divendres, 30 de novembre del 2012

Blocs contra la Fam! Avui i demà gran Recapte d'Aliments



El Banc d'Aliments convoca aquest any de nou , per avui i demà el Gran Recapte d'Aliments, una crida perquè tothom que pugui s'acosti al punt de recollida més proper i col.labori amb oli, llegums secs, arròs i aliments duradors per totes les persones que en aquests temps de crisis estan en situacions especialment crítiques.

Com ja va passar el 2011, alguns blocs van tenir la idea de fer propaganda d'aquest Recapte publicant una recepta amb algun ingredient dels que es recolliran entre avui i demà i que fos econòmica. Per raons diverses, no puc publicar la que tenia pensada i per això, poso un link amb una altra que ja fa temps que vaig penjar ; un arròs amb llorer i cúrcuma (es pot substituir per colorant per paelles per exemple)

dimarts, 27 de novembre del 2012

Mini-pastissos de castanya amb reducció de ratafia

Per aprofitar de forma diferent les últimes castanyes de la temporada vàrem decidir fer aquestes postres. La recepta l'hem treta de la blogosfera italiana, afegint-hi com a decoració i acompanyament la reducció de ratafia i una mica de xocolata.

Ingredients (10 pastissets aproximadament):
450 g de castanyes amb pell
3 ous
120 g de sucre
1 canonet de canyella
4 dl de llet

pel caramel:
4 cullerades de sucre
2 cullerades d'aigua

per la reducció de ratafia:
ratafia
1 cullerada de sucre

xocolata de cobertura o pols de cacau amarg

Començarem per a fer un tall a les castanyes. Posarem una olla al foc amb aigua i quan comenci a bullir, hi tirarem les castanyes. Quan hagin passat 15 minuts les traurem,les refredarem amb aigua freda i amb paciència i l'ajut d'un ganivet les pelarem, traient-lis també la pelleta que hi ha sota l'escorça.

Posarem al foc un pot amb la llet, la meitat del sucre, el canó de canyella i les castanyes, deixarem que comenci a bullir i deixarem que cogui fins que la llet s'hagi del tot absorbit o quasi bé.

Quan les castanyes estiguin ben toves i la llet hagi quedat quasi del tot absorbida, les passarem pel passa-purés. Deixarem que es refredi la pasta resultant.

En un bol gros, hi tirarem els rovells d'ou i l'altra  meitat del sucre. Treballarem fins que tinguem una pasta escumosa i blanquinosa. Afegirem la pasta de castanyes i seguirem treballant. a part, batrem les clares a punt de neu. Quan estiguin quasi fetes, hi afegirem una mica de sucre i seguirem treballant-es. Quan siguin ben fermes i lluents, les afegirem amb molta cura a la barreja de rovells i castanyes.

A part, en un cassó, barrejarem el sucre i l'aigua, ho posarem al foc i deixarem que es torni liquid i d'un color bru claret. Abocarem amb molta cura al fons dels motllos on volem fer els pastissos. Quan s'hagin refredat, hi abocarem la pasta de castanyes, tenint cura de no omplir-los del tot.

Enfornarem a forn ja calent a 180º durant uns 20 minuts (dependrà del forn).

A part, posem en un cassonet, 4 o 5 dits de ratafia i el sucre. Deixem que cogui i es redueixi fins que sigui dens. Reservem.

Quan els pastissos siguin ja freds, desenmotllem, decorem amb la reducció de ratafia i decorem amb la xocolata.

(en el nostre cas, varem fondre xocolata al bany maria i damunt del marbre vam fer dibuixos. Varem deixar que es refredessin i que agafessin consistència, si bé probablement, haurien d'haver sigut més gruixuts, perquè se'ns trencaven fàcilment)

dissabte, 24 de novembre del 2012

Ronyons amb ceba

Una recepta amb ronyons i molta ceba. Econòmica, fàcil i gustosa, però de la sèrie "que-dius-que-et-menges-què? ". Si no els heu provat mai, us animem a tastar-los, us sorprendran!

Ingredients (2 persones)
10-12 ronyons
1 ceba grossa
1 all

Pelem i tallem la ceba grollerament. Pelem i tallem l'all i el piquem ben fi.

Mentrestant haurem  tallat per la meitat (al llarg) els ronyons  i els haurem tret el tel que porten. Els posaremt en remull els ronyons amb una mica de vinagre durant un parell d'hores. Netejarem amb aigua clara abundant i els deixem en aigua clara mitja hora més com a mínim.

En una paella amb un raig d'oli i a foc baix, començarem a coure la ceba, quan sigui transparent hi afegirem l'all. Esperarem un parell de minuts, sempre vigilant que la ceba no se'ns torri i llavors, hi tirarem els ronyons prèviament salats i empebrats. Tapem i deixem que coguin. Els ronyons faran suc, el podem deixar reduir, i quan siguin ben cuits, els podem ja servir.

dimecres, 21 de novembre del 2012

Cua de bou estofada

Aquest és un plat per a dies de festa, que requereix un  cert temps de preparació, però amb uns resultats excepcionals. Es pot fer amb vedella o bou.

Ingredients (3-4 persones):
1 cua de vedella o bou
3/4 de l. de vi negre
2 patates
1 pastanaga
1 ceba
2 tomàquets madurs
1 porro
1 vas de vi ranci
200-300 gr de bolets (en el nostre cas, rossinyols)
un manat d'herbes: 1 fulla de llorer, 1 branca de farigola i una branca d'orenga
pebre negre en gra
pebre vermell
1 o 2 alls

El dia abans posarem la cua de bou a marinar amb la pastanaga, la ceba, el puerro, els tomàquets, tot tallat a trossos, el manat d'herba, el vi i pebre negre.  Ho deixarem tota la nit, o com a mínim 2 o 3 hores.

A l'endemà, escorrem la carn,  la salem i l'empebrem . L'enfarinem i la sofregim en una cassola amb una mica d'oli. Reservem.

 Amb l'oli que ha quedat, fregim les verdures, quan faci uns minuts que couen, hi tirem pebre vermell i immediatament, el vi negre colat i el vi ranci. Deixem que arranqui a bullir. Traiem del foc, i passem les verdures pel passapurés (o pel xino).

Posem en una cassola de fang, la cua de bou, aboquem pel damunt la salsa (és a dir, la verdura passada pel passapures i el liquid colat) . Tapem i deixem coure molt lentament. Si cal, hi afegirem una mica d'aigua. Cal deixar-lo que cogui una hora més o menys. El temps també dependrà del tamany de la cua de bou, es clar.  Però entre mig, afegirem les patates! les pelarem  i les tallarem petites de forma irregular. Es bo començar a tallar-les amb el ganivet però acabar esqueixant-les amb els mans, així la superfície queda irregular i l'estofat queda més bo, doncs patates i suc "intercanvien" midó i gustos.  Afegim les patates a l'estofat quan porti 10 o 15 minuts coent. Deixarem que cogui tot a foc suau i tapat sempre.

Mentrestant, courem els bolets: els netejarem i els tallarem a trossos i els saltejarem en una paella amb una mica d'all; per això tirarem a la paella un raig escàs d'oli i tirarem els bolets salats, quan comencin a coure i a deixar de fer suc, hi tirem pel damunt una quantitat al gust d'all pelat i picat ben petit. Deixem que acabi de coure's i reservem.

Quan l'estofat estigui pràcticament fet, hi tirem els bolets, sacsegem bé la cassola perquè tot quedi ben barrejat i deixem coure uns 5 o 10 minuts. Rectifiquen de sal, si cal. El suc cal que ens quedi dens.



dissabte, 17 de novembre del 2012

Pinya natural a la planxa

Aquestes postres són ben senzilles i donen molt bon resultat; l'únic secret és mirar d'aconseguir una pinya ben madura i ben dolça.

Ingredients (4 persones):
1 pinya
un mica de canella

Amb un ganivet ben esmolat, pelarem la pinya i la tallarem a mitges rodanxes.

Escalfarem una planxa, i quan ja sigui calenta, hi posarem els trossos de pinya i els deixarem que agafin coloret. Quan siguin cuits, els traiem i els empolsinem amb canyella. Si sospitem que la pinya no es prou madura, podem tirar-hi una miqueta de sucre glaç pel damunt mentre estigui a la planxa.

També la podem coure a la barbacoa; ens pot servir per acompanyar plats de carn, llavors podem prescindir de la canyella.

dilluns, 12 de novembre del 2012

Quiche de porro amb farigola i comí


Aquesta recepta d'avui és ben fàcil i ràpida de fer; té l'originalitat (diguem-ho així) de fer servir una verdura barata i que es pot trobar tot l'any, però bastant oblidada a la cuina i relegada, generalment , als brous i les sopes: el porro. El toc de la farigola i el comí fan definitivament "diferent" aquesta quiche.

Ingredients:

per la pasta:
200 g de farina
1 ou
100 g de mantega tova però no desfeta
sal

pel farcit:
2 o 3 porros grossos
100 ml de llet aprox.
2 ous
una culleradeta de postres de comí
farigola al gust
1 fulla de llorer
sal i pebre negre


Començarem per preparar el farcit: en una paella posarem un raig d'oli i el porro net i tallat a rodelles (la part blanca), la farigola i la fulla de llorer. A foc lent, deixarem que cogui una mica fins que es torni tou i el liquid s'evapori. Retirarem la fulla de llorer i hi afegirem el comí. Reservarem i deixarem refredar completament.

Prepararem la pasta: en el marbre ben net, abocarem la farina i hi farem una muntanyeta, amb els dits i o amb un got farem un forat al mig de la muntanya de farina on anar posant la resta d'ingredients (com si fos un volcà). Posem al centre del volcà, els ous , la sal i la mantega. Treballem amb una forquilla aquests ingredients i quan estiguin lligats hi anem tirant a poc a poc farina. A partir d'ara és millor treballar amb les mans. No s'ha de pastar en cap cas! més aviat, es formaran uns grumolls i cal anar ajuntant-los. Quan ja tinguem la pasta lligada, fem una bola i llavors amb el palmell de la mà, estirem els extrems de la bola fent 3 orelles; m'explico: seria fer-li a la bola de la massa tres orelles tipus Mickey Mouse, " recollir-les" i tornar-ho a repetir aquest operació tres cops. Encabat, tornem a formar la bola i la deixem reposar 20 minuts a la nevera, tapada amb un drap o amb un paper film.

Passat aquest temps, estirem amb el corró la pasta i la posem damunt d'un motllo per quiches. Amb les mans, acabem de donar forma a la pasta perquè s'adapti al motllo i retirar la pasta que ens sobri. Punxem amb una forquilla el fons del pastis perquè no es quedi bufat.

Aboquem en el motllo el farcit de porros. A part, batem els ous i hi afegim la llet. Salem i empebrem i ho afegim al pastís. Enfornem a 180 fins que el farcit estigui quallat i la pasta daurada.

dissabte, 10 de novembre del 2012

Panellets

No podíem deixar passar la Castanyada sense penjar la recepta dels panellets..ens hem retardat una mica però per fi, ja la tenim aquí! No hem fet molta varietat, a casa no acaben de tenir gaire èxit els de "gustos", tothom es llença damunt els de pinyons, els d'avellana i els d'ametlla, tot i així aquest any hem fet uns de taronja i una novetat: amb gust a rosa!

Ingredients:

200 g de farina d'ametlla
200 g de sucre
1 patata petita amb pell i tot
la pela ratllada d'una llimona

pels de pinyons: 
pinyons a discreció
una mica d'oli

pels de taronja:
pell de taronja ratllada

pels de rosa:
colorant vermell
aigua de roses

pels d'ametlla: 
ametlla trinxada o granets d'ametlla

pels d'avellana:
farina d'avellana
avellanes senceres per decorar 
un ou debatut per pintar els panellets
En una cassola de fang començarem per barrejar el sucre, la pela ratllada de la llimona i la farina d'ametlla.
A part, bullirem la patata amb pell i tot. És bàsic no salar l'aigua. Quan la patata sigui cuita, la traiem de l'aigua, la pelem i l'aixafem amb la forquilla. 
Barregem la patata i l'ametlla i el sucre. Cal que ens quedi una pasta lligada però força densa. si ens queda massa tova, els panellets no quedaran bé. Cal que poguem fer boletes consistents amb ella. Deixem reposar a la nevera, tapada la pasta amb paper film o un drap.
Passades unes hores (o d'un dia per l'altre) començarem a treballar els panellets. Primer separarem en tantes parts com gustos diferents volguem fer. Llavors començarem a fer els panellets. Per a que no se'ns enganxin als dits mentre treballem ens podem untar amb oli les mans. Si veiem que la pasta ha quedat un pèl humida, millor treballar amb les mans una mica enfarinades.
Pels panellets d'ametlla:
Posem en un plat els granets o els filets d'ametlla i arrebossem la pasta dels panellets. Tradicionalment, aquests panellets es fan en forma de tub o de rectangle.
Pels panellets d'avellana:
Afegim un mica de farina d'avellana o avellana triturada a la pasta. Formem boletes i decorem amb una avellana al mig, pressionant una mica perquè ens quedi "enganxada"

Pels panellets de taronja:
Ratllem la pell de taronja i la barregem amb la pasta, formem boles. Atenció! probablement, ens humitejarà la pasta, per tant es millor treballar-los amb les mans enfarinades lleugerament.

Pels panellets de rosa:
Aboquem una mica de colorant vermell i una cullerada sopera d'aigua de roses a la pasta. Formem boletes. També s'ens humitejarà una mica la pasta.

Per altres panellets de gustos: barrejar la pasta amb una culleradeta de cafè soluble pels de cafè, amb més pela de llimona pels de llimona, etc. Si tenim colorant alimentari, podem afegir-lo doncs sempre quedarà més acolorit.

Pels panellets de pinyons:
Posem en un plat pinyons a discreció i arrebossem amb ells les boles de pasta que anirem fent. Si untem una mica els pinyons amb oli, s'enganxaran millor.

Al final, quan ja tinguem tots els panellets fets i damunt la plata untada amb oli que anirà al forn (o damunt la safata de silicona), els pintem amb el rovell d'ou debatut i enfornem a 250º durant uns 5 o 10 minuts. Ull! perquè si ens passem de cocció, ens quedaran durs.

dijous, 8 de novembre del 2012

Platillo de xai amb pèsols





Teníem uns quants pèsols al congelador i uns trossos de coll de xai i ens vàrem decidir a fer aquest plat : ingredients senzills per a un gran resultat. Durant la temporada dels pèsols frescos, encara queda més bo!

Ingredients (2 persones):
1  de coll de xai tallat a trossos
1 got i mig de pèsols congelats
1 ceba
2 tomàquets madurs petits
 1/2 canó de canyella
1 o 2 claus d'olor
1 o 2 alls
1 fulla de llorer
1 branqueta de farigola
1 branqueta d'orenga
julivert
uns brins de safrà
5 o 6 avellanes
1 got de vi ranci o conyac

En una cassola que es pugui tapar, enrossim a foc viu el coll de xai tallat, salat i empebrat. Quan sigui ja ros, hi tirem la ceba pelada i tallada a trossos no gaire petits i el tomàquet tallat a llunes. Hi tirem també el vi ranci i la canyella, el llorer i els claus. Deixem que cogui, vigilant que la ceba no es cremi (haurem de baixar el foc i tapar la cassola).
Quan la ceba comenci a estovar-se, hi tirem els pèsols congelats i tornem a tapar. Deixem que cogui tot. Si cal, hi afegim aigua, només perquè no se'ns cremi la ceba i perquè vagi coent la carn.

A part, fem la picada amb les avellanes, el safrà, els alls pelats i el julivert. Ho afegim a la cassola i deixem que acabi de coure. No ens ha de quedar gaire sucós. Si veiéssim que va sobrat de suc, destapem la cassola perquè s'evapori un pèl. Rectifiquem de sal.

divendres, 2 de novembre del 2012

Pastís de pasta de full farcida de poma

La recepta d'avui ens la va explicar una cambrera molt simpàtica en un restaurant francès; és molt fàcil de fer, sobretot , es clar, si compres la pasta de full ja feta.
Parlant de pasta de full, nosaltres ens l'hem feta a casa moltes vegades, doncs si bé és una mica entretinguda, el resultat no té ni punt de comparació amb les que venen ja preparades al supermercat. Malauradament, cal comprar una mantega especial que només vénen (que nosaltres sapiguem) a un lloc a Barcelona i que la ven a peces d'1 kg, cosa que és un problema alhora de conservar-la: es pot congelar, dura un any, però ocupa un espai considerable.
Aquest cop vam tenir la idea de preguntar en un forn de la Barceloneta on comprem de tant en tant, si ens vendrien pasta de full; el resultat ha sigut excel.lent! La pasta ha pujat molt més que les de "super" i ha quedat molt més lleugera, contribuint sens dubte a l'èxit espaterrant que va tenir el pastís.

Ingredients:
1 placa de pasta de full (millor si es feta a casa o d'un forn de confiança)
1 branqueta de vainilla
20 g de mantega
2 o 3 pomes dolces grosses
1 llimona
pomes
1 gotet de conyac o de licor de pomes o de licor dolç
sucre llustre per decorar

Començarem per pelar i tallar a daus les pomes i ruixar-les amb suc de llimona perquè no ennegreixin.

En una paella, hi posarem la mantega, afegirem les pomes i la beina de la vainilla, si pot ser, oberta longitudinalment amb l'ajut d'un ganivet. També hi posarem la copa de conyac i una cullerada de sopa d'aigua. A foc molt lent, deixarem que cogui fins que tingui la consistència d'una melmelada. Llavors, retirarem la beina de vainilla.

Estirem la meitat de la pasta de full damunt una placa que pugi anar al forn. Punxem la superfície amb una forquilla. Escampem pel damunt el puré de poma ja fred i tapem amb l'altra meitat de la pasta de full. Segellem les vores amb l'ajut d'una forquilla i si cal, mullant-les una mica amb aigua.  Fem uns foradets a la "tapa" del pastís perquè surti l'aire de la cocció (si no rebentaria). En torn de la pasta de full i damunt la llauna esquitxem una mica d'aigua (això ajuda a que pugi millor).

Enfornem a 180 graus fins que sigui ben rosseta la pasta. Quan la traiem, la posem damunt d'uns estalvis o d'una reixeta perquè es refredi sense estovar-se. Quan sigui ben freda, l'empolsinem amb sucre llustre.


Seguidors