta de dolç, aquest cop la d'un pastís que ens vàren ensenyar a fer ja fa uns quants anyets en un curset de cuina, una pasta brisa amb espècies i avellana i un farcit fàcil: melmelada! Relativament senzill i molt bon resultats!

Ingredients :
300 g de farina
125 g d'avellana torrada en pols (si no en tenim, avellada torrada triturada amb la picadora)
100 g de sucre
125 g de mantega
3 ous (1 per pintar)
1 cullerada de postres de canyella
1 llimona (la pell ratllada)
2 claus d'olor (triturats)
sal
250 g de melmelada de gerds

Formem un volcanet amb la farina i al mig (al "crater") hi posem la mantega estovada, les avellanes ratllades, el sucre, dos ous, la canyella, les ratlladures de llimona, els claus i la sal (un pessic). Es comencen a barrejar primer els ingredients de dins el volcanet i de mica en mica la farina fins que ens quedi tot ben lligat. No cal pastar-ho, només treballar-ho el justet perquè quedi tot junt i homogeni.

Deixem reposar la pasta a la nevera durant una hora (tapada amb un drap).

Passar aquest temps treiem la pasta de la nevera, fem dues parts . Amb una de les meitat, l'estirem amb cura (ull! es trenca molt fàcilment) i farcim un motllo rodó amb ella.Deixem unes vores altres. Punxem la pasta amb la forquilla, així quan cogui no farà bombolles o pujarà.
Farcim amb la confitura i mentrestant, preparem tires de pasta per a fer l'enreixat. Han de tenir una amplada d'1,5 cm aproximadament. Caldrà que anem amb comte, doncs la pasta es trenca fàcilment.
Formem el dibuix de l'enreixat (o un altre qualsevol) i pintem tota la superfície amb l'ou batut Mentrestant, tindrem el forn calent a 180 graus. Enfornarem el pastís i el deixarem uns 30 minuts. 

divendres, 18 de novembre del 2011

Pa de Pessic amb lemon curd

Aquesta recepta és una altra adaptació lliure d'una trobada prèviament a la web de receptes de la BBC : a la recepta original, la base del pastís la feien amb molt de mantega....nosaltres l'hem alleugerit una mica fent-la de pa de pessic, ens ha quedat lleugera, fina i gens empalegosa. Sobre la recepta de la lemon curd, hem d'avisar que ens ha quedat molt forta de gust, apte per autèntics amants de  la llimona, però si rebaixem la "dosi" de suc de llimona, quedarà més suau.

Ingredients (per un motllo de 18 cm):

pel pa de pessic:
4 ous (1 ou sencer, 3 rovells i 3 clares)
150 g de sucre (100  i 50)
100 g de maizena
30 g de farina

pel lemon curd:
2 rovells d'ou
1 culleradeta de postres de maixena
150 ml de suc de llimona (aprox. 3 llimones)
100 g de sucre
125 g de mantega
1 llimona (la pell ratllada)

per la decoració:
pell de llimona a tires finetes
sucre i aigua a parts iguales
100 g de sucre llustre
2 cullerades de suc de llimona

Començarem per fer la crema de llimona (la podem fer el dia abans i tenir-la a la nevera):
posarem dos cassons al bany maria, es a dir, un cassó gros amb una mica d'aigua i a dins un de més petit. Cal evitar que hi hagi massa aigua perquè ens podria entrar al casso petit on farem la crema o massa poca (no escalfaria bé el petit). És qüestió de tenir una mica d'ull. Posem en el cassó petit, el sucre, el suc de llimona i, la pell ratllada  i  la mantega. Deixem que s'escalfin fins que es desfacin el sucre i la mantega. Afegim els rovells d'ou i la culleradeta de maizena i anem remenant constanment amb el batedor. Al cap d'uns 15-20 minuts, la crema s'espessirà. quan sigui prou espessa, la treiem del foc i deixem que es refredi. De tant en tant, remenem per evitar que es formi una crosta a la superfície.

Per a fer el pa de pessic:
en un bol posarem els 50 g de  sucre i els 3 rovells i l'ou sencer. Batrem amb la màquina fins que tinguin relleu i la pasta hagi agafat un color pàl·lid. 
A part, comencem a muntar a punt de neu les clares, quan comencin a fer-se hi afegim poc a poc el sucre sense deixar de batre-les. Cal que tinguin consistència ben densa i forta i un color brillant.
Afegirem les clares a la crema de rovells i sucre a poc a poc, amb l'ajut de l'enganyamarits i mirant de remenar el mínim possible i fent-ho molt suaument.
Després hi afegirem la barreja de maizena i farina prèviament tamisades i sempre treballant amb molta cura i a poc a poc.
Quan estigui tot barrejat, ho aboquem en un motllo de 18 cm prèviament untat amb mantega i enfarinat. Ho posem al forn, que tindrem ja calent a 180º uns 30 minuts.
Cal comprovar que esta cuit punxant-ho amb una agulla llarga i quan l'agulla surt neta, vol dir que el pa de pessic esta cuit. El traurem i l'aboquem per desenmotllar-lo en una reixeta o similar. Deixem que es refredi.

Per la decoració: 
de tires de llimona: posem al foc un cassó amb 3 dits d'aigua i una cullerada sopera de sucre i les tiretes de llimona. Deixem que es confitin ben confitades.
Per la glaça, barrejarem el sucre amb les cullerades de suc de llimona fins que tinguem una crema, això s'ha de fer a l'últim moment perquè es solidifica i per tant no la podem preparar amb molta antelació. Però tampoc abans de servir, perquè tarda un temps, uns minuts, a solidificar-se no és una cosa instantània.

Quan el pa de pessic sigui ben fred, tallem en dues parts horitzontals i farcim amb la crema de llimona (el lemon curd). Aboquem la glaça pel damunt i quan aquesta estigui ja quasi solidificada, les tiretes de llimona confitada.

Consideracions:
a) el pa de pessic cal treballar-lo el mínim possible i sempre amb delicadesa. No porta llevat, per tant, per pujar dependrà totalment de com l'haguem treballat.
b) per tallar el pastís en dues capes, ens pot servir fer dos senyals amb farina normal al voltant del pastís i seguir-los al moment de tallar amb un ganivet de serra
c) hem de fer uns senyals verticals amb farina o qualsevol altre sistema per recordar l'encaix de les 3 parts del pa de pessic (jo ho m'hen vaig enrecordar , em vaig equivocar en fer coincidir les parts del pastís i es notava)
d) amb les proporcions que hem senyalat pel lemon curd, queda molt fort, si volem suavitzar-lo ens caldrà reduir la quantitat de suc de llimona i/ augmentar la de sucre.

dimecres, 16 de novembre del 2011

Croquetes de carn (les de la mare)

També conegudes com Les Croquetes...doncs és que no podem dir res més, simplement les millors croquetes del món...les de carn, les de la recepta familiar, les de la mare....

Ingredients (25-30 peces)
2 pits de pollastre
250 g de vedella (la peça que es diu conill)
pel brou: 1 pastanaga, 2 porros, 1 ceba, 1 branca d'api i una patata

per la beixamel:
1 ceba grossa
1 l de llet
farina (2 cullerades soperes ben plenes)
50 g de mantega
nou moscada i pebre negre

per arrebossar les croquetes.
1 ou
farina de galeta
farina


Aquesta carn l'haurem bullit juntament amb les verdures tal i com expliquem aquí.
Reservem la carn, deixem que es refredi i la desossem.

Mentrestant, en una paella grossa, hi tirem un raig d'oli i la ceba tallada en juliana (una bona quantitat). Quan comenci a tenir color, hi afegirem els pits de pollastre i la vedella tallats a trossos no gaire petits. Es passa tot per la paella, se'ls hi dóna unes voltes i es treu i es passa per la picadora.

A la mateixa paella, hi tornem a tirar un raig d'oli o aprofitem el que hagi quedat (millor) i hi afegim la mantega i un parell de cullerades ben plenes soperes de farina. Es deixa coure, i quan comenci a agafar color i la farina ja no tingui gust a cru, hi afegim una mica de llet i deixem que es lligui tot. Llavors hi afegim tota la carn i un altre raig de llet, sal, pebre i nou moscada. Ho treballem tot molt bé perquè ens quedi ben lligat. Remenem durant uns 20 minuts a foc baix, fins que quedi una pasta ben espessa, i es desenganxi de les parets i la superfície bombollegi. Es rectifica de sal i pebre i s'aboca a una plàtera. Quan hagin passat uns minuts, tapem la pasta amb un paper flim de cuina per evitar que s'ens faci crosta. Deixem refredar.

Quan la pasta sigui ben freda, amb una cullera sopera en fem porcions. A cada porció, se li dóna la forma allargada tìpica i es passa primer per  farina, després per ou batut i per últim per farina de galeta.

Es prepara una paella amb força oli i quan l'oli sigui calent es van posant les croquetes. Quan tinguin un bonic color daurat, es treuen del foc i es posen damunt de paper  de cuina perquè absorbeixi l'excés d'oli.
Si sobra pasta , o si ho fem d'un dia per l'altre, mentre es refreda, podem en fer platets (aquí).

dilluns, 14 de novembre del 2011

Mongetes amb sobrassada i bolets

Aquesta recepta la vàrem veure un cop per la televisió balear, com que la veritat és que no la veiem massa no recordem el programa ni el presentador...era , això sí, el típic programa de cuina i anava de bolets! Immediatament ens la vàrem apuntar i l'hem feta diverses vegades des de llavors. Podem fer servir diversos tipus de bolets, en el programa feien servir rovellons; nosaltres l'hem fet amb rossinyols i amb camagrocs. La sobrassada pot ser la "normal" o, com aquest cop, picant (no és tan fàcil de trobar, nosaltres la vam comprar en una fira d'artesania). Les mongetes en aquest cas varen ser unes pintes enllaunades, amb el seu típic color blanc-verdós.

Ingredients (2 persones):
200 g de mongetes cuites (en aquest cas, pintes de Navarra)
100 g de cama-grocs frescos
1 tall de sobrassada picant
1 tomàquet madur mitjà
1 ceba mitjana
1 fulla de llorer

Tallem la ceba ben fineta i ratllem el tomàquet. Reservem .
Netegem els camagrocs, doncs acostumen a venir amb molsa i fulletes de pi.

Fem un sofregit en una paella amb una mica d'oli i la ceba. Hi afegim la fulla de llorer i deixem que es cogui la ceba fins que sigui transparent. Llavors hi afegim la sobrassada a bocins petits, remenem uns minuts i hi afegim els bolets. Quan aquests siguin cuits i hagin evaporat l'aigua, hi afegim el tomàquet i deixem que la salsa es concentri.

Quan tinguem la salsa ben concentrada, rectifiquem de sal i hi afegim les mongetes cuites. Remenem  i deixem coure uns minuts més, fins que tot siguin ben barrejat. Retirem la fulla de llorer i servim.

dissabte, 12 de novembre del 2011

Canelons de carbassa i gingebre


Aquests canelons són la nostra versió d'uns que vàrem provar ja fa un cert temps a un restaurant de Barcelona. La combinació carbassa-gingebre fresc ens va agradar moltíssim, feia temps que teníem pendent de tornar-los a fer i aquest cap de setmana passat vam decidir aprofitar per fer-lis unes fotos i penjar-ho tot al bloc. La veritat és que ho fem bastant a ull i ens és difícil saber el pes aprox. de la carbassa, si en sobra fem platets i ho aprofitem per a l'endemà!

Ingredients (4 persones):
12 plaques de canalons
1 carbassa mitjana (no sabem el pes aprox. uns 300 g potser)
1 ceba petita
1 rel de gingebre fresc
nou moscada
200 ml aprox de llet
farina (una cullerada ben grossa plena)
formatge ratllat

per la salsa beixamel:
0,5 l. de llet
mantega uns 50 g aprox.
farina, una cullerada sopera ben plena
sal i nou moscada

Començarem per coure la carbassa : podem bullir-la o coure-la al forn fins que sigui tova. Quan sigui cuita, deixem refredar i li traiem la pell (si l'hem feta al forn). La triturem bé, amb la forquilla o amb un passapurés. Salem.

En una paella grossa, hi tirem un raig d'oli i la ceba tallada ben petita. Deixem que es cogui i que es torni transparent. quan ja sigui ben cuita, hi afegim el puré de carbassa i una cullerada sopera ben plena de farina. Remenem bé i deixem que es cogui la farina. Per saber que està cuita, podem provar la pasta, no ha de tenir gust a farina.

Afegim a la pasta una mica de nou moscada ratllada i el gingebre ratllat. Afegim un raig de llet (aprox. un got no gaire ple). Anem remenant constanment a foc lent, la pasta se'ns lligarà i començarà a desenganxar-se de les parets de la paella i a fer bombolles a la superfície que "explotaran" com petits volcanets. Rectifiquem de sal i pebre.
Un cop feta la pasta, l'abocarem en una safata i passats uns minuts la cobrirem amb paper-film de cuina per evitar que es faci "crosta". Deixarem refredar. Es convenient fer-ho el dia abans o unes hores abans, doncs cal que la pasta estigui completament freda i reposada alhora de fer els canelons.

Per bullir el canelons començarem per posar una olla grossa al foc amb aigua abundant i un bon raig d'oli. Quan comenci a bullir, hi tirarem una a una les plaques de canelons i deixarem que es coguin. El temps dependrà del fabricant (esta indicat a la capseta). Quan la pasta sigui cuita, la retirarem de l'olla amb l'ajut d'una escumadora una a una (comte! són fràgils i es poden trencar) i les posarem a refredar en un cossi o bol gros amb aigua freda.

Quan les plaques dels canelons siguin fredes, les traiem de l'aigua i les posem damunt d'un drap que tindrem estès al marbre de la cuina per exemple. Repartim totes les plaques pel damunt del drap (o draps) i llavors anirem posant cullerades de pasta més o menys a la meitat de la placa. Ull! les plaques no són quadrades, són rectangulars per tant, es millor farcir-les i enrotllar-les seguint la banda més llarga. El farcit no ha d'arribar a les vores de la placa però ha d'estar repartir. Enrotllem el caneló i el posem a la llauna o plat que anirà al forn. Al fons de la plata o dels platets, hi posem una mica de llet. Repartim els canelons per la llauna o els platets i reservem.

Ara començarem a fer la beixamel: en un cassó , hi posarem la mantega (uns 50 g) i la farina (50 g també o una cullerada grossa ben plena). Remenant constanment, deixarem que es cogui la farina sense que arribi a tornar-se marró (voldria dir que se'ns ha cremat). Quan comenci a canviar una mica de color, hi afegim la llet (un mig litre), i una mica de nou moscada ratllada i sal. Remenem constanment a foc baix. Cal que vigilem que no bulli , si creiem que pot estar a punt de bullir, ho traiem del foc i anem remenant una estona fora del foc, això farà baixar la temperatura.  És millor remenar amb un batedor de cuina, evitarà millor que se'ns facin grumolls. Cal tenir una mica de paciència perquè pot tardar uns 10 minuts a començar a espessir; ara, un cop comença, acostuma a espessir molt ràpidament.

Quan tinguem la beixamel feta, l'abocarem damunt la llauna dels canelons o dels platets. Empolsinem amb formatge ratllat i uns tallets molt fins de mantega i els posem a gratinar al forn. quan tinguin una mica de color, ja es poden servir.

dijous, 10 de novembre del 2011

Crumble de codony i pera

Aquestes postres les hem fetes per aprofitar la temporada de codonys i provar de fer amb ells alguna cosa més que el codonyat. El resultat ha sigut molt i molt bo!

Ingredients (5 persones):
1 codony mitjà
1 pera "flor d'hivern" mitjana
4 o 5 castanyes torrades
1 cullerada de sucre grossa
1 mica de canyella en pols

pel crumble:
70 g de farina
70 g de mantega freda tallada a bocins
50 g de sucre
canyella en pols

En el forn calent, fem coure el codony i la pera. Quan siguin quasi bé del tot fets, els treiem i deixem que es refredin.

Un cop freds, els pelem i els tallem a daus. Barregem amb el sucre i la canyella i reservem.

En un bol posem la farina, la mantega, el sucre i la canyella. Treballem amb les mans sense pastar, només ajuntant-ho tot com si féssim una pasta brisa. Quan tinguem tots els ingredients barrejats fent grumolls, amb una consistència terrosa i uns grumolls més grans que els altres, ja tindrem el crumble preparat. Ho posem una estona a la nevera (uns 30 minuts).

En uns recipients que puguin anar al forn: flameres, gotets o similars, repartim la barreja de fruites. Després hi tirem el crumble pel damunt i enfornem a foc ja calent (180º) fins que el crumble sigui crocant i comenci a agafar color. Servir tebi o a temperatura ambient.

dimarts, 8 de novembre del 2011

Puré de verdures

Aquest puré precedeix (o acompanya) sempre a la preparació de les croquetes de carn que fem a casa; el motiu és ben senzill: els ingredients amb els que fem el puré són els que ens queden de la preparació de les croquetes! (la recepta també la penjarem aviat)

Ingredients (2 persones):
100 g d'arròs
50 g  aprox. de botifarra negra a rodanxes
3 pastanagues
1 tronxo d'api
1 ceba mitjana
1 patata grossa
2 porros
2 pits de pollastre
250 g de carn de vedella
2 l. d'aigua

Es posa a bullir en fred la carn; caldrà anar escumant. Quan ja no faci més escuma, s'hi afegeixen les verdures pelades i tallades a trossos. Es sala i es deixa bullir una hora.

S'escorre tot al cap del temps: amb la carn farem croquetes (pròximament la recepta), el brou es guarda per fer sopa i  les verdures les passarem pel passapurés.

Un cop tinguem les verdures passades pel passapurés, hi afegim una part del brou al gust i ho posem de nou al foc. Quan comenci a bullir, hi afegirem l'arròs, deixem que segueixi bullint i quan sigui quasi bé cuit, hi afegim la botifarra  a talls. Es rectifica de sal i ja estarà a punt.

dissabte, 5 de novembre del 2011

Ratafia

Una de les begudes més tradicionals de la Garrotxa : la Ratafia; òbviament no només és típica d'allà, està molt estesa per tot Girona i pels Pirineus ..però nosaltres sempre l'associem amb Olot i la seva  comarca!
Hi ha un munt de variants a la recepta perquè com veureu porta molts ingredients, això fa que cada casa li doni un toc personal i hi afegeixi o tregui herbes, si be algunes d'elles semblem comunes a totes les receptes. Òbviament no hi pot faltar l'aiguardent o anís  i les nous verdes que són la base de la beguda! normalment totes duen a més, canyella, nou moscada, claus d'olor, tarongina i maria Lluïsa, pell de llimona i menta...a partir d'aquí, però hi ha una gran varietat d'ingredients !

Com veureu, a més, el procés d'elaboració demana una mica de paciència. Necessàriament, començarà per Sant Joan, el moment adient per a collir les nous verdes i acabarà per Tots Sants, el dia que tradicionalment, s'encetava la nova ratafia

Ingredients:
1'5 l. d'anís sec
3 nous verdes
3 claus d'olor
1/2 nou moscada
1 culleradeta de macip
1/2 llimona (la pell)
1 taronja (la pell)
1 canó de canyella
2 brots de menta
1 cullerada sopera de camamilla (de Menorca, perquè ens agrada més)
idem de til.la
idem de poleo
idem de tarongina
idem de maria Lluïsa
idem de sajolida
3 grans de ginebró
200 g de sucre

Primer de tot, pels vols de Sant Joan busquem les nous verdes, cal que siguin tendres i que el fruit no hagi començat a endurir-se, es clar.

Un cop les tinguem, les tallem per la meitat i les posem en un pot o envàs de vidre gros que es pugi tapar bé. Hi afegim tots els altres ingredients (menys el sucre) i ho deixem reposar a sol i serena durant 40 dies. Es a dir, el traiem a l'aire lliure! no cal que estigui sempre al sol, però cal que li dongui una mica...ho tapem bé, perquè no entri res i deixem reposar. Veurem que el licor s'anirà enfosquint.

Quan hagin passat els 40 dies, filtrem el liquid, ho passem a un pot nou i hi afegim el sucre. Tornem a tapar-ho i ho guardem en un lloc protegit del sol (ara ja no ha d'estar a sol i a serena). Deixem que reposi i ho obrim per Tots Sants. Ho filtrem de nou (ens pot haver deixat una mica de marró al fons) i ho posem en les ampolles que hagem triat. Ja estarà llesta per consumir.
Es pot veure sola o amb glaçons.

dijous, 3 de novembre del 2011

Bacallà amb anous i prunes

Una manera senzilla i no gaire corrent de fer el bacallà. Aquesta recepta la vàrem trobar fa temps en un llibre de cuina catalana. I com que a nosaltres el bacallà ens encanta, doncs es clar, ens la vàrem apuntar!

Ingredients (2 persones)
2 talls de bacallà petits per persona
un grapat de nous
1 grapat de prunes seques
1 branqueta de canyella
vi ranci

Començarem per posar les prunes seques sense ós en remull un parell d'hores.
Trindrem el bacallà a talls ja remullat i dessalat. Si ho hem de fer a casa, recordem que cal possar-lo en aigua, amb la pell cap amunt, ben cobert,  deixar-lo a temperatura ambient i anar canviat l'aigua durant tres dies. També el podem possar a la nevera, i canviar l'aigua només un cop, llavors l'haurem de deixar en remull 4 o 5 dies.
En una paella amb oli, fregirem la branqueta de canyella i després d'un parell de minuts, la retirarem.
Enfarinarem el bacallà, dues voltes i el fregirem en l'oli on prèviament em fregit la canyella.  Quan sigui ben ros, el treuerem i el posarem en una safata. Procurem que estigui calenta.
Llavors, en el mateix oli, hi tirem les prunes previament remullades ja escorregudes, les nous i un raig de vi ranci. Deixem que bulli uns minuts fins que s'evapori bona part de l'alcohol que porta el vi ranci i ho aboquem damunt el bacallà.
Servirm immediatament.

dimarts, 1 de novembre del 2011

Codonyat i Gelea de Codony i poma

Sent tardor és practicament obligat parlar del codonyat i de la gelea de codony. Fa un parell de dies vàrem comprar un codony preciós i evidentment, el vam aprofitar per fer codony amb la carn i gelea amb les peles i les llavors.

Pel Codonyat:
Ingredients:
1 codony gros
sucre
aigua
llimona

Proporció: 1 kg codony= 3/4 kg de sucre= 1 got d'aigua (250 ml)

Agafem el codony, el pelem i el refreguem amb la llimona. Tallem la carn a trossos, guardant les peles i les llavors.
Posem la carn del codony al foc aigua.  Ho deixem bullir i quan estigui cuit, l'escorrem i guardem el liquid. Passem la carn pel passapurés.
Ara fiquem al foc un cassó amb sucre i aigua amb la proporció que hi ha a dalt (1:3/4:1). Quan estigui fet l'almívar, hi afegim la carn dels codonys i anem remenant a poc a poc amb una cullera de fusta. Hem d'anar amb comte que esquitxa molt i  a més, s'enganxa amb tant de sucre. Quan tingui la consistència espessa i/o al nostre gust,  ho retirem del foc i ho aboquem en els motllos on volguem guardar el codonyat. Deixem refredar.


Per la Gelea de codony i poma:

Ingredients;
pells i cors del codony
1/2 poma o 1 poma sencera petita amb la pell, el cor i la carn.

Fem bullir molt i molt les peles i els cors del codony amb la poma. Quan sigui cuit, ho passem pel xino o ho per un colador aixafant-ho tot molt bé.
Del líquid que aconseguim, el barregem amb sucre i , si volem, una mica de l'aigua de bullir els codonys.
Per la gelea la proporció és la mateixa que pel codonyat:
1 kg de liquid= 3/4 kg de sucre.
Deixem que bulli ben be un parell d'hores. La gelea s'anirà espesseint, i quan la deixem refredar, s'espessirà una mica més. Cal abocar-la ja en els motllos on la vulguem conservar.


En el nostre cas, el codonyat té un color més suau i una consistència no tan sòlida com normalment es veu a les botigues. És una qüestió de la quantitat de sucre que li afegim, suposo; de totes maneres a nosaltres ens agrada així.

Seguidors