dilluns, 23 de juny del 2014

Seitons en oli

Una recepta molt fàcil de fer i molt tradicional. Acompanyats d'un vermut estan boníssim,no cal dir-ho, però també ens poden servir per fer un entrepà o guarnir amanides.

Ingredients:

seitons
vinagre
oli
sal i pebre
opcional: all i julivert

Per evitar problemes amb l'anisakis cal congelar prèviament els seitons durant, com a mínim, dos dies. Prèviament els haurem netejat d'escates i els hi traurem el cap i les tripes.

Un cop descongelat, s'obren i se'ls hi treu l'espina centrar. JA nets es posen en una safata o plat i se'ls amaneix amb sal i pebre negre al gust i un bon raig de vinagre. Es van fent capes fins a acabar amb els seitons. Al final cal que el vinagre cobreixi del tot els seitons. Es posa a la nevera com a mínim 24h perquè`quedin blancs.

Un cop emblanquinats, se'ls escorre del vinagre i es van passant a una altra safata o plat. S'amaneix amb una mica d'oli i amb sal i pebre negre al gust. Si volem hi podem posar all pelat i picolat ben fi i/o julivert trinxat. Ja es pot servir.

dilluns, 9 de juny del 2014

Sarsuela

I aquest cop un d'aquells plats típics de festa grossa : la sarsuela. Aquesta la vam fer durant les festes de Nadal però l'hem tinguda pendent de penjar fins que hem decidit que ja n'hi havia prou. Com es ben sabut la sarsuela és un plat típicament barceloní i cal fer-lo amb peix blanc; els que posem a la llista d'ingredients són els més tradicionals i habituals.

Ingredients (4 persones):
4 rodanxes de lluç
4 talls de rap
4 llagostins
4 gambes
1/2 kg de musclos
2 calamars mitjans
1 ceba
5 o 6 tomàquets madurs
1 got de vi blanc
all i julivert al gust
2 o 3 ametlles

Enfarinem i fregim un poc el lluç i el rap i ho deixem a part. No s'han de coure del tot, només començar a coure i canviar de color.

En un cassonet, posem els musclos nets i encenem el foc amb una mica d'oli. Tapem i deixem que s'obrin.

En una altre paella amb una mica d'oli i a foc baix, deixem que cogui el calamar, net i fet a anelles. Reservem.

En una cassola grossa, posem l'oli (millor si és el de fregir els peixos) amb la ceba tallada i picolada ben finament. Quan comenci a transparentar i hi afegim els tomàquets ratllats i deixem que cogui. Afegim el vi blanc i deixem que evapori. Llavors, anirem afegint a la cassola el rap, el lluç i els calamars amb cura perquè no se'ns trenquin. Hi afegim també els musclos (els hi haurem treu una de les valves) i també l'aigua de coure'ls. S'hi afegeix les gambes i els llagostins. Es deixa que faci una mica de xup-xup.

A part, farem una picada d'all i julivet ben generosa i amb dues o tres ametlles. Afegim la picada a la cassola i deixem que segueixi fent xup-xup a foc mitja. si cal, hi afegirem durant la cocció una mica més d'aigua.

Un cop posada la picada, ens esperem 5 minuts i ja podem servir-ho.

dimarts, 3 de juny del 2014

Coca de cireres (una altra recepta)

Una altra recepta de coca de cireres, aquest cop fem servir la pasta de pa com a base. També les hem fetes individuals i rodones, tal i com hem vistes que les fan a Reus. Teòricament les cireres cal posar-les amb el pinyol perquè llavors tenen més gust, però a ca meva són molt mandrosos i les volen sense!

Ingredients:
cireres sense pinyol (un plat)
sucre abundant
250 g de farina de força
5 g de llevat de forner
4 g de sal
150 g d'aigua
25 g d'oli

Caldrà que despinyolem les cireres i les reservem.

En un bol, hi posem la farina, hi afegim el llevat desmicolat i la resta dels ingredients. Barregem fins que sigui un tot homogeni i llavors ho passem al marbre prèviament enfarinat. Pastem força estona. Encabat fem una bola i ho deixem en un bol que llevi el doble del volum. Fem unes boles  i les estirem, cal que tingui un tamany d'un plat pla més o menys.

Guarnim cada una de les coques amb les cireres posades ben juntetes. Deixem que llevi de nou i hi tirem força sucre pel damunt.

Mentrestant haurem encès el forn a 250º. Posem les coques sobre una llauna enfarinada que pogui anar al forn. Enfornem i deixem que cogui fins que siguin dauradetes. Traiem i deixem refredar.

Seguidors