dilluns, 24 de setembre del 2012

Crema de tomàquets amb iogurt, canyella i farigola

Avui li toca el torn a una crema de verdures vitaminada i fresqueta. La recepta l'hem trobada aquest estiu en una publicació dels mercats i places gironins. Hem fet servir els tomàquets del pebrot o de mamella (veure foto), una varietat que s'esta recuperant i que es pot comprar habitualment al mercat d'Olot (i suposem que a altres llocs , es clar). Es caracteritza per tenir poca llavor i molta carn, i sobretot, perquè té gust a  tomàquet!! És ideal per amanides, però, es clar, també per cremes i gaspatxos.

Ingredients (2 persones):

1/2 kg de tomàquets de mamella
una branqueta de farigola
un pessic de canyella
1 iogurt tipus grec
1 ceba tendra
1 o 2 alls
 brou suau o aigua
(1 ou dur per decorar)

Començarem preparant un sofregit: pelarem i tallarem l'all a rodanxes. Pelarem i tallarem a trossos petits la ceba i ho posarem en una olla amb un raig d'oli. Deixarem que les verdures suïn.

Mentrestant, ratllarem els tomàquets i quan ho tinguem ratllat, hi posarem una mica de sal i un pessic de sucre. Aboquem el tomàquet ratllat al sofregit (abans que la ceba ens agafi color!). Hi posem el brotet de farigola i la canyella. Deixem que cogui tot junt uns 10 minuts. Passat aquest temps, hi aboquem l'aigua o el brou i deixem que cogui tot junt uns altres 10 o 15 minuts. Retirem la farigola i deixem refredar.

Afegim el iogurt grec i ho passem tot pel túrmix fins que  ens quedi ben fi. Rectifiquem de sal i ho posem a la nevera fins al moment de servir.

Decorem amb un ou dur trinxat.

dimarts, 18 de setembre del 2012

Albergínies amb soja a la japonesa

Una manera diferent de menjar les albergínies: amb salsa de soja i mirin. Hem fet servir albergínies blanques , que són molt suaus de gust i no cal treure'ls-hi la pell tampoc i , com que no teníem mirin, l'hem substituït per xerès dolç, que hem trobat per internet que pot ser un bon substitut. També hem fet servir bitxo del país i no pas els bitxos asiàtiques; en definitiva, hem adaptat una mica la recepta al que teníem a mà.

Ingredients (2 persones):
2 albergínies grosses
2 cullerades de salsa de soja
2 cullerades de mirin (xerès dolç)
1 cullerada de sucre
1 bitxo

Tallarem les albergínies i les deixarem reposar salades al voltat d'una horeta per a treure'ls hi l'amargor. Quan hagi deixat anar una mica d'aigua, les passem a una planxa calenta perquè es vagin coent (la recepta original preveia fregir-les). Les reservem.

En una paella, hi posem la salsa de soja, el mirin, el bitxo i el sucre , encenem el foc i deixem que el sucre es dissolgui i la salsa arrenqui el bull. En aquest moment, hi afegim les albergínies i les deixem coure fins que la salsa es redueixi i les albergínies siguin cuites. Si cal, per evitar que les albergínies es desfacin, les retirem quan siguin prou toves i , en tot cas, deixem que la salsa es redueixi una mica més. Aboquem la salsa per damunt les albergínies i ja podem servir-les.

divendres, 14 de setembre del 2012

Conserva de pebrots blancs amb oli

Avui pengem una recepta per a conservar verdures, en concret, l'hem feta servir (i és molt popular) per a conservar el pebrot blanc. Per qui no el conegui, el pebrot blanc és típic de la Garrotxa i de Girona en general, i molt apreciat. De forma s'assembla al pebrot italià, del que diuen és un predecessor, pro és més molsudet i més dolç. Als mercats i a les places de Barcelona, malauradament, no l'hem vist mai; però si teniu oportunitat i en veieu, proveu-los i segur que us agradaran!

Ingredients:
pebrots blancs
oli
vinagre
alls (opcional)

Es tallen els pebrots a tires o a daus, com es prefereixi. Es netegen de llavors.

Es posa una cassola al foc amb vinagre i s¡hi tiren els pebrots, quan bulli, esperem un parell de minuts, retirem del foc i deixem els pebrots assecant-se damunt d'un drap. Cal tocar-los el mínim possible, si no s'estoven. Deixem que s'assequin a l'aire, una nit com a mínim o un dia sencer.

Quan siguin ja secs, els posem dins dels pots on els conservarem. Si volem, hi barregem alls pelats crus. Acabem d'omplir els pots amb oli de bona qualitat. I ja tenim la conserva. Quan acabem els pebrots, l'oli el podem fer servir per amanides, doncs conserva el gustet del pebrot.



dilluns, 10 de setembre del 2012

Sorbet de menta

Aquesta recepta feia dies que la tenia pendent...ara que de nou ha tornat la calor, és d'allò més apropiada! ...Per celebrar el final de curs dels adults  de l'Escola Musics' son vàrem fer un soparet, cadascú es portava alguna coseta , i aquestes postres super-refrescants de l'Anna varen triomfar!!


Ingredients:
1 l. d'aigua
400 g de sucre
1 ram de menta fresca
1 o 2 llimones
2 clares d'ou


Posar al foc  1 litre d’aigua amb 400 g de sucre. Quan sembla que vol bullir, s’apaga i s’hi tira un ram de menta. Es deixa tapat fins que es refredi.

Quant sigui ja fred, s'hi afegeix el suc de 1 o 2 llimones, es treu el ram de menta i es posa al congelador. Quan gairebé ja està congelat (1 parell d’hores aproximadament), s’hi barreja la clara de 2 ous a punt de neu i unes quantes fulles de menta fresques amb el minipimer perquè doni color (i gust). (Atenció! en el cas de la foto, seria més aviat un exemple de massa menta!, amb una mica menys, hagués quedat més bo)

Es torna al congelador fins el moment de menjar i bon profit! (el sorbet de llimona es fa pràcticament igual, però les proporcions són per la mateixa aigua (1 litre), la meitat de sucre (200 gr), el suc de 2 llimones + la ratlladura d’una llimona)

dijous, 6 de setembre del 2012

Meli-meló

Aquesta recepta ens la varen ensenyar en un curset d'amanides i salsetes. Original i refrescant!

Ingredients (4 persones):

1 meló francès (els de la pell verda i la polpa taronja)
200 g de formatge blau a daus (tipus rochefort)
150 g de fulles d'espinacs tendres


Per a la vinagreta:
6 fulles d'alfàbrega picades
3 cullerades soperes d'oli d'oliva
1 cullerada sopera de vinagre balsàmic
sal i pebre mòlt

Començarem per a preparar la vinagreta barrejant el vinagre la sal i el pebre; tot seguit hi afegirem l'oli i l'alfàbrega trinxada.

Tallem el meló i amb l'estri específic, en fem boletes. Si no tinguéssim aquest estri, podem fer daus.

Barregem el meló amb els espinacs i el formatge. Cal fer-ho delicadament, mirant de no trencar el formatge. Amanim amb la vinagreta i ja podem servir. També la podem servir fresca de la nevera.

dilluns, 3 de setembre del 2012

Amanida de fideus soba, espinacs i menta



Aquesta és la versió d'una amanida tastada aquest estiu: el restaurant, un d'aquest de fusió oriental que ara estan força de moda, el lloc, Praga. Varem entrar per casualitat, per variar de menú entre tant plat de carn i col fermentada. Aquesta amanida fresqueta amb fideus soba (de fajol) ens va sorprendre molt agradablement i vam decidir "adoptar-la".

Ingredients (2 persones):

150 g de fideus soba
espinacs frescos, un grapat
menta fresca
nous pelades o cacauets o avellanes

vinagreta:
1 all pelat
un pessic de gingebre mòlt
sal i pebre blanc
llimona
oli

Començarem per a bullir els fideus soba amb molta aigua i una mica de sal. Quan siguin cuits, els posarem en aigua freda que anirem canviant fins que sorti ben clara .

A part, prepararem la vinagreta: tallarem l'all ben petit, el barrejarem en un pot amb el gingebre, la sal, el pebre blanc i 3 parts d'oli per una part de suc de llimona. Barrejarem bé i reservarem.

Posem en un bol els fideus soba, per damunt les fulles d'espinacs picolades, unes quantes fulles de menta, amanim amb la vinagreta i decorem amb les nous pelades i trinxades (originariament, amb cacauets).

Queda millor si la fem una estona abans, un parell d'hores serà suficient i la podem tenir a la nevera.

Seguidors