dimecres, 30 d’octubre del 2013

Truita de riu en escabetx de cítrics


L'escabetx és una manera molt típica de cuinar (i conservar) el peix sobretot; en aquest cas vàrem optar per fer-ne un de cítrics que queda un pèl més suaus que no pas amb vinagre. Hi ha diferentes versions d'aquesta recepta, aquesta és la nostra!


Ingredients (2 persones):
2 truites de riu
1 ceba grossa
2 pastanagues petites
1 aranja
1 taronja
1 llimona (en total un got de suc)
150 ml de vi blanc sec
farigola
2 alls
2 fulles de llorer
pebre negre en gra

Començarem per esprèmer la taronja, l'aranja i la llimona i resevar en total un got en total, es a dir, un terç del suc de cada fruita. Podem fer tiretes de la pell de les fruites (sense la part blanca ) i reservar-les.

En una paella amb oli, fregirem les truites de riu prèviament enfarinades (ull! poden esquitxar oli!). Quan siguin rosses, les traurem amb cura i les reservarem en una olla de fang o similar.

En el mateix oli, sofregirem la ceba tallada a làmines i quan comenci a tornar-se transparent, hi afegirem el llorer, la farigola, els alls pelats, el pebre negre i les pastanagues pelades i tallades a rodanxes. Deixarem que cogui uns minuts més i hi afegirem el vi blanc. Quan el vi s'hagi evaporat, hi afegim el suc de fruites. Deixarem que concentri el suc i que es coguin les pastanagues. Quan ja siguin ben cuites les pastanagues, hi afegim la pell dels cítrics i ho deixem coure un parell de minuts més (si fos el cas que l'haguessim reservat).

Quan l'escabetx sigui preparat, l'aboquem pel damunt de les truites.Ho podem guardar a la nevera. Normalment, aguanta així 4 o 5 dies. Si fa molta calor, potser menys, ull!

divendres, 25 d’octubre del 2013

Fereni (postres perses d'arròs)

Un altra recepta persa (ens ha donat per aquest país i aquesta gastronomia, que hi farem!). Molt fàcil de fer, només cal tenir una mica de paciència a l'hora d'espesseir la crema...doncs, d'això es tracte de fer una mena de menjar blanc (per la textura) amb farina d'arròs i aromatitzada amb aigua de roses...

Ingredients (4 persones):
500 ml de llet
70 g de farina d'arròs
100 g de sucre
2 cullerades soperes d'aigua de roses (a comerços àrabs o grans superfícies)
festucs crussos per decorar

Dissoldrem en una mica de llet  la farina d'arròs amb compte perquè no ens faci grumolls. Quan sigui ben dissolta hi afegirem la resta de la llet, el sucre i l'aigua de roses. Posarem tot el conjunt en un cassó i el cassó a foc baix.

Anirem remenant constantment la barreja per tal que no s'enganxi al cul del cassó. Mantindrem el foc mitjà o baixet. Caldrà una mica de paciència, doncs passaran uns 30-40 minuts fins que no espesseeixi. Cal que tingui una textura tipus crema de Sant Josep o menjar blanc. Quan la crema comenci a espesseir, l'aboquem en cassoletes de crema o gots de vidre o copes (com a la foto). Deixem refredar.

Ho guardarem a la nevera i poc abans de servir-les i repartirem pel damunt els festucs crus tallats grollerament. També ho podem decorar amb canyella si ho preferim.

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Rajada amb anous


Una altra recepta amb rajada..aquesta feia dies que la tenien pendent de penjar!  Com veureu no té cap complicació, només requereix una mica de paciència per a fer el sofregit de ceba!

Ingredients (2 persones):
2 talls de rajada (el peixater ja la prepara i li treu la pell, etc)
1 ceba grossa
brou suau o aigua

per la picada:
1 o 2 alls
julivert
pa sec o fregit
pebre vermell dolç
anous
vi ranci

Començarem per a posar un bon raig d'oli a una cassola. Quan sigui calent, hi afegirem la ceba ben picolada i deixarem que cogui ben lentament.  Quan sigui ben cuita, però sense cremar-se, es clar! hi afegirem els talls de raja prèviament salat i ho cobrirem amb brou o aigua.

Quan aquest guisat comenci a arrencar el bull, hi afegirem una picada prèviament ja preparada amb els alls pelats, el julivert, el pa sec, pebre vermell, forces anous i deixatada tota amb vi ranci.

Deixarem que faci xup-xup fins que el peix sigui cuit (uns minuts) i ja podem servir.



dimarts, 15 d’octubre del 2013

Pizza (margherita i de tonyina)

La recepta de la pizza és avui en dia ben popular  i es clar, no hi podia tampoc faltar la nostra versió. Amb les quantitats que senyalem, ens en surten 3 de força maques...de fet podrien menjar pizza fins a 6 persones! N'hem preparat dues en aquest cas: una margherita i una amb tonyina i pebrot verd. Primer explicarem com fer la pasta de la pizza i després com fer aquestes dues receptes en concret.

Ingredients:

per la pasta:
300 ml d'aigua
500 g de farina
3 cullerades d'oli
1 culleradeta rasa de sucre
10 g de sal aprox.
10-12 g de llevat de fornet

Començarem per posar la farina en forma de volcà en el marbre de la cuina o dins d'un bol de parets altes i gros. A part, barrejar el llevat en una part de l'aigua a temperatura ambient o tèbia (mai calenta, "matariem" el llevat). Posem el llevat dissolt dins del volcanet. Barrejar-ho i un cop barrejat, afegir-hi la resta de l'aigua a poc a poc, l'oli, la sal i el sucre. Treballar-ho i pastar-ho fins a tenir una pasta llisa i fina. Millor, treballar-la damunt del marbre enfarinat. Formar una bola i tornar a posar en el bol. Tapar-ho amb un drap i tenir-lo lluny de la llum i de corrents d'aire. Deixar reposar fins que dobli el volum.

Un cop doblat el volum, damunt el marbre, estirar amb el corró donant-li forma rodona i el gruix que volguem (penseu que puja sempre una mica). Farcir amb els ingredients triats.

Pel farcit de la margherita:
Tomàquet sofregit
1 unitat de mozarella
alfàbrega fresca (fulles)

El tomàquet pot ser de pot (natural) o ratllat per naltros. Caldrà fregir-lo en una paella fins que sigui cuit amb una mica de sal al gust i una mica de sucre. Deixar refredar.

Escampar amb l'ajut d'una cullera (per exemple) el tomàquet fregit damunt la pasta ja estirada i col·locada damunt la llauna amb la que anirà al foc. Esmicolar amb els dits la mozzarella i repartir-la pel damunt del tomàquet.

Enfornar a 180º fins que sigui cuita. Quan la traiem del forn, escampar les fulles d'alfàbrega pel damunt.



pel farcit de la de tonyina:
Tomàquet sofregit
1 llauna de tonyina
1 pebrot verd tallat a tires
1 unitat de mozzarella

Per a fer el tomàquet, fem el mateix que amb la pizza margherita. Escampem-lo damunt la pizza ja preparada  i tornem a esmicolar pel damunt la mozzarella. Repartim també pel damunt la tonyina prèviament escorreguda i esmicolada. Repartim el pebrot que haurem tingut en oli per trempar-lo un parell d'hores (només cal tirar-hi pel damunt un raig d'oli i de tant en tant remenar-lo).

Enfornem a 180º fins que sigui cuita.

dijous, 10 d’octubre del 2013

English muffins (no, no són magdalenes són panets!)

Aquests curiosos panets faran les delicies dels panarres, encara que només sigui per la forma de coure'ls: a la paella o a la planxa!! res de forn! Són molt bons per berenar amb mantega i melmelada!

Ingredients:
450 g de farina de força
15 gr de llevat de forner fresc (uns 20 si es congelat)
1 culleradeta rassa de sucre
1 o 2 gr de sal
200 g de llet
60 gr d'aigua

farina d'arròs o sèmola o farina de blat de moro

Barrejar la farina i la sal en un bol gran..

Dissoldre el llevat en l'agua a temperatura ambient o tèbia. (mai calenta! que matariem el llevat!)

Barrejarem la llet i l'aigua i hi afegirem el sucre. Abocarem aquesta barreja a poc a poc a la farina, anirem barrejant al principi amb una forquilla per exemple anirà bé, però quan ja estigui una mica lligat amb les mans.Pastarem durant uns 10 minuts. Treballant amb cura sense trencar la pasta, tal i com fariem per fer una coca de pa o pa o pizza!.

Quan ho tinguem ben pastat, farem una bola i ho posarem en un bol enfarinat, ben tapat i en un lloc sense llum directa ni corrents d'aire. Deixarem que llevi fins a doblar el seu volum.

Quan hagi llevat, amb l'ajut d'un corró estendrem la pasta i la dividirem  en porcions, farem boletes de la mida d'una nou mínim per a formar uns panets. Tamnbé els podem tallar amb un tallapastes perquè quedin més uniformes. Aprofitarem tota la pasta i per tant, si cal, estendrem més d'un cop la pasta amb el corró.

Sobre una planxa o superfície ben enfarinada (amb la farina d'arròs o la sèmola o el que tinguem), anirem posant els muffins separats entre ells. Deixarem reposar i que doblin de nou el volum.

Mentrestant, posarem al foc una planxa de cuinar o una paella de fons gruixut. El foc no ha d'estar molt fort, a foc mitjà ja ens anirà bé; caldrà a més que untem la planxa amb oli o llard o mantega segons el gust.

Quan la planxa sigui calenta, hi posarem els muffins, separats perquè s'inflaran més i deixarem que coguin. Quan siguin rossets d'una banda, els girem i deixem que coguin per l'altra. Han de tenir un coloret marronet-caramel per banda i banda. Normalment seran 5 o 6 minuts de cocció per banda. Els treurem i ja els tenim a punt per menjar!! Es conserven uns dies, guardeu-los amb el pa.

diumenge, 6 d’octubre del 2013

Mandonguilles de carn amb pèsols negres del Berguedà

Una recepta clàssica, la de les mandonguilles , amb la petita variació de canviar els pèsols verds "normals" pels pèsols negres..la veritat és que el plat queda una mica més contundent, però és un d'aquells guisadets de llepar-se'n els dits!!

Ingredients (4 persones):

500 g aproximadament de carn magre picada de porc i de vedella barrejades
1 ou
pa ratllat
all i julivert al gust
canyella en pols
2 tomàquets madurs mitjans
1 ceba grossa
uns brins de safrà
1 got de vi blanc sec
farina (per arrebossar les mandonguilles)
1 got de pèsols negres cuits (aquí)
sal i pebre negre
1 cullerot d'aigua

Començarem per fer les mandonguilles: en un plat barrejarem la carn picada amb sal al gust, pebre negre, una mica de canyella i l'all i el juliverts picadets ben fins.Hi afegirem l'ou (no cal que sigui batut) i una cullerada de farina de galeta curta. Barrejarem fins que sigui homogeni i consistent. Formarem les mandonguilles amb l'ajut d'una cullera de postres per aconseguir un bon tamany i que totes siguin iguales. Les passem per farina "normal".

Escalfem una paella amb força oli i anem fregint les mandonguilles. Quan siguin cuites, les traiem de la paella i les reservem.

Amb una mica de l'oli de fregir les mandonguilles, i en una cassola, fregirem la ceba pelada i picolada ben fina. Quan comenci a tornar-se transparent, hi tirem un got de vi blanc i deixem reduir. A part, ratllem el tomàquet i quan el vi estigui ben evaporat, l'aboquem al sofregit de ceba. Deixem que cogui i es concentri.

Quan tinguem el sofregit ben concentrat, hi afegim les mandonguilles, i si han fet una mica de suc, també el suc. Afegim el cullerot d'aigua i els pèsols ja cuits. Deixem que comenci a fer xup-xup i hi tirem els brins de safrà. Remenem la cassola amb cura o la sacsegem per les nanses, tapem i deixem que vagi fent xup-xup a foc baix.  Si la salsa ens queda liquida, hi podem afegir una picada d'ametlles i una galeta maria o una mica de pa sec torrat. Està més bo fet d'un dia per l'altre!

dijous, 3 d’octubre del 2013

Scones de panses

Aquest estiu hem passat un parell de setmanes al nord d'Anglaterra i n'hem tornat amb ganes de fer algunes receptes provades allà..la primera és aquesta, la dels famosos scones de panses que són indispensables per l'hora del té i per esmorzar..Són fàcils de fer , no cal pastar-los doncs la recepta recorda una mica a la pasta brisa. Els scones es poden menjar sols, però el més típic és obrir-los pel mig i omplir-los amb mantega i melmelada. Han de quedar amb la part del mig del scone com mig oberta, com sí indiques ja el lloc per on cal tallar i començar a omplir amb melmelada!

Ingredients (8-10 peces):
250 g de farina
150 ml de llet
55 mg de mantega freda a dauets
1 cullerada plena de sucre
1 cullerada de llevat tipus royal
sal
panses
1 ou (per pintar els scones)

Unes hores abans posarem les panses en aigua per anar hidratant-les.

En un bol barrejarem la farina, el sucre, la sal i el llevat. Hi afegirem la mantega freda tallada a daus i amb els dits barrejarem tot fins a tenir una farina amb consistència una mica sorrenca i la mantega del tot integrada.
Afegirem les panses tretes de l'aigua i assecades en un drapet i la llet i anirem barrejant. Ho treballarem tot fina a tenir una pasta densa però fàcil de manipular.

Amb l'ajut d'uun corró, i sobre un marbre enfarinat, estendrem la pasta fins a tenir un gruix d'uns 3 cm (cal que quedi gruixudeta). Amb l'ajut d'un talla pastes rodó d'uns 5 cm de diametre, anirem tallant scones. Reajuntarem els trossos que sobrin fins a esgotar tota la pasta. Cal que quedi gruixut perquè pugi bé.

Disposarem els scones damunt d¡una llauna que pugui anar al forn, prèviament haurem untat amb mantega la llauna perquè les pastes no s'enganxin. Pintarem els scones amb l'ou batut dissolt amb unes gotes d'aigua i amb l'ajut d'un pinzell. Enfornarem a 200º fins que siguin dauradets. Tardarà uns 15-20 minuts, però això segons el forn pot variar, ull!

Seguidors