dilluns, 25 de març del 2013

Rèmol (o turbot) al forn

Una manera força clàssica de coure el peix: al forn amb patates i verdures. En aquesta ocasió hem fet rèmol, però queda bé amb qualsevol altre peix de carn blanca, es pot fer amb orada, besuc, gall de Sant Pere, etc.

Ingredients (4 persones):

1 rèmol
2 o 3 patates
2 tomàquets madurs petits
1 ceba
1 got de vi blanc
1 o 2 alls
juliverts
llavors de fonoll
pa ratllat
1 llimona


Cal fer-li (o que ho faci el peixater) uns talls longitudinals al llarg del turbot (per la banda on té la pell fosca).
Quan l'anem a coure, caldrà salar-lo i tirar-li una mica de pebre negre pel damunt. Als talls, hi posarem un trosset de llimona .

Pelem i tallem les patates a rondanxes, tallem la ceba també a rondanxes i els tomaquèts per la meitat. Ara, les verdures, les passarem una mica per la paella, no shan de coure, només estovar-se una mica per assegurar-nos que no ens quedaran crues.

 Distribuim les verdures en la llauna d'anar al forn i després hi posem al damunt el turbot. Ho posem tot al forn a coure conjuntament, tenint la precaució de tapar el peix amb un paper de forn. Al cap d'una estoneta, reguem amb vi blanc, i tornem a tapar-la.
Ajuntem l'all, el julivert , els grans de fonoll i el pa ratllat i amb una mica d'oli formem una pasta. Quan tinguem el vi blanc del tot evaporat, "pintem" amb la pasta de julivert i all, l'orada. Anem repetim l'operació cada deu minuts pràcticament  fins que s'acabi la pasta o bé es cogui al gust el peix.

dimarts, 19 de març del 2013

Hamburgesa casolana amb bolets


Una recepta mig inventada mig inspirada per una altra vista a la tele: hamburguesa amb bolets. Es pot fer amb bolets frescos, hidratats o de pot. Podem triar també els bolets que més ens agradin (rovellons, rossinyols, camagrocs) però millor triar uns que tinguin força carn; nosaltres vam fer servir aquest cop uns rovellons de pot (al natural). La carn per fer l'hamburguesa, va ser la de vedella, és amb la que queda millor, però es pot fer amb altres carns si ho preferim o barrejant-les.

Ingredients (per unitat):

100 g de carn picada 100% vedella
1 ceba picada finíssima (1 ceba mitjana per 4 hamburgueses)
3 o 4 bolets mitjans

pel motllo de les hamburgueses: es pot fer servir algun estri especial de cuina si el tenim, si no (com és el nostre cas) ens podem fabricar un motllo aprofitant el plàstic d'una ampolla d'aigua d'un litre normal: la retallem  aprofitant-li  la forma arrodonida que té i donant-li una alçada de 2 o 3 dits i més o menys ja tindrem un motllo per a fer hamburgueses.

En una paella amb una mica d'oli, fregim la ceba picolada fíníssima. Quan la ceba comenci a enrossir, hi tirem els bolets tallats també ben petits. Deixem que cogui. Salem i empebrem al gust.

Quan tinguem la ceba i els bolets cuits, els deixem refredar i els escorrem bem bé de l'oli. Barregem aquest sofregit amb la carn i formem les hamburgueses amb l'ajut del motllo.

A partir d'aqui, coem com les hamburgueses "normals": a la planxa amb un raig d'oli.

dimecres, 13 de març del 2013

Salsa de calçots (i per calçots també, si cal)

Aquesta recepta tan pot servir com a salsa per acompanyar carns o els mateixos calçots  i així aconseguim sucar els calçots en calçots! També ens pot servir com a paté, doncs està boníssima damunt de torradetes! Les proporcions van estar fetes a ull una mica, caldrà anar provant la salsa fins a trobar-li el puntet!

Ingredients:
Calçots (els que tinguem)
mel, una cullerada de cafè
conyac
llet
sal i pebre

Es netegen els calçots i es tallen a trossos (3 per calçots anirà bé).

En una paella amb oli calent, es fregeixen els calçots, quan comencin a agafar color, s'hi afegeix sal i pebre,  una culleradeta de mel i el conyac.

Es deixa coure uns minuts més i els posem a la trituradora o al túrmix. S'hi afegieix una mica de llet i es treballa fins a tenir una salsa molt espesa.

Si volem, podem acompanyar carn a la planxa amb tres formes de calçots: aquesta salsa, uns quants calçots que apartarem abans de passar pel túrmix i servirem calents d'acompanyament, i el tercer acompanyament seria uns quants calçots que en cru els hem tallat molt finet a juliana i els hem fet a la planxa o fregits com si fossin patates palla.

dissabte, 9 de març del 2013

Quiche de patates i sobrassada

La versió original d'aquesta recepta duia cansalada i no pas sobrassada, però en el nostre cas era el que teníem a la nevera i , a més, la sobrassada ens agrada moltíssim! per complementar el "toc" mallorquí, hi varem afegir formatge de Maó.

Ingredients:

per la pasta brisa:
1 ou
150 g de farina
75 g de mantega
sal

pel farcit:
2 patates mitjanes
1 tall de sobrassada
50 g de formatge de Maó ratllat
200 llet
2 ous
2 alls
julivert


Començarem per fer la pasta brisa (aquí). Folrarem un motlle amb ella, punxant l'interior i la reservarem.

Pelem i tallem a rodanxes fines les patates (no caldrà la mandolina).

Pelem i tallem ben finets els alls. Trinxem el julivert .

Escampem damunt la pasta brisa que tenim ja en el motlle les patates i entre mig, hi posem trossets de sobrassada.

A part batrem els ous com si anéssim a fer una truita. Els salarem i empebrarem i hi afegirem l'all i el julivert. Hi afegirem la llet i ho abocarem amb compte pel damunt de les patates. Finalment, escamparem pel damunt el formatge ratllat.

Enfornarem a foc ja calent (180ª) fins que la pasta sigui ben rossa i el farcit hagi quallat (i les patates siguin cuites, es clar).

Es pot menjar fred o calent.

dimarts, 5 de març del 2013

Com fer?...pasta brisa

Una recepta clàssica i imprescindible; a més, no gaire difícil i que ens pot treure sempre d'un compromís: doncs és la base de les quiches que admeten infinites variants i tan es poden menjar fredes (per un pic-nic o per l'estiu) o calentes. La mateixa recepta però amb l'afegitó de sucre, ens servirà com a base de molts pastissos dolços.

Ingredients (motllo de 26 cm de diàmetre aprox.):

200 g de farina "normal"
100 g de mantega tova però no líquida o desfeta
1 ou
sal
50 g de sucre (només pels pastissos dolços!)


Es posa la farina en forma de cercle i formant un volcanet. Al mig, hi posem l'ou sencer, la sal i el sucre (si anem a fer un pastís dolç). Afegim també la mantega tova (si és l'estiu, només que la tinguem a fora de la nevera una estona ja ens anirà be, si no la treballem pressionant-la amb el puny fins aixafar-la). Treballem els ingredients que hi ha al mig del volcà fins tenir-los ben lligats.

Agafem farina a poc a poc i anem afegint-la a la pasta del mig. Agafem una espàtula o amb les mans i anem fent grumolls. Quan els grumolls són molt grossos els ajuntem amb les mans. Llavors passem a brunyir la pasta, es a dir, a pressionar-la amb el palmell de la mà, procurant estirar-la i tornar-la a ajuntar. Cal fer-ho tres cops. L'ajuntem un altre cop, fem una bola i tapada amb un paper film o amb un drap, la posem a la nevera com a mínim 10 minuts.

Quan la volguem fer servir, la traiem de la nevera i sobre el marbre enfarinat i amb el corró, l'estirem. La posem en el motllo que anirà al forn i acabem de donar-li forma (ho podem fer amb els dits). Si cal "redistribuir" la pasta, es pot treure d'una banda i posar-la a una altra senzillament enganxant-la amb els dits i pressionant una mica. No cal untar amb mantega el motllo, la pasta ja en porta prou i no s'enganxarà. Es millor punxar la superfície de la pasta abans de ficar-hi els ingredients o de ficar-la al forn, evitarem que s'embutllofi i quedi irregular (volem que mantingui la forma).

divendres, 1 de març del 2013

Rap amb salsa

Seguim amb més receptes familiars, aquest cop va de rap i és molt senzilla de fer i dóna un gran resultat.

Ingredients (4 persones):
8 talls de rap o 1 kg i mig de fresc a talls
2 alls
julivert al gust
1 ceba grossa
2 o 3 tomàquets ratllat
1 got de vi blanc
una mica de fonoll (llavors)
brou de peix (o vegetal)

Començarem per salar i empebrar el rap i el reservarem.

En una cassola amb oli, fregirem els alls pelats i sencers fins que agafin color ros. Els traiem de la cassola i en fem una picada amb una mica de sal, les llavors de fonoll  i  julivert.

En el mateix oli dels alls, hi tirem la ceba picolada finíssima. Quan comenci a agafar color, hi aboquem els tomàquets ratllats, una mica de sal i una mica de sucre (pel tomàquet). Hi tirem també al cap d'uns minuts el vi blanc. Deixem que cogui una mica fins evaporar-se el licor. Llavors, hi afegim la picada.

A foc molt suau, deixem que faci xup-xup fins que sigui cuita la salsa, llavors hi afegim en cru, i amb molta cura, els talls de rap. Deixem que cogui uns 2 minuts, els hi donem la volta, els deixem 2 minuts més i ja ho tindrem.

Si cal remenar la cassola un cop hi tenim el rap a dins, cal fer-ho amb molta suavitat, per evitar que es trenquin els talls de rap.

Si no tenim brou de peix ni vegetal suau, podem posar al foc una mica d'aigua i un trosset de pastilla de brou.

Deixem que faci xup-xup a foc suau uns parell de minuts i hi posem 2 cullerots de brou de peix (o vegetal)





Seguidors