dilluns, 30 de juliol del 2012

Enreixat de pasta de full amb prunes i cansalada

Aquest enreixat o coca de pasta de full està igualment bona calenta que freda, però es clar en aquests dies i amb aquesta calorada, millor fred! Com a pícnic o sopar o dinar fred serà un èxit segur!

Ingredients:
200 g de pasta de full
6 claus d'olor
10 grans de pebre negre mòlt
200 g de prunes seques sense pinyols
1 tassa de vi ranci
150 g molt fins de cansalada de porc fumada
1 rovell d'ou batut (per a pintar l'enreixat)

Començarem per posar en un cassó les prunes amb unes cullerades d'aigua, les espècies i el vi ranci. Deixem que cogui a foc suau fins que s'estovin les prunes. Deixem refredar i les passem pel túrmix i si cal, hi afegim més aigua (sempre a cullerades).

Tallarem a trossets la cansalada de porc fumada i la saltarem sense oli en una paella fins que estigui un pèl cruixent. Reservarem.

Estirem la pasta de full i fem un rectangle.  Dividim mentalment en 3 parts : les dues de banda i banda seran per fer les reixes, la part del mig, l'omplirem amb el farcit. Farem unes tires amb el ganivet de forma paral.lela i començant per dalt a banda i banda del rectangle per a poder trenar-les . A la banda del mig: hi escamparem la meitat de la cansalada, posarem al damunt les prunes i damunt d'aquestes, la cansalada que ens quedi.

Trenarem l'enreixat de la següent manera: començant per una banda, agafarem una tira (la primera de dalt de tot)  i la passarem pel damunt del farcit, però no recte, sinó amb una mica d'inclinació cap avall. Agafarem la primera tira de la banda oposada i la `creuarem pel damunt de la primera tira. Agafarem la segona tira de la primera banda i la passarem pel damunt del puré i de les tires, encreuant-la de nou. Repetirem amb la segona tira de l'altra banda. Anirem repetint , fins acabar totes les tires, procurant que quedin fent un enreixat pel damunt de tot el puré. Pintarem amb ou batut.

Posem el forn a foc alt, uns 180º i quan sigui calent, hi posem l'enreixat. Millor amb unes gotes d'aigua envoltant la pasta de full (quan s'evapori, ajuda a pujar la pasta). Quan l'enreixat tingui un color ben daurat i cruixent, el traiem del foc i deixem refredar.

dimarts, 24 de juliol del 2012

Com fer?... per enganyar caragols

Per netejar, enganyar i coure els caragols:

aigua abundant
llorer
farigola
romaní
alls

Deixarem els cargols en dejú uns 10-15 dies. Ens caldrà posar-los en una caragolera, o en alguna mena de caixa o bossa amb reixetes prou grosses perquè respirin, però prou petites per que no se'ns escapin. Mai en bosses de plàstic. Si els posem en una caixa o en una capsa, compte! que no s'acumuli brutícia al fons, i compte amb posar-hi paper, perquè se'l mengen i llavors no estaran mai nets.

Un cop dejunats, per netejar-los caldrà posar-los en aigua freda o natural, mai calenta: aprofitar dues piques de la cuina o la pica i un perol o cossi gros  i, amb paciència i a base d'anar canviant-los de lloc, anar-los netejant. Cal deixar que s'enfilin una mica per les parets de la pica o del cossi, ells mateixos es netegen amb el moviment de brutícia que puguin tenir a la closca i treuen la bava que puguin tenir. La brutícia més resistent, no hi ha cal altra manera que treure-la amb les mans (millor enguantades) o amb un raspallet finet.

També convé "desfer-se" dels que no donguin senyals d'estar espavilats: que no surten de la closca, per exemple, de cap manera. Hi ha gent que els renta amb aigua amb sal, però llavors bavegen tota l'estona i no hi ha manera que ens quedin nets. Un cop triats, i ja ben nets, passarem a enganyar-los per coure'ls.

Posarem al foc molt i molt baixet una olla ben grossa amb aigua suficient; caldrà que tingui tapa, a més. Hi posarem  les herbes: farigola (molta), una fulla de llorer, un o dos alls pelats i romaní al gust. Hi tirarem els cargols quan encara sigui tot fred. Taparem l'olla i damunt la tapa hi posarem un pes, així evitarem que els caragols la moguin. Deixarem que es coguin molt a poc a poc, si el foc va massa de presa, s'amagaran i no hi haurà manera de menjar-se'ls. No hi poseu sal de cap manera! Ja salarem la salsa d'acompanyament!

Quan siguin cuits, els colem. Reservarem una mica de brou de bullir-los per si ens cal per la salsa i guardem els caragols a la nevera fins el moment d'afegir-los a la cassola amb el conill o amb els peus de porc o barrejar-los amb la salsa que hagem triat.

divendres, 20 de juliol del 2012

Lassi de safrà

Aquesta és una beguda refrescant hindú, acompanyada de glaçons i ben fresqueta està ben bona i té un gust original i diferent!

Ingredients (2-3 gots):
1 iogurt grec
uns brins de safrà
2 cullerada sopera de sucre (o més si ho volem més dolç)
2 gots d'aigua
glaçons al gust o més aigua freda

Posem en un cassó al foc els dos gots d'aigua i el sucre, quan el sucre s'hagi dissolt, hi tirem el safrà i apaguem el foc. Deixem que s'infusioni i es refredi. Quan sigui ben fred, hi afegim el iogurt i ho batem tot perquè quedi ben barrejat. Hi afegim més glaçons i/o més aigua freda segons ho vulguem més o menys "fort".

dilluns, 16 de juliol del 2012

Trempó

Aquesta amanida és típica de Mallorca; a nosaltres ens vàren explicar aquesta versió i és la que fem sovint ara a l'estiu...per la xarxa en podreu trobar amb diferents versions!

Ingredients (2-3 persones):

2 tomàquets madurs
2 pebrots verds italians
un grapat de tàperes
1/2 ceba (aquesta de la foto no en duia)
olives negres (o arbequines)
sal i pebre negre, oli i vinagre per amanir

Netegem els pebrots i els hi traiem les llavors. Els trossegem. Tallem també el tomàquet a daus. Tallem la ceba sense la pell, es clar, ben petita. Barregem en un bol els tomàquets, els pebrots, la ceba , les olives i les tàperes prèviament remullades una estona en aigua. Amanim (o trempem) amb l'oli i el vinagre , la sal i una mica de pebre negre. Millor si ho deixem reposar una estona.

dijous, 12 de juliol del 2012

Amanida de Ganyims

Un altra recepta amb ganyims (tonyina salada) , però en aquest cas més adient per aquesta època de l'any i les calorades que estem passant...

Ingredients (2 persones)

2 talls de ganyims o tonyina de sorra o tonyina salada
2 tomàquets (millor de montserrat o del pebrot)
1 ceba tendra
olives d'Aragó o Arbequines o Kalamata

El dia abans, posarem la tonyina en aigua i la guardarem a la nevera. Pel mati, la traurem, l'escorrerem de l'aigua i la posarem en un plat amb un fil d'oli.

En el moment que volguem fer l'amanida, tallem elstomàquets a daus, els posem en un plat i salem, hi posem els ganyims, les olives i la ceba tendra tallada ben petita. Amanim amb oli, vinagre, pebre negre i una mica de sal (en aquest cas opcional).

dilluns, 9 de juliol del 2012

Badocs farcits

Una altra recepta amb badocs, aprofitant ara que estem en "temporada" i que em tingut la sort de trobar-ne . Aquest cop, els hem farcit, no es gaire complicat i com entrant queda boníssim!

Ingredients (2 persones):
6 badocs
6 filets d'anxova en oli
formatge tipus mató
farina
aigua
sal

Netegem els badocs traient-lis el pístil. Aixafem una mica el mató fins aconseguir una pasta i a cullerades i amb molta cura, anem farcint els badocs. Afegim a dins de cada badoc una anxova o com a mínim, mitja.
Reservem.

Fem una pasteta fluïda amb la farina i l'aigua i una miqueta de sal, arrebossem els badocs i els fregim en una paella amb oli ben calent. Quan siguin dauradets, els retirem i els deixem refredar damunt paper absorvent.

divendres, 6 de juliol del 2012

Fideus soba amb esparrècs i bolets a la coreana

Un altra recepta coreana, si bé en aquest cas hem canviat els fideus de moniato coreans originals pels soba japonesos, però és que no ens en varem sortir de trobar-los! (i això que varem voltar una bona quantitat de botigues asiàtiques!). Tampoc no hem trobat gírgoles de card, així que els hem canviat (de nou) per xampinyons!

Ingredients (2 persones):


1 paquet de fideus soba (originalment: Dang-myun, fideus de moniato coreans)
1/2 paquet de xampinyons frescos (originariament 2 o 3 gírgoles de card)
1/2 paquet d'espàrrecs verds
1 ceba tendra
1 pebrot vermell
2 alls pelats i tallats a rodanxes
salsa de soja
sèsam torrat
sucre (2 cullerades)


Començarem per netejar els xampinyons i tallar-los a làmines. També tallarem el pebrot a làmines, netejant-lo de les llavors. El mateix farem amb la ceba.  Els espàrrecs no cal, a no ser que siguin molt gruixuts, però els tallem a trossos  d'un dit, més o menys ,de llarg.

En unapaella grossa, hi tirem un fil d'oli i saltegem els alls tallats a làmines i els pebrots per un parell de minuts. Afegim els espàrrecs, saltegem també i reservem.

A la mateixa paella, hi tirem els xampinyons,  sucre, la salsa de soja, 1 cullerada de llavors de sèsam i afegim també la ceba, saltegem fins que els xampinyons siguin cuits. Reservem.

Mentrestant, courem amb aigua i seguint les instruccions del paquet, els fideus soba. Quan siguin cuits, els escorrem i els tirem a la paella on hem cuit abans els vegetals. Hi afegim la resta de sucre, més salsa de soja, més llavors de sèsam i pebre negre. Saltegem i ràpidament, hi barregem amb els altres ingredients. Fem que donin un parell de voltes tot junt. Rectifiquem de salsa de soja, i sal si calgués i ja ho tenim.

dilluns, 2 de juliol del 2012

Bolets amb salsa d'ostres i sèsam a la coreana

Aquesta recepta s'hauria de fer amb gírgoles de card, però no en tenen últimament al super i per tant, l'hem fet amb xampinyons que també queda molt bé! La salsa d'ostres cal comprar-la feta, es troba en supermercats asiàtics, no cal dir-ho, però també cada cop més, en supermercats i botigues generalistes.

Ingredients (2 persones):
1/2  capsa de xampinyons (o 3 gírgoles grosses de card)
1 paquet de salsa d'ostres
salsa de soja
sèsam
1 ceba tendra
1 all
(si fem servir les gírgoles ens caldrà brou suau o aigua per coure-les)

Netegem i tallem a rodanxes els bolets.

Barregem la salsa d'ostres, l'all talla i picolat ben fi,  la salsa de soja i el sèsam. Posem a marinar els bolets a la salsa.

Escalfem una paella i hi tirem un raig d'oli. Saltegem els bolets fins que siguin cuits. Pasem els bolets a un safata per servir i hi tirem pel damunt la ceba tendra tallada a rondanxetes i una mica de sèsam torrat a la paella. Servim encara calent.

Seguidors