dimarts, 25 de febrer del 2014

Cabrit al forn amb Ras-el-hanout

Avui presentem primer una forma de coure al forn el cabrit i el xai de forma molt sana i sense gaires greixos; segon un acompanyament molt bo a base d'all, julivert i una de les espècies més famoses del Marroc: el Ras-el-Hanout (ens l'han portada expressament des de Tànger!).

Ingredients (3-2 persones):
1/4 de cabrit (les costelles i la cuixa)
all i julivert al gust
Ras-el Hanout al gust
oli
sal i pebre
aigua

Una graella per posar damunt la llauna
una llauna de parets altes que omplirem amb l'aigua (dos dits)

Fem que el carnisser ens marqui les costelles i la cuixa perquè després la poguem tallar a taula bé.

Preparem en un got una barreja d'oli (3 o 4 dits), all i julivert picolats ben fins al gust i la quantitat de Ras-el-Hanout que volguem.

Salem i empebrem el cabrit. Encenem el forn a 180-190º.

Posem al forn la llauna amb l'aigua i damunt la graella que no arribi a tocar l'aigua, es clar. Damunt la graella, hi posem els talls de cabrit. Deixem que cogui i cada 10 o 15 minuts, untem el cabrit amb l'oli i les espècies i el girem. El tenim al forn, aproximadament 1h i mitja o fins que sigui ben cuit.

D'aquesta manera queda ben tendra i sense gens de greix. L'aigua ajuda a mantenir l'humitat i que ens quedi ben tendre tot. El greix que pogui tenir el cabrit (o el xai) degotarà a la llauna amb l'aigua i no embruta el forn. Si no tenim Ras-el-Hanout, hi podem posar una altra espècie que ens agradi o cap ni una..

Servirem acompanyat d'una escalivada o d'un puré de patates o una amanida.

divendres, 21 de febrer del 2014

Scones de formatge

Un clàssic dels esmorzars i de l'hora del té anglesos: els scones de formatge. En aquest cas, els hem fet amb formatge de Maó i no pas el típic Cheddar anglès, diguem que és el toc "nostrat". Se suposo que cal menjar-se'ls partits per la meitat i amb una miqueta de mantega (la pasta queda com una mena de pasta fullada). Es poden menjar freds o calents, però un pèlet calentons estan més bons.

Ingredients (per unes 8 -10 peces):

250 g de farina
1 culleradeta de llevat químic
55 g de mantega a daus
125 g de formatge maó tallat grollerament (o un altre formatge sec i fort)
150 ml de llet
pebre negre


Barrejarem la farina, la sal i la mantega tallada a cubs i el pebre negre al gust. Cal que ens quedi una mica grumollós. Hi afegim el llevat i el formatge. Barregem bé i hi afegim també la llet a temperatura ambient. Treballem la pasta amb les mans fins que tot sigui homogeni, però no cal que la pastem. L'hem de treballar com si fos una pasta brisa, poquet i perquè tot quedi ben barrejat.

Encenem el forn a 220º.

Estirem la pasta damunt del marbre amb l'ajut d'un corró de cuina, cal que ens quedi d'una alçada d'un dit o una mica més. Tallem amb un tallapastes en forma rodona. Si ens sobra pasta, la tornem a ajuntar i seguim tallant. Repetim l'operació fins a tenir tota la pasta "gastada".

Posem els scones damunt d'una llauna que pugui anar al forn, untada amb mantega o damunt d'una safata de silicona. Enfornem i deixem que es cogui. A mitja cocció, pintem els scones amb una mica de llet per a donar-lis color. Quan siguin cuits, els traiem del forn i deixem que es refredin damunt d'una reixeta.



dilluns, 17 de febrer del 2014

Salsa puttanesca (per a tota mena de pasta)

Varem fer aquesta recepta de salsa per acompanyar uns espaguetis frescos casolans amb espinacs (aquí). Com veureu es molt senzilla de fer i no ens caldrà tenir ingredients gaire complicats. Si no voleu fer la pasta fresca, es pot fer servir la seca , es clar!!

Ingredients (per 4 persones i uns 400 g d'espaguetis):

100 g d'olives negres sense pinyol (o d'Aragó despinyolades)
5 o 6 filets d'anxova
1 cullerada sopera de tàperes
1 o 2 alls al gust
1 bitxo (opcional, però recomanable)
1 cullerada de julivert trinxat
2 o 3 tomàquets madurs ratllats
sal i pebre negre


Trinxar ben petits els alls pelats. Tallar el bitxo a trossets també. Posar les tàperes una estona en remull perquè perdin la fortor i després eixugar i trinxar grollerament.

En una paella amb una mica d'oli, hi tirem els alls i el bitxo i deixem que comencin a enrossir, però sense agafar quasi color, només que es trenqui el blanc. Hi afegim les anxoves, les olives i les tàperes. Deixem que es desfacin les anxoves i hi afegim el tomàquet trinxat. Deixem que es concentri i que es faci bé el sofregit. A mig fer el sofregit, caldrà que hi afegim el julivert trinxat. Deixem que s'acabi de fer i ja tindrem la salsa llesta.

divendres, 14 de febrer del 2014

Coca de pebrots amb pebre vermell

Una altra recepta de coca de verdura. Aquest cop l'hem feta afegint-hi vi blanc a la pasta (i no pas cervesa) i  amanint-la amb pebre vermell dolç. El resultat? boníssim!

Ingredients (2-3 persones):

per la pasta:
250 g de farina
125 cc de vi blanc
50 cc d'oli
llevat quimic (i culleradeta)
sal

pel farcit:
2 pebrots vermells grossos
2 pebrots italians
julivert al gust
pebre vermell dolç


Tallem els pebrots a daus i els barregem amb el pebre vermell i una mica d'oli. Ho deixem una estona reposar  perquè quedi ben amanit.

En un bol barrejarem la farina amb una mica de sal, el vi blanc el lleva t químic i l'oli. Ho treballarem amb les mans o amb una forquilla per barrejar-ho tot, si està molt seca l apsta, hi afegirem una mica més de vi.

Podem seguir treballant-ho dins del bol o ho passem tot al marbre ben net i un pèl enfarinat. Seguim pastant-ho. Cal que ens quedi flexible i no s'enganxi a les mans. L'estirarem amb l'ajut del corró, la posarem damunt una llauna que pugi anar al forn (prèviament untada d'oli o fent servir la safata de silicona). Acabem de  donar-li forma amb els dits untats d'oli. Cal que vigilem que no agafi corretja, es a dir, si la treballem molt, quan la volguem estirar, es tornarà a arronsar.

Quan la tinguem ben estirada damunt la llauna hi aboquem el farcit prèviament preparat i ho amanim amb un raig d'oli. Enfornem a 180º fins que sigui cuita. Quan la traguem del forn, hi tirem un altre raig d'oli.







dilluns, 10 de febrer del 2014

Bròquil i pèsols al curry

Una recepta amb un ingredient de temporada: el bròquil (la recepta original feia servir coliflor, que també està en temporada) i un altre que no ho està, però que és molt fàcil de trobar a la secció de congelats i que normalment sempre tenim a casa, els pèsols.

Ingredients ( 2 persones):
1 bròquil petit (400g aprox.) tallat a brots petits
1 got i mig de pèsols congelats
1 ceba mitjaneta tallada a làmines
1 o 2 alls ben picolats
1 cullerada de postres ben plena de gingebre en pòls
1 cullerada de postres de cúrcuma
1 cullerada sopera de coriandre molgut
1 cullerada de postres ven plena de cardamon
1 iogurt tipus grec
5 o 6 tomàquets tipus xerry


Començarem per bullir els brots del bròquil o de la coliflor fins que siguin tendres. Escorre'ls i reservar-los. Fer el mateix amb els pèsols.

Tallem la ceba a làmines i la  fem sofregir, sense que arribi a agafiar color, amb una miqueta d'oli. Afegir-hi l'all, el gingebre i la resta de les espècies. Immediatament, perquè no es cremin les espècies, afegir-hi el iogurt. Deixar coure durants uns 5 minuts i afegir-hi els tomàquets tallats per la meitat. Deixar que cogui uns 5 minuts més. Afegir-hi després els brots de coliflor i els pèsols. Remenar suaument, per evitar que es trenquin els brots, i deixar que cogui tot junt uns altres 5 minuts.

dimarts, 4 de febrer del 2014

Taronges cremades

Unes postres senzilles i que aprofiten la temporada de taronges! Veureu que no tenen gaires complicacions.

Ingredients:
taronges
sucre
canyella (opcional)

un cremador o un bufador

Pelem les taronges, mirant de treure'ls-hi el màxim de la part blanqueta que tenen entre la pela i el grill. Tallem a rodanxes. Empolsinem molt bé amb sucre (i podem afegir-hi una mica de canyella si ens agrada).

A part, fem que la pala del cremador es torni ben roenta. Cremem el sucre com si féssim crema cremada  i ja ho tenim!

dissabte, 1 de febrer del 2014

Calamars farcits de la Carme Ruscalleda


Una adaptació de la recepta original de la Carme Ruscalleda. La recepta surt al llibre "La cuina de Nadal. Plats de Festa" i és un recull de receptes de xefs molt coneguts (Ferran Adrià, Carles Gaig, David Lienes, S. Santamaria i la Ruscalleda, es clar). Després dels empatxos del Nadal, aquest plat de peix entra molt i molt bé. La veritat és que hi hem fet uns petits canvis (per exemple no hem marcat els calamars tal i com deia la recepta) i no ho hem cuinat al forn, si no al foc, en una cassola. Hem fet servir bolets secs, doncs a aquestes alçades d'any, no n'hem trobat de frescos.

Ingredients (2 persones):
2 calamars grossos
200 gr de rossinyols frescos
200 gr de ceps frescos
1 tomàquet madur
1 carbassó petit
1 porró
all i julivert ben picat


Si no tenim boletes, farem servir de secs i els haurem d'hidratar, posant-los en aigua un parell d'hores abans

Primer de tot netejarem els calamars i separarem les potes i les reservem.

En una paella saltajarem el porro tallat a juliana ben fina, juntament amb l'all i el julivert picats. Hi afegim el carbassó també a juliana i els bolets tallats. Si en fem servir de secs, els haurem tret de l'aigua i els haurem escorregut bé.

Un cop cuit, ho reservem i quan sigui fred, farcim amb això els calamars, quan siguin plens, tapem l'obertura amb l'ajut d'un escuradents.

En una cassola grossa, hi tirem el tomàquet madur ratllat, una mica de sal i pebre i un polset de sucre. Deixem que cogui una mica i hi afegim un xic d'aigua i els calamars farcits i les potes. Deixem que cogui a foc baix amb la cassola tapada.






Seguidors