divendres, 29 de novembre de 2013

Fricandó

Un plat mític: el fricandó amb moixernons, recepta familiar i , per tant, imprescindible en aquest bloc. Com que la recepta familiar preveu l'ús de moixernons secs són els que hem fet servir també aquest cop, si bé hi ha gent que en fa servir altres tipus ja sigui frescos o deshidratats. Per nosaltres però, el fricandó es fa amb moixernons sí o sí! Un punt important, és que en fer el sofregit la ceba ha de predominar sobre el tomàquet de forma clara.

Ingredients (4 persones):
400 de vedella de llata tallada fina
2 cebes grosses
2 o 3 tomàquets madurs mitjanets
1 paquet de moixernons secs (aprox. 15 g)
un pessic de canyella en pols
all i julivert al gust
10-12 ametlles torrades
1 carquinyoli o en el seu defecte pa torrat
1 copeta de conyac

Començarem per hidratar els moixernons posant-los en aigua.

Salem la vedella, l'enfarinem i la fregim en una paella amb oli. No cal fregir-la del tot, només que enrosseixi una miqueta. Reservem.

En el mateix oli de fregir la vedella (si cal en treure'm una mica) sofregirem la ceba pelada i tallada ben petita.Quan comenci a transparentar, hi tirem  el conyac el tomàquet ratllat i passats uns 5 minuts, la canyella en pols i el conyac. Deixem que redueixi la salsa i s'evapori el licor. I que vagi fent la xup-xup.

Quan la salsa es comenci a concentrar, hi tirem la vedella reservada i una mica d'aigua, justet per cobrir.ho tot. Deixem que cogui fent xup-xup per 5 minutets més.

Mentrestant farem una picada amb els alls pelats, el julivert, les ametlles torrades i pelades i el carquinyoli.

Afegirem la picada al guisat juntament amb els moixernons. Prèviament, els moixernons els haurem tret de l'aigua i els hi haurem tallat els cues.

Deixem que faci xup-xup 5 minuts més i ja ho tindrem.

dilluns, 25 de novembre de 2013

Espaguetis de mongeta tendra

Aquesta és una recepta per a menjar d'una manera "diferent" les mongetes verdes: com si fosin espaguetis, amb la vostra salsa preferida, es clar! La idea no és nostra, ens la va explicar la Mercè, una amiga de la familia. Hem afegit també la recepta de la salsa que hem fet servir aquest cop per acompanyar la idea (per això està explicada una mica en general), però com hem dit abans, podeu fer servir la salsa que més us agradi.

Ingredients:

pels espaghetis:
150 g de mongetes perona per persona

per la salsa (en el nostre cas):
50 g de carn picada per persona
ceba i tomàquet per a fer un bon sofregit
sal i pebre
formatge ratllat per gratinar

Començarem per tallar les mongetes al llarg, fent-ne 3 espaguetis de cadascuna d'elles.

Posem les tires de mongetes a bullir amb aigua i sal abundant. Hem de deixar que coguin una mica però que ens quedin "al dente" més aviat. Escorrem i refredem les mongetes perquè no s'acabin de coure ni perdin el color verd.

A part, fem un sofregit amb la ceba tallada fina i quan comenci a transparentar, i tirem la carn picada i hi donem unes voltes. Quan la carn estigui cuita,  hi afegim el tomàquet ratllat. Salem i hi tirem també una mica de sucre. Si fem servir tomàquet fregit, es millor afegir-hi un raig de llet per a rebaixar el gust i fer-ho més suau. Deixem que cogui el sofregit i llavors, rectifiquem de sal i pebre.

Barregem la salsa amb els espaguetis de mongeta, empolsinem amb formatge ratllat i gratinem al forn.

dijous, 21 de novembre de 2013

Caramels salats (recepta d'en Jordi Roca)



Fa un temps el diari "La Vanguardia" va treure un suplement de postres del Celler de Can Roca, o millor dit, d'en Jordi Roca, i es clar, la temptació va ser massa forta i ens el vàrem comprar. Aquests carmels són molt fàcils de fer i tenen molt d'èxit. Em seguit la recepta fidelment però amb un petit canvi al final: hem fet servir uns motllos per donar-li forma: el primer cop vam intentar seguir la recepta i ens van quedar uns caramels molt, massa, plans. Els nostres motllos tenen forma de cor que no s'hi diu gaire, per tant, recomanem que si teniu algun motllo de bombons rodons o quadradets el feu servir que quedarà millor.

Ingredients (20-25 peces):
250 g de sucre
50 g de mantega
sal maldon

Fem un caramel sec amb el sucre. Cal que agafi un color marronet fos, brillant i lluent. Millor fer-ho a foc suau i anar vigilant-lo perquè no es cremi.

Un cop aconseguit el color marronet, retireu el sucre del foc i afegiu-li la mantega tallada a dauets. Remeneu constanment amb una cullera de fusta fins que sigui tot ben dissolt en el caramel.

Aboqueu damunt de paper sulfurat (de cuina) porcions del caramel o bé feu servir un motllo de bombons. Abans que no es refredi, tireu-hi una mica de sal pel damunt.

Deixar refredar de tot i ja tindreu uns caramels dolços i salats.

Atenció! molt de compte amb el caramel fos: crema moltíssim i cal anar amb molta cura. Si feu servir motllo, teniu dues opcions: a) posar primer la sal i abocar-hi el caramel damunt i quan el desmotllet tindreu el caramel, b) omplir els motllos i tirar-hi després la sal, heu de pensar en aquest cas, que la part de sota del caramel en el motllo serà en realitat la part que vagi a dalt i que es vegi (cal veure la sal), per tant aquesta opció es aconsellable si el motllo es rodó o quadrat sense gaires "virgueries"; si com en el meu cas, el motllo de bombó té forma de cor, millor ficar la sal primer i després abocar-hi el caramel.  No ompliu del tot el motllo perquè si no el caramel serà molt gros i  corrés el risc de cansar i tot ( a no ser que siguis molt llaminer).

dissabte, 16 de novembre de 2013

Sopa de macarrons (blocs contra la fam)

De nou el Banc dels Aliments promou una campanya de recollida d'aliments per als més necessitats; milers de families depenen d'ajuts externs per a poder portar un plat a taula! Aquest any les dates triades seran el 29 i 30 de novembre i ja hi ha milers de voluntaris preparats i moltíssims punts de recollida d'aliments bàsics. Des de fa un parell d'anys un grup de bloggers per aquestes dates publiquen una recepta senzilla, fàcil i econòmica feta principalment amb algun dels aliments que es demanen de portar, la idea és col.laborar fent  propaganda i donar ressó a la campanya..aquesta n'és la meva! Molt senzilleta com veureu però treta ni menys ni més que del mític llibre "La Teca" d'Ignasi Domènech, un exemplar del qual encara corre per casa.

Ingredients (2 persones):
100 g de pasta de macarrons aprox.
1 l aprox. de brou
formatge ratllat
sal

Començarem per a fer el brou: podem fer servir verdures que tinguem a la nevera com: pastanagues, porros, api (una mica), naps, etc.. També podem fer servir carcasses de pollastre o menuts , i/o un ós de pernil per a donar-li més gust. En el nostre cas, vàrem fer servir espines i pells de bacallà que ens havíen quedat de fer unes croquetes de bacallà el dia abans.Dit d'una altra manera, es poden fer servir les espines, pells, caps dels peixos per a fer un brou de peix també (sempre acompanyat de les verduretes).  Amb tot això posarem una olla al foc amb aigua (2 o 3 litres) i les verdures netes i pelades i (en el nostre cas) el peix.  Deixarem que bulli una estona, escumant amb l'ajut d'una escumadora si fa una mica de bromera blanca. Controlem la sal. Quan les verdures siguin cuites, colem i reservem el brou. Les verdures les podem guardar per fer un altra dia una crema de verdures o per fer un primer plat tipus trinxat o fer-les amb curry. Les espines i les pells del bacallà les llençarem.

Ara posem aproximadament un litre de brou a bullir de nou i quan arrenqui el bull, hi tirem els macarrons, deixem que coguin fins que siguin cuits, rectifiquem de sal i servim a taula acompanyats de formatge ratllat amb que cada comensal pot empolsinar la seva sopa.

El brou és sempre millor fer-lo un mateix, es pot fer d'un dia per un altre o guardar-lo al congelador. Si no es té prou temps o tenim mandra, evidenment ho podem substituir per un brou de tetrabrik (també els dónen al banc dels aliments) o per una pastilleta de brou però d'aquests productes convé no abusar, entre altres coses, perquè acostumen a ser forts de sal i per tant, no són gaire saludables si els prénem habitualment.



dimecres, 13 de novembre de 2013

Mini-pastissets de xocolata i cafè

Aquesta recepta l'hem treta d'un bloc molt famòs italià anomenat "il cavoletto di bruxelles" que està ple de receptes interessantíssimes! aquesta n'es una d'elles.

Ingredients (4 unitats):

100 g de xocolata de cobertura
280 ml de nata per muntar
2 rovells d'ou
100 g de sucre
5 o 6 grans de cafè


En un cassó al foc, escalfarem la nata amb els grans de cafè. Deixarem que bulli i retirarem els grans de cafè, afegint-hi immediatament la xocolata a trossos. Barrejar-ho bé fins que la xocolata s'hagi dissolt i estigui ben integrada a la llet.  Deixem refredar.

A part, batrem els rovells amb el sucre fins a tenir una crema .escumosa i blanca. Afegirem a poc a poc a la barreja de nata i xocolata. El liquit resultant, l'abocarem en envasos tipus flamera o en gotes de vidre o tasses de cafè amb llet si volem menjar-nos-els directament així.

Mentrestant prepararem un bany maria: es a dir agafarem una llauna que pugui anar al forn i hi ficarem els 4 envasos i omplirem amb aigua calenta la llauna fins que arribi més o menys a la meitat de l'envàs. Enfornarem a 150º fins que estigui cuit i deixarem refredar com a mínim 3 hores abans de servir. Si es vol, es pot acompanyar d'una bola de gelat de vainilla, per exemple.


dissabte, 9 de novembre de 2013

Malai kofta (mandonguilles hindús de patata)

De nou, una versió d'un plat hindú, unes mandonguilles vegetarianes amb patates i unes quantes espècies. Per internet hi ha diverses versions d'aquest plat; per altra banda, tampoc és que tingui grans coneixements sobre aquesta cuina tant complexe i variada, així que deixem-ho en que és una versió lliure d'un plat tradicional.....això sí, és un plat deliciós!!

Ingredients (4 persones):

per les mandonguilles:
350 g de patates bullides i aixafades amb forquilla (o passades pel passapurés)
1 branca de coriandre fresc
1 culleradeta de cúrcuma
1 ceba petita pelada i tallada petitona
1 culleradeta de cafè de llavors de comí
pebre vermell picant (opcional) o bitxo picat
sal

per l'arrebossat de les mandonguilles:
farina de cigró
aigua
sal

per la salsa:
2 o 3 tomàquets madurs ratllats
una mica de coriandre fresc trinxat
1 cullerada sopera de llavors de comí
1 culleradeta de cafè de coriandre en pols
1 culleradeta de cafè de cúrcuma
1 culleradeta de cafè de garam masala
1 culleradeta de cafè de gingebre fresc ratllat
bitxo (opcional) al gust
sal i pebre negre
1 tasseta de cafè plena de llet


Començarem per bollir les patates, millor senceres i amb pell doncs ens agafaran menys aigua. un cop cuites, cal pelar-les i passar-les pel passapurés o bé aixafar-les amb la forquilla.

Quan ja siguin fredes, les barregem amb les espècies de la llista, el coriandre picat i la ceba crua i les salem.

Formem mandonguilles amb el puré de patates resultant i les passem per una barreja de farina de cigró i aigua amb sal per arrebossar-les. Cal que la pasta d'arrebossar quedi una miqueta densa.  Les fregim en oli fins que siguin dauradetes i cuites i les reservem.

En el mateix oli, hi aboquem les espècies i immediatament perquè no se'ns cremin massa i afegim el sofregit el tomàquet ratllat amb una mica de sucre i sal al gust. Quan comenci a ser cuit, hi afegim la llet, si ens queda una salsa massa espessa, hi tirem una miqueta més de llet o d'aigua. Cal que quedi una salseta ni molt liquida ni molt espessa. Rectifiquem de sal i conservem en calent.

Ara en un plat hi posem les mandonguilles i aboquem pel damunt la salsa calenta i servim immediatament. Aquest últim punt és important, si no, amb contacte amb la salsa , les mandonguilles s'inflaran i es desfaran. Cal esperar a l'últim moment o fer que cada comensal es posi pel damunt la quantitat de salsa que li vingui de gust ja a taula.

dilluns, 4 de novembre de 2013

Flam clàssic


Una recepta clàssica i d'èxit segur, el flam!

Ingredients (4 flams):

500 ml de llet
4 ous
100 g de sucre
1 canó de canyella
1 pela de llimona
50 g de sucre més per a fer el caramel

motllos per a flam

En una cassoleta courem els 50 g de sucre amb unes gotes d'aigua fins que es torni liquid i d'un color marronet clar. Ho abocarem en el fons de les flameres o dels motllos que anem a fer servir. compte! el caramel líquid crema moltíssim!

A part, posem en un cassó, la llet , el sucre la canyella i la pela de llimona i deixem que arrenqui el bull. Retirem immediatament del foc. I repetim l'operació tres cops perquè quedi ben infusionat. Colem la llet.

Quan sigui una mica freda, hi afegirem a poc a poc i remenant constantment, els ous batuts prèviament.  Cal que la temperatura de la llet hagi baixat força, si no, es coura l'ou i no ho volem, es clar!. Aboquem el preparat en els motllos.

A part, preparem un bany maria, es a dir, posen en un recipient pla aigua suficient perquè arribi a la meitat dels motllos. Fiquem ara, els motllos dins i tot el conjunt, al forn prèviament escalfat a 180º. Deixem que cogui fins a quallar. No hem d'omplir gaire el recipient del bany maria, no fos cas que l'aigua bullis i entressin gotes dins dels flams!

Un cop cuits (ho podem saber, punxant un dels flams amb un escuradents), els treiem del forn i del bany maria i deixem que es refredin. A l'ultim moment, si cal, els aboquem damunt d'un plat.

Seguidors