dilluns, 29 de desembre del 2014

Bastonets de comí i matafaluga

Quan erem petits i acompanyavem a ma mare a comprar a plaça sovint de tornada ens compràven en el forn uns bastonets de pa que estàven boníssim; no teníen res d'especial, eren fets de pa i estàven ben torrats, però a nosaltres ens encantàven.  Els podem fer a casa fàcilment amb la recepta de la coca de pa, i per donar-lis gustos diferents, els hi hem afegit a alguns comí i a d'altres matafaluga. En aquest cas, els vàrem fer aprofitant uns retallons de pasta de pa que ens varen sobrar. També hi podem afegir llavor de rosella o altres llavors o espècies que ens agradin.

Ingredients:

250 g de farina de força
5 gr de llevat de forner
5 gr de sal
150 g d'aigua
25 g d'oli d'oliva


llavors al gust: comí i matafaluga (nosaltres)

Esmicolem el llevat a la farina. En un bol, posem la barreja i hi afegim l'aigua, l'oli i la sal. Ho treballem fins a tenir una pasta homogènia. Ho passem al marbre prèviament enfarinat. Ho pastem i ho deixem reposar en un bol fins que dobli el volum. Igual com si volguessim fer pa.

Passat aquest temps, ho tornem a pastar breument i fem petites boles que estirarem fins a formar els bastons (d'un dit de gruix i un pam i mig de llarg). Arrebossem cada bastó amb les llavors que haguem triat.

Mentrestant, escalfem el forn a 220º i introduïm una llauna. Repartim els bastons damunt d'una plàtera que pogui anar al forn untada d'oli o bé damunt d'una safata de silicona i enfornem; immediatament, aboquem una mica d'aigua calenta a la llauna perquè faci vapor i tanquem el forn. Deixem que coguin. Cal que estiguin ben cuits, però blancs per dintre.

dilluns, 15 de desembre del 2014

Cireres amb aiguardent (orujo)

Una recepta facilíssima de fer, això sí cal tenir paciència i esperar a veure'n els resultats durant uns 3 o 4 mesos!

Ingredients:
1 kg de cireres
250 g de sucre
1 branca de canyella
aiguardent (en el nostre cas, Orujo gallec)

Rentem i eixuguem bé les cireres, els hi traiem la cua però no el pinyol.

Posem en un pot de vidre que es pugui tancar bé, el sucre, las cireres, la canyella en capes, anant repartint-ho tot de forma alternativa. Omplim el pot amb l'orujo fins que tapi les cireres i quedi ben ple.

Ho deixem reposar mínim 3 o 4 mesos lluny de la llum directe i de canvis de temperatura. Passat aquest temps, obrim i estan boníssimes! ens les podem menjar soles (compte que són molt fortes) o fer-les servir per guarnir les postres.



dimarts, 2 de desembre del 2014

Canelons de Sant Esteve (segona recepta)

Avui presentem una variant de la recepta dels canelons, la vam fer l'any passat i probablement s'apropa molt més a l'esperit dels canelons tradicionals que la que fem habitualment: vam aprofitar en gran part el que havia sobrat de l'escudella del dia de nadal! Com que la recepta que fem habitualment ja l'havíem penjada fa temps,  explicarem aquesta segona manera de de fer el farcit i posarem enllaços pel que vam fer exactament igual (també per explicar la recepta de l'escudella)...


 Ingredients (6-8 persones):

 pel farcit dels canelons:
1 fetge d'ànec
2 fetes de pollastre
200 gr de carn de xai
el que havia sobrat de l'escudella (aquí), es a dir, en el nostre cas:
  •  2 pilotes 
  •  1/4 de gallina 
  •  2 o 3 colls 
  •  1 carpó de gallina 
  •  3 o 4 trossos del coll del xai 
  •  1 tall de vedella d'uns 100-150 gr 
2 cebes grosses
farina
llet, un raig
sal i pebre negre

per la beixamel (com fer-la):
1/2 l. de llet
nou moscada i canyella
farina (mínim una cullerada sopera)
mantega
sal

per la salsa de tomàquet:
dos o tres tomàquets grossos madurs
sal i sucre

per fer el gratinat:
formatge ratllat
mantega

2 capses de plaques de canalons

Començarem per desossar tota la carn que ens va sobrar de l'escudella i que porti os. Traurem, si en porten, pells i greixos. Reservarem.

Pelarem les cebes i les tallarem en juliana. Posarem una paella al foc amb un raig d'oli i una mica de mantega i sofregirem la ceba fins que comenci a transparentar (foc baix). Llavors hi afegirem la carn que vagi crua (en el nostre cas la vedella) prèviament salada i amanida amb un xic de pebre negre. Deixarem coure uns minuts i després afegirem els fetges perquè no els hi cal tanta cocció; quan ja ho tinguem quasi bé fet, afegim la carn desossada i les pilotes a trossos, deixarem coure 2 o 3 minuts barrejant una mica  i ho passarem  tot pel passapurés o la picadora.

Un cop trinxada tota la carn , repetirem el procediment descrit aquí a partir del segon paràgraf , es a dir, tornarem la carn a la paella per acabar de fer el farcit.

De fet fins i tot podem tenir fets els canelons, posat a la plàtera i repartida la salsa de tomàquet el dia abans i pel matí, abans de dinar,fem la beixamel i gratinem. Això ens pot estalviar preses i estrès!

Seguidors