divendres, 26 de setembre del 2014

Crema de bledes


Aquesta crema tan és pot menjar freda com calenta, per tant, ara a l'estiu sempre és una bona opció. La recepta original només n'aprofitava les parts verdes de la bleda, les penques les deixava per a fer algun altre plat, com que a naltros no ens agraden gaire soles, acostumem a afegir-les també a la crema.

Ingredients (2-3 persones):
1 manat de bledes
formatge ratllat (d'ovella o maó o pecorino) o un iogurt tipus grec
sal i pebre negre
oli

En un pot gros, començarem hi posarem un fil d'oli i quan sigui calent, sofregirem per uns minuts les bledes, just perquè deixin anar una mica d'aigua. Quan comencin a canviar de color, hi aboquem aigua prèviament calenta fins a cobrir-les o fins que n'hi hagi prou per a bullir-les (una versió més senzilla d'això seria simplement escalfar aigua i quan comenci a bullir, abocar-hi les bledes).

Quan les bledes siguin cuites les colarem reservant aigua de cocció. Passem les bledes pel turmix, afegint-hi aigua de coure-les fins a tenir una textura liquida de crema.

Retornem les bledes ja ben triturades al foc, hi afegim el formatge i salem i empebrem al gust. Deixem que bulli uns 5 minuts més i apaguem el foc. Ho podem servir fred o calent.


dilluns, 22 de setembre del 2014

Coca de tomàquet de Barruera


Aquesta coca la varem tastar per primer cop al poble de Barruera ja fa una pila d'anys. La coca duia també trossets de cansalada que nosaltres no hem posat perquè ja amb el gust dels tomàquets madurs ens sembla prou bona. També cal dir que la presentàvem amb els tomàquets tallats més petits que nosaltres ho fem.

Ingredients: (3-2 persones):

per a la coca:
200 g de farina "normal"
1 gotet petit d'oli
1 gotet petit d'aigua
1 cullerada petita de llevat tipus royal
1 pessic de sal

pel farcit:
7 o 8 tomàquets ben madurs
oli i sal
cansalada a trossets (opcional)

Tallem els tomàquets i deixem-los escórrer cap per avall perquè perdin l'aigua.

En un bol posem la farina i al mig la resta dels ingredients. Treballem fins a tenir una pasta homogènia però no gaire més, perquè no es tracta de fer pa! i ens agafaria corretja. Deixem reposar una mitja horeta.

Donem forma a la coca en una safata que pugui anar al forn prèviament untada d'oli (també la podem enfarinar). Repartim pel damunt els tomàquets a trossos, salem i amanim amb un bon raig d'oli.Si en posem, hi afegim pel damunt ben repartida els bocins de cansalada.

Enfornem en el forn ja calent a 180º fins que la pasta sigui cuita. Quan traiem la coca del forn, la tornem a amanir amb un altre raig d'oli.

dimarts, 16 de setembre del 2014

Mandonguilles d'albergínia

Una altra recepta tradicional de Calàbria treta dels llibres que em vaig portar com a record. Aquesta recepta amb albergínies, per a nosaltres que ens encanten, era obligada de fer!

Ingredients (4 persones o unes 25-28 mandonguilles)
5 o 6 albergínies petites
formatge pecorino ratllat
unes fulles d'alfàbrega
julivert picat
1 ou
pa ratllat o una llesca de pa sec
formatge d'ovella a trossets
farina per arrebossar les mandonguilles

Pelar i tallar les albergínies de forma grollera, saleu-les i deixeu que perdin aigua. Després cal bullir-les i quan siguin cuites, retirar-les del foc.Quan siguin fredes, cal esprémer-les per treure'ls-hi tanta aigua com sigui possible.

A part, remulleu el pa sec amb una mica d'aigua i també espremeu-lo. Barregeu-hi l'alfàbrega i el julivert i el formatge ratllat. Afegiu-hi les albergínies i l'ou cru sencer. (Si feu servir el pa ratllat, barregeu-lo directament) . Treballeu-lo fins que tingui una consistència bona per a fer-ne mandonguilles. Si cal, hi afegiu més pa. Saleu-ho tot i barregeu-hi finalment el formatge d'ovella tallat a petits trossos.  Formeu les mandonguilles i passeu-les per farina. Fregiu-les en força oli ben calent i ja ho tindreu. Ho podeu acompanyar d'un bon plat d'amanida.

dijous, 11 de setembre del 2014

Panades mallorquines de sípia i pèsols

Teníem moltes ganes de provar de fer panades mallorquines: cada cop que hem tingut l'oportunitat de tastar-les ens han entusiasmat...així que quan vam veure aquesta recepta on anàven farcides de sípia al bloc de "bojos per la cuina" no ens ho vam pensar gaire! Bàsicament el que hem fet ha sigut reduir les proporcions . La forma no es ni de bon tros perfecte, però estaven boníssimes!!

Ingredients (5 panades):

pel farcit:
400 g de sípia
400 g de pèsols congelats
1 ceba mitjana
pebre vermell dolç
pebre negre
sal

per la pasta:
80 g de saïm o sigui de llar
80 g d'oli d'oliva
125 g de llet
380 g de farina normal
sal

Farem que el peixater ens netegi la sípia. Un cop a casa, la tallem a dauets, l'amanim amb el pebre vermell i el pebre negre i una mica d'oli i deixem reposar.

Deixem descongelar els pèsols, tallem la ceba ben fina, amanim amb el pebre vermell i el pebre negre i un xic d'oli també. Deixem reposar.

En un bol gros, posem el llar a temperatura ambient, l'oli, sal i la llet. Ho barregem i quan sigui homogeni, hi anem afegint la farina fins que quedi una pasta consistent. Per saber si la consistència és la bona, mirem de fer una panada petitona i que les parets laterals de la cassoleta s'aguantin bé. Deixem reposar una hora aproximadament.

Fem uns retalls de paper de cuina d'uns 11 cm de costat. Encenem el forn a 200º.

Separem la pasta en trossos iguals. De cada tros, en separem un terç per fer-hi la tapa de la cassoleta. Posarem la bola grossa damunt el paper i amb els dits li donarem forma de cassoleta. Aixecarem a poc a poc els laterals. Quan la tinguem feta, hi posem dues cullerades de pèsols amanits, una de sípia i una altra de pèsols. Formem la tapa aplanant el tros que hem reservat. Tapem la cassoleta i ajuntem els laterals, pessigant els dos costats. Posem la cassoleta damunt una llauna que pugui anar al forn.

Quan tinguem totes les cassoletes fetes, enfornem i deixem que coguin fins a agafar color (uns 45 minuts aproximadament). Compte! el temps variarà segons el forn! Deixem refredar una mica i servim.

divendres, 5 de setembre del 2014

Banana bread (coca de plàtan)

Aquest estiu hem visitat el Quebec i en un dels b&b on ens allotjàvem (Gîte a l'abri du Vent) el dia que vam arribat la mestressa estava traient del forn aquest banana bread per l'esmorzar de l'endemà !

Ingredients:

285 g de farina
llevat químic tipus royal
un pessic de sal
110 g de mantega
225 g de sucre
2 ous
4 plàtans molt madurs
85 ml de llet
un pessic de canyella en pols

Escalfarem el forn a 180 º . Untarem amb mantega un motllo tipus plum-cake i reservarem a la nevera.

Barrejarem en un bol la farina, el llevat i la sal.

Barrejarem en un altre bol, la mantega tipus pomada, el sucre i ho batrem fins que sigui esponjós. Hi afegirem els ous sencers i seguirem treballant-ho tot perquè quedi suau i augmenti el volum. A part, aixafem amb la forquilla els plàtans fins que ens quedin com un puré. Els afegim a la barreja anterior, conjuntament amb la llet i la canella. Ho barregem tot amb la farina.

Treballem la barreja i quan sigui homogènia, l'aboquem al motllo i l'enfornem fins que sigui cuit. PEr comprovar que ja esta fet el pastís, el punxem amb una agulla de mitja llarga o de cosir llarga i cal que surti neta.

Ho traiem del forn i deixem que es refredi uns deu minuts abans no el traurem del motllo.

dilluns, 1 de setembre del 2014

Mandonguilles de bacallà


Avui, tot un clàssic: mandonguilles de bacallà...irresistibles!

Ingredients (4 persones o unes 25-28 mandonguilles aproximadament):

300 g de bacallà sec
1 ou
1 llesca de pa sec xopa de llet
julivert
alls pelats i picolats ben fins (al gust)
un pessic de canyella

per la salsa:
mig gotet de vi ranci
10-12 avellanes torrades
safrà
alls pelats al gust
julivert
sal i pebre

El dia abans posarem el bacallà en remull. Cal que ens quedi ben dessalat, perquè cal pensar també que al fregir les mandonguilles es concentrarà la sal i si no el tenim ben dessalat, ens quedarà massa fort.

Esqueixem el bacallà i el posem en un bol, juntament amb l'all i el julivert ben trinxat i la canyella i la molla de pa remullat però ja espremut. Ho piquem amb una mà de morter fins que sigui ben fi (reconec que és la part pitjor). Afegim l'ou quan estigui tot ben picat i barregem fins que tingui consistència, si cal, hi afegirem una mica de farina.

Formem les mandonguilles amb l'ajut d'una cullera, les passem per farina i les fregim en oli ben calent. Reservem.

Fem una picada amb els alls fregits i la resta dels ingredients. Els posem en una cassola i ho remullem amb una mica d'aigua. Deixem coure uns minuts a foc baix i hi afegim les mandonguilles amb molta cura. Anem remenant sempre amb cura de no trencar les mandonguilles. Deixem que faci xup-xup fins que la salsa estigui lligada. Tastem de sal, i si cal, rectifiquem.

Seguidors