dijous, 29 d’agost del 2013

Conill a la manera del Collsacabra

Aquesta recepta ens la va explicar la Mercè, una amiga de la família que actualment viu a la Garrotxa però que és filla del Collsacabra. És una manera molt popular de cuinar el conill allà. Queda un plat molt melós i molt bo i no requereix de molts ingredients.

Ingredients (4 persones).
1 conill d'1 kg 100 g com a màxim.
1 ceba ben grossa
1 cullerada sopera de codonyat o de mel
1 fulla de llorer
brou.
sal i pebre


En una cassola amb oli, sofregim el conill tallat a quarts o a octaus i ja salat i empebrat. Quan comenci a enrossir, el retirem del foc i el reservem.

En el mateix oli de sofregir el conill i amb el foc baix, hi tirem la ceba tallada a tires fines i el llorer, salem i deixem que s'estovi. Quan sigui ja transparent, hi afegim la cullerada de codonyat o mel. Afegim el conill de nou i una mica de brou. Tapem i deixem que cogui a foc lent fins que sigui ben cuit.

divendres, 23 d’agost del 2013

Meló amb menta i iogurt

Unes postres refrescants i fàcils de fer. Només cal preveure una mica de temps per a marinar bé el conjunt.

Ingredients:
1 meló cantaloup
2 iogurts grecs
menta
vi ranci (o un altre licor al gust)
sucre (opcional)

Amb l'ajut de l'estri adequat fem boletes d'un meló cantaloup (el de la carn taronja). Les posem a marinar amb vi ranci i una miqueta de sucre, com a mínim durant un parell d'hores.

A part, barregem els dos iogurts grecs amb una miqueta de menta trinxada i , si volem, sucre i ho deixatem una mica amb una cullerada de vi ranci del de marinar.  Posem en un bol les boletes de sucre (sense el vi ranci), barregem amb els iogurts i la menta i ja ho tenim llest per servir.



dilluns, 19 d’agost del 2013

Com fer?...per preparar i netejar menuts

En aquesta entrada anirem aplegant tot el que cal fer amb els menuts abans de començar a cuinar-los. Normalment, ja siguin les tripaires, les carnisseres o les bacallaneres ja ens els vendran nets i a punt (o practicament)  per a començar a cuinar-los, però sovint és millor fer-lis una última "repassada" un cop estiguem a casa o abans de començar a preparar la recepta escollida.

Peus de Porc

En aquest cas, els hi hem dedicat una entrada específica (aquí).

Turmes

Normalment les vénen netes, com a molt caldrà treure'ls-hi la pell exterior més dura. Per això, caldrà fer-lis un tall longitudinal, i amb les mans mateix, estirar la pell que surt fàcilment.

Ronyons

N'hi ha de diverses classes: de xai, de vedella i de porc.  Els netejarem de greixos, els hi farem un tall horitzontal i els hi traurem el tel que els envolta. Cal posar-los en aigua com a mínim una hora  i canviar-la si cal, fins que surti ben neta. Quan més grans són, més estona caldrà tenir-los-hi. En el cas dels ronyons de porc, a més, caldrà posar-hi una mica de vinagre.

Fetges i pedrers

En el cas del pollastres, els vénen ja nets. Podria ser que en el cas del fetge calgués treure'ls hi la bilis, una vesícula en forma rodoneta i color verdós que esta enganxada al fetge. En aquest cas, caldrà anr amb compte i arrancar-la (o millor tallar-la) sense trencar-la, doncs és molt amargant. També el pedrer del pollastre a vegades cal netejar-lo, presenten en aquest cas una forma arrodonia, i cal tallar-los longitudinalment i treure'ls-hi una mena de bossa on hi ha les petites pedres  que ajuden a la digestió de l'animal i també treure-li l'excés de greix que l'envolta (surt molt bé i queda completament separat) . 

En el cas del fetge de xai o de porc, també cal ficar-los en aigua i anar canviant-la fins que surti del tot neta. Després els tallarem a filets per coure'ls millor.

Tripa

També l'acostumem a vendre neta i preparada, però no està de més tornar-la a posar en aigua i donar-li una ullada per acabar de netejar petites imperfeccions que pugui tenir. Caldrà també tallar-la a porcions més petites.


Lletons o ametlles

Ja els venen nets, es poden posar una estona en aigua per acabar de treure'ls-hi la sang i "retallar" una mica les parts que ens semblin lletges o que tinguin una mica de greix. A l'hora de cuinar-los cal tenir en compte que esquitxen molt, per tant, es millor tapar la cassola o paella quan ho fem.

Cervell

No cal fer-hi res, ja els venen nets. Només passar-lis una mica d'aigua potser per acabar de netejar.

Tripa de bacallà

Cal posar-les en aigua la nit abans o com a mínim 6 hores abans. Canviarem l'aigua un o dos cops. Després les tallarem, netejarem d'algun petit tros de tel negre que puguin conservar i les escaldarem; es a dir, tindrem una olla amb abundant aigua bullint i hi tirarem les tripes, fent-les bullir durant 3 o 4 minuts, passat aquest temps, les treurem i les deixarem en aigua freda durant una estona més.

(nota: Aquesta entrada està en construcció, pot ser que amb el temps hi afegim més instruccions)

dimecres, 14 d’agost del 2013

Llucet arrebossat o el peix que es mossega la cua

Aquesta recepta d'avui és super senzilla, molt adient pel peix i en aquest cas, a més, en tractar-se el llucet ( o com li dèiem de petits, el peix que es mossega la cua) encara ho és més perquè és un peix que només té una espina central, molt gustós i fàcil de menjar per la mainada.

Ingredients (per persona):
3 o 4 llucets
farina
sal
oli per fregir-los

Començarem donant-lis la forma, fent que el peix es mossegui ell mateix la seva pròpia cua. El salarem, l'enfarinarem lleugerament i el posarem amb oli calent fins que sigui cuit. El girarem perquè es cogui de totes bandes i quan ja estigui fet (però sense passar-se perquè no se'ns ressequi), el traurem i el posarem damunt de paper absorbent per eliminar-ne l'excés d'oli.

(per enfarinar-los bé recomanem: fer una primera enfarinada, espolsar-los una miqueta per treure'ls-hi l'excés de farina, deixar-los uns moments i  fer una segona enfarinada i tornar-los a espolsar, així agafa bé la farina però sense omplir-se en excés)

divendres, 9 d’agost del 2013

Polo de cafè i cardamom

Una recepta facilíssima per a l'estiu que agradarà als amants del café : un polo de cafè amb l'afegit d'una mica de cardamom per a donar-li un toc exòtic i fer-lo (encara) més potent!

Ingredients (6-7 unitats):
6 o 7 cafès forts
sucre
cardamom

motllos per a fer polos, o si no estenen, gotets de plàstic i culleretes de cafè de plàstic

Fem el cafè ben fort, de forma que ens quedin per a 6 o 7 tasses. Quan encara sigui calent, ensucrem al gust i hi afegim una mica de cardamon. Deixem refredar i quan siguin fred, ho posem en els gotets i al congelador.

Passades unes dues hores, haurà agafat prou consistència per a "clavar-lis" els palets del polo i que s'aguantin al seu lloc, ho fem, i deixem que s'acabin de congelar. Ja tindrem uns polos magnífics, per a treure'ls del motllo, només caldrà tenir el gotet uns moments a mà.

dilluns, 5 d’agost del 2013

Brotxeta de pollastre a la libanesa

Una recepta força addient  a l'estiu: es pot fer a la barbacoa o a la planxa i no representa tampoc una gran feinada; per altra banda, es sana, té un puntet d'exòtic i l'ingredient principal és el pollastre que pràcticament agrada a tothom!

Ingredients (4 persones)
4 pits de pollastre a daus
coriandre fresc
1 llima
1 culleradeta de cafè de comí mòlt
1/2 culleradeta de cúrcuma
menta fresca

Picolarem el coriandre i la menta ben fins. Espremerem la llima i abocarem el suc en un bol. Afegim en aquest mateix bol el coriandre i la menta, la cúrcuma i el comí. Barrejarem i afegirem llavors el pollastre a daus. Tornarem a barrejar-ho tot i deixarem marinar com a mínim 3 o 4 hores, barrejant-ho de nou de tant en tant.

Quan arribi l'hora de fer els pintxos, escorrerem el pollastre i el clavarem als pintxos. Mentrestant haurem preparat la barbacoa o la planxa ben roents i coure'm els pintxos...compte de no passar-se amb la cocció que no ens quedi eixarreït!

dijous, 1 d’agost del 2013

Truites de riu a la japonesa (Teriyaki)

Un altra plat molt bo i fàcil de fer, a més és lleugeret i  per tant molt agraït durant l'estiu, doncs no implica encendre el forn ni una cocció llarga, que ara que la calor apreta és fan díficils de suportar per més que t'agradi cuinar.

Ingredients (per 4 persones):
4 truites de riu
5 cullerades  soperes de salsa de soja
5 de sake o vi blanc sec o xerès sec
5 de mirin

Començarem per treure'ls -hi l'espina a les truites (o podem demanar-li a la peixatera que ho faci), els hi donem forma de filet (veure foto) i hi tirem pel damunt la salsa de soja, el sake (o substitut) i el mirin. Deixem marinar tota la nit a la nevera o com a mínim 4 o 5 hores. no cal salar les truites perquè la salsa de soja ja ho és de saladeta.

Escalfem una planxa i quan sigui ben roent, hi aboquem una mica de la marinada (en comptes de l'oli)  hi posem damunt la truita i deixem que cogui (millor començar primer per la part amb pell amb contacte amb la planxa). Tombem la truita amb cura perquè no es trenqui i deixem un parell de minuts més per l'altra banda i ja ho podrem servir. Ho podem acompanyar de la marinada que ens hagi sobrat.

Seguidors