dimarts, 22 de setembre de 2015

Fideus a la carmanyola

Una recepta provinent d'un dels llibres d'en Josep Lladonosa, una variant del fideus a la cassola.Bo i senzill.

Ingredients (2 persones):

200 g de fideus
200 g de costella de porc
1 ceba petitona
2 grans d'all

Enrossim la costella de porc tallada a trossos en una cassola de fang. Quan siguin mig cuites, la retirem i la reservem.

Al mateix oli, sofregim la ceba picolada i quan sigui rossa, hi afegim els alls laminats fins. Deixem que cogui i que es daurin els alls.

Tornem a ficar-hi la costella de poc, hi aboquem els fideus i hi donem unes voltes. els cobrim d'aigua bullent i ho salem i empebrem. Deixem que cogui a foc fort fins a completa cocció. (aproximadament 15 minuts).






dimecres, 16 de setembre de 2015

Coca de figues i formatge de cabra

Una coca aprofitant que tenim ja de fa dies arreu figues de coll de dama...també ho podem fer amb altres menes de figues, però son menys gustoses segons la nostra opinió.

Ingredients (2-3 persones)
250 g de farina
125 g de cervesa
50 g d'oli d'oliva

2 o 3 cebes mitjanes
vinagre de Mòdena
sucre
6-7 figues de coll de dama
formatge de cabra tipus Garrotxa

Començarem per pelar i  tallar a làmines la ceba. La posem en una paella amb una bona quantitat de vinagre de Mòdena, sal i una mica d'oli. Deixem que cogui.  Quan sigui ja quasi cuita i el vinagre reduït i hagi perdut la fortor, hi afegim una mica de sucre. Rectifiquem de salt, deixem que acabi de coure i reservem.

Després passarem a preparar la pasta; com que duu cervesa no ens caldrà ni posar-hi llevat. En un bol, posem la farina i la sal, hi afegim l'oli i la cervesa, barregem fins a formar una pasta amb consistència que es pogui escampar fàcilment amb la mà o el corró de cuina però que mantingui la forma. Deixem reposar uns 20 minuts.

Passat aquest temps, estirem la pasta amb l'ajut d'un corró i la posem damunt d'una llauna que pugui anar al forn prèviament untada d'oli. Escampem pel damunt la ceba, damunt la ceba repartim el formatge esmicolat i les figues tallades per la meitat , o millor, en fem 3 talls de cada figa. Reguem amb un fil d'oli.  Posem al forn a 190 (ja calent). Ho deixem fins que la pasta sigui torradeta.

Traiem del forn i amanim amb un altre raig d'oli.

dissabte, 12 de setembre de 2015

Mussola adobada

Amb aquest plat tenim un petit gran embolic: el nom! resulta que quan vam comprar a la peixateria aquest petit tauró de forma allargada i color rosadet ens van dir que era mussola, però un temps abans l'havíem comprar a plaça a Barcelona i el peixater li havia donat un altre nom que hem oblidat, per acabar d'embolicar la troca, a vàries pàgines d'internet el nom mussola surt associat a un altre peix i aquest s'anomena gatet (ull! no confondre'l amb el peix gat)...en fi un embolic. Però un embolic molt bo, això sí i fàcil de cuinar!!

Ingredients (1-2 persones):
1 mussola
pebre vermell dolç
all pelat i tallat a làmines
oli
vinagre
farina

Començarem per posar en adob la mussola amb dues parts d'oli per una de vinagre, sal i pebre vermell dolç que remenarem fent una vinagreta. Hi tirem pel damunt uns alls làminats i ho deixem reposar d'un dia per l'altre.

El dia que volguem menjar-nos-la, la traiem de l'adob, l'arrebossem amb una mica de farina i la fregim amb oli abundant. I ja està! Senzill i boníssim

dilluns, 7 de setembre de 2015

Allipebre de calamars

Quan sentim "allipebre" ràpidament pensem en un plat valencià; però també hi ha un allipebre típic de la cuina de Vilanova i la Geltrú que es força diferent. Hem cuinat uns calamarsets amb aquesta recepta; l'allipebre de vilanova es pot fer amb patates o amb mongetes cuites, naltros per comoditat l'hem fet amb patates.

Ingredients (4 persones):
8 calamars mitjans nets
4 patates mitjanes
mongetes seques cuites (opcional)
2 nyores
10 o 12 ametlles (també hi podem posar avellanes)
2 alls pelats
1 llesqueta de pa fregit

En un morter o a la picadora, piquem la carn de la nyora ja hidratada, les ametlles, els alls i una mica d'all ie el pa si en volem posar. Fem una pasta fina.

En una cassola fonda, hi aboquem una mica d'oli i hi afegim la pasta . La pasta la podem deixatar amb aigua, amb l'aigua de coure les mongetes si ho em fet naltros o amb una mica de vi blanc, deixem que cogui un parell de minuts (si hi hem tirat vi, fins que en desaparegui l'olor)  i hi afegim les patates pelades i tallades a daus. De fet, és millor que esqueixem les patates, es a dir, que les comencem a tallar amb el ganivet i acabem amb les mans per a fer el tall irregular i que deixin anar més midó.

Cobrim les patates amb aigua i deixem que coguin tapades i a foc baix. Quan siguin quasi cuites, hi afegim els calamars nets i sencers si son petits o mitjans. Deixem que s'acabi de fer tot. Si tenim mongetes cuites, les podem afegir un parell de minuts abans no apaguem el foc.

Hem de vigilar que l'aigua que hi tirem per coure les patates sigui prou perquè no s'enganxi la salsa al cul de la cassola, però no tanta com perquè ens quedi una salseta aigualida.

dijous, 3 de setembre de 2015

Sorell amb fulles de kaffir

Feia temps que volíem fer aquesta recepta que originariament es fa amb verat i amb fulles de llimoner. Però no hi havia manera de trobar fulles de llimoner , per tant, al final com que vam aconseguir unes fulletes de kaffir (una mena de llima típica de la cuina thai), vàrem pensar que no seria tant diferent a les fulles del llimones i ens vam disposar a fer la recepta. Quan ho teniem tot preparat...sorpresa! a la nevera no hi teníem verats, si no sorells (un altre peix blau), aixì que posats a fer, vam canviar totalment la recepta però seguint la mateix idea....

Ingredients (per persona):
1 sorell mitjà
fulles de kaffir

Netegem, salem i empebrem el sorell.

Escalfem una planxa i quan sigui ben calenta, hi posem una capeta de fulles de kaffir i al damunt, el sorell. Reguem amb un fil d'oli. Deixem que cogui. Quan les fulles siguin negres, serà el moment de girar el peix perquè d'aquell cantó ja estarà cuit. Posem una altra capeta de fulles de kaffir noves i el peix amb la cara encara crua damunt d'elles. Deixem que cogui i quan d'aquesta banda també sigui cuit, retirem i servim.

Seguidors