dilluns, 28 d’abril del 2014

Curry verd amb pollastre i albergínies v.2.0 (Gang Keow Wan Gai)

Una recepta exòtica, un curri verd tailandès en versió lliure: aprofitant que el supermercat del barri cada cop té més productes exòtics i que ara té diferents currys thais, vam aprofitar per a fer aquesta recepta. De currys thais n'hi ha (que sapiguem) de groc, de verd i de vermell. El més fàcil i pràctic és comprar-los ja preparats en forma de pasta, també podem trobar a la xarxa receptes per a fer-ne de forma casolana però cal tenir a mà una llarga llista d'ingredients típics de la cuina thai que són complicats de trobar aquí. La pasta de curry es pot conservar a la nevera diversos mesos. El plat és extraordinariament fragant (i també picant, tot cal dir-ho). Es pot fer amb curry groc que és més suau.

Ingredients (4-6 persones):
4 pits de pollastre desossats i tallats a daus
1 albergínia grossa (hauria de ser l'albergínia típica de Tailàndia per anar bé, però no en teniem)
1 pebrot vermell
alfàbrega (millor si és thai)
1 pessic de sucre
1 cullerada de salsa de peix (un altre ingredient típic de la cuina thai, no en teniem)
1 llauna de llet de coco per cuinar


Tallarem l'albergínia a daus (sense la pell) i la salarem un pèl. La posarem en un escorridor perquè perdi una mica d'aigua i l'amargor. Nosaltres, després, la vam passar per farina i la vam fregir una mica, però en coure-la , tot i que estava molt bona, es va desfer força, per tant, si voleu, la podeu afegir crua al curry.

Tallem el pebrot vermell a tires longitudinals fines i reservem.

Aboquem una mica de la llet de coco en una cassola grossa. Amb 1/3 part de la llauna en tenim més que de sobres. Escalfem i quan estigui calent i comenci a separar-se l'aigua i la capa blanquinosa, hi afegim la pasta de curri verd seguint les instruccions de l'envàs. Quan el curry estigui ben desfet, hi afegim el pollastre i deixem que cogui un pèl. Afegim la resta de la llet de coco i una mica d'aigua fins a cobrir els trossos de pollastre.

A foc mig, quan comenci a fer tot plegat xup-xup, hi afegim l'albergínia a daus i el pebrot a tires i una miqueta de sucre (un pessic). Tapem i deixem coure.

Quan tot estigui ben cuit i tenre, hi afegim unes fulletes d'alfàbrega fresca i parem el foc. En el moment de servir, decorar amb més alfàbrega.

Servim acompanyat d'arròs bullit (millor si és arròs jasmine) . Els comensals es serveixen el curri i s'hi afegeixen tant arròs com els hi vingui de gust.

dimecres, 23 d’abril del 2014

Vianda de peus de porc (o carpaccio, si ho voleu)


Aquesta vianda freda o carpaccio és molt fàcil de fer i ens pot servir com entrant de pica-pica o per acompanyar una amanida o en un entrepà fins i tot.

Ingredients :

peus de porc cuits i desossats completament
pebre negre en gra
pebre vermell agredolç (opcional)
paper film per embolicar-los

Els peus de porc es poden comprar cuits o coure'ls un mateix seguint aquest procediment d'aquí.

Un cop cuits i encara tebis (si els hem comprat cuits els haurem d'escalfar una mica) els desossem completament i posem una quantitat damunt d'un tros de paper film que sigui més o menys quadrat. Hem de disposar la carn dels peus de porc en forma de rectangle i que faci pila. Hi posem pebre negre en gra al gust i procedim a enrotllar-lo amb l'ajut del paper film. Ens ha de quedar compacte. Acabem d'embolicar-lo amb el paper film i deixem que es refredi completament i ens prengui. Un cop ben fred, podrem treure el paper film i tallar-lo a rodanxes tan fines com convingui.

Si volem posar-hi pebre vermell agredolç, haurem de posar el pebre vermell primer damunt el paper film, al damunt la carn del peu de porc, més pebre vermell i llavors embolicar-ho tot de forma que ens quedi el pebre vermell envoltant la vianda.

Es pot congelar.

divendres, 18 d’abril del 2014

Naan, pa hindú

Aquesta és la recepta del pa naan, un dels més habituals a la cuina de la India i als restaurants hindús. Es fa al forn, Les proporcions estan fetes una mica a ull perquè la recepta l'hem treta d'algunes webs en anglès que acostumen a mesurar-ho tot en tasses i cullerades.

Ingredients (5 o 6 naans):
250 g de farina de força
1 culleradeta de sal (mida de cafè)
1 culleradeta de sucre (idem)
1 pèssic de llevat químic
1 iogurt tipus grec
10 g de llevat de forner en pastilla
2 cullerades soperes d'oli
2 cullerades d'aigua tèbia (per dissoldre el llevat)
1 cullerada de llavors de comí (opcional)

Barregem la farina amb el sucre, la sal, el llevat quimic , l'oli i el iogurt. Afegim-hi també el llevat dissolt en una mica d'aigua. Treballem la pasta fins que tot sigui ben barrejat i homogeni i comencem a pastar-ho. Ho treballarem fins que la pasta sigui llisa i suau. Deixem reposar en un lloc fosc, sense llum directe ni corrents d'aire, tapat amb un drap fins que dobli el volum. El temps dependrà de la temperatura ambient.

Un cop hagi doblat el volum, fem porcions de la pasta: 5 o 6, i les bolegem perquè quedin rodonetes. Amb el corró, les aplanem, mirant sempre que ens quedi la forma més semblant a un plat possible i d'un  cm de gruix aproximadament.

Mentrestant, escalfem el forn a 250º. Pasem els paans de mà a mà, voltejant-los (*) un parell de cops  i posem un per un (o si ens en caben dos, dos) els paan al forn i deixem que cogui fins que comenci a tornar-se marronet per la superfície. Pot tardar uns 10 o 15 minuts.

(+) Aquesta part és més dificil d'explicar, per tant, hi afegeixo un enllaç al vídeo de youtube d'una famosa blogger-cuinera hindu (Manjula) on en el minut 6´15´´ aprox. es veu com ho fa. També, es clar, podeu veure tot el procés de com fa ella el naan. El vídeo és en anglès, però s'enten moltíssim:

https://www.youtube.com/watch?v=vow-kxTPatc


dilluns, 14 d’abril del 2014

Galtes de vedella al vi negre

Una recepta per a sucar-hi pa! galtes al vi negre; en aquest cas la varem fer amb galta de vedella però, es clar, també es pot fer amb galta de porc. El truc, com passa sovint en aquests casos, es deixar que faci xup-xup el guisat, per tant caldrà invertir-hi una mica de temps i paciència , però el resultat és espectacular!

Ingredients (2 persones):
2 galtes de vedella
1 ceba petita
1 porro primet (no en teniem)
1 tomàquet petit
1 pastanaga
1 o 2 alls
1 fulla de llorer
1 branqueta de farigola
1 got ben ple de vi negre
brou lleuger o aigua

Salpebrem les galtes i les marquem una mica per a que coguin millor. En una cassola amb oli les rossegem una mica fins que ens agafin color. Reservem.

A la mateixa cassola i amb el mateix oli, hi aboquem les verdures netes , pelades i tallades ben fines, juntament amb l'all o alls sencers, el llorer i la farigola. Deixem que coguin.Quan comencin a estar cuites, hi afegim de nou les galtes. Donem un parell de voltes i hi afegim el vi negre.Deixem que evapori l'alcohol del vi.  Afegim el brou lleuger o l'aigua fins a cobrir les galtes, abaixem el foc i tapem.

Deixem que faci xup-xup una bona estona, vigilant que no es quedi sense salsa si fos el cas. Quan les galtes siguin ben cuites, ho treiem del foc. Reservem les galtes i passem la bressa pel passapurés o el xino. A nosaltres ens agrada més el passapurés. Retornem les verdures així triturades a la cassola i hi tornem a afegir les galtes. Ja tindrem el plat preparat per tornar a escalfar i servir. Ho podem fer el dia abans tot això i ens guanyarà molt en gust.

dimarts, 8 d’abril del 2014

Verat amb Chermoula


Teniem uns verats a la nevera i vam veure una recepta en el bloc "Cuina del Màrroc" una recepta de peix amb Chermoula...feia temps que voliem fer aquesta salsa o condiment tan típic de la cuina marroquina, així que no ens ho vam pensar gaire! El resultat va ser òptim..repetirem segur i us ho recomànem!!

Ingredients (2 persones):
2 verats grossos
coriandre o julivert fresc picat ben fi
1 llimona (el suc)
pebre vermell dolç al gust
2 alls pelats i picats
un pèssic de safrà
pebre negre al gust
oli d'oliva
1 o 2 patates
1 ceba grossa


Començarem fent la salsa: barrejarem el julivert (i/o el coriandre), els alls picolats, el pebre vermell, el safrà, el pebre negre i l'oli d'oliva fins obtenir -ne una salsa densa. Reservarem.

Pelarem les patates i les tallarem a rodanxes fines. Pelarem la ceba i també la tallarem a rodanxes. Posarem les verdures en una llauna amb un raig d'oli i una mica de sal per amanir-les i les enfornarem fins que comencin a estovar-se (el forn a foc mitjà).

A part netejarem els verats i els hi farem uns talls perpendiculars a la llargada del cos per a facilitar-ne la cocció.

Quan les patates i les cebes comencin a estar una mica fetes, les traiem del forn, posem els verats damunt les verdures. Prèviament, haurem escampat la salsa pel damunt dels verats de forma que quedin ben untats.

Enfornem a foc mitjà fins que els verats siguin cuits.

dimarts, 1 d’abril del 2014

Macarrons amb bròquil i anxoves

Aquesta recepta l'hem treta de sèrie de televisió sobre el comissari sicilià Salvo Montalbano. El comissari és el personatge més famós de l'escriptor Camirelli ;el nom és un homenatge al detectiu Pepe Carvalho d'en Vazquez Montalban, i com a ell, li agrada molt la bona cuina i una de les seves receptes favorites és aquest plat de pasta amb ingredients super-senzills i de resultat sorprenent i saborossíssim!!

Ingredients (2 persones):
100 g de  macarrons
5 o 6  filets d'anxova salada
10 o 12 brots de bròquil (petitons)
1 all
1/2 ceba
1 tomàquet madur gros o 2 de petits

formatge ratllat

Es comença per bullir els macarrons amb aigua abundant fins que siguin cuits. Els escorrem, els passem per aigua freda per a tallar-hi la cocció i els reservem.

En una olla, bullirem també el bròquil tallat a branquillons petits amb aigua abundant i salt al gust: hi tirem els brots de bròquil quan l'aigua bulli i els coem fins que siguin cuits però un pelet durs (al dente), doncs els tornarem a coure en fer la salsa. Els passem amb cura per aigua freda per a tallar la cocció. Reservem també.

En una paella amb un xic d'oli, fregim l'all pelat i picolat fi fins que comenci a canviar de color, afegirm llavors les anxoves (que es dissoldran deseguit) i la ceba picolada ben fina. Deixem que la ceba comenci a transparentar i hi afegim els tomàquets matxucats (o ratllats si ho preferiu). Quan la salsa comenci a estar cuita, hi afegim els brots de bròquil, rectifiquem de sal i pebre (compte que les anxoves ja porten sal!). Deixem que cogui uns minuts fins que tot sigui ben barrejat i ja ho tenim!. Llavors o bé afegim els macarrons i barregem a la mateixa paella o be aboquem la salsa pel damunt dels macarrons. A nosaltres, ens agrada més la primera opció.

Servim calent i acompanyat de formatge ratllat.

Seguidors