dilluns, 31 d’octubre de 2016

Arròs melós de llamàntol


Per celebrar l'anniversari d'un familiar, res millor que un arròs ben melòs de llamàntol...el varem comprar fresc, si bé ens el vam fer preparar a la mateixa peixateria (tallar-lo per la meitat)

ingredients (2 persones):
1 llamàntol
200 g d'arròs
1 ceba mitjaneta
2 tomàquets ben madurs
1 pebrot vermell
1 pebrot verd tipus italià
2 grans d'all
julivert
un grapat de pèsols (congelats en el nostre cas)
brou suau o aigua

Salem i empebre el llamàntol i el posem en una cassola de fang amb una mica d'oli. Prèviament, en aquesta mateixa cassola, haurem enrossit uns alls i els haurem reservat. El llamàntol, un cop hagi canviat de color, també el traiem i el reservem.

A la mateixa cassola, sofregim la ceba picolada ben fina i quan comenci a tornar-se transparent, hi afegim el pebrot verd i el vermell (si són grossos no tot, meitat i meitat) també ben picat i després el tomàquet ratllat.  Deixem concentrar el sofregit.

A part, piquem els alls daurats prèviament i el julivert fins a fer-ne una pasta. Els afegim al sofregit i li fem donar uns tombs.

Afegim a la cassola l'arròs, li donem uns tombs perquè es barregi bé amb el sofregit, salem i hi afegim aigua o brou suau ben calent on haurem bullit els pèsols. Hi afegim també els pèsols, es clar.  Deixem bullir a foc mitjà uns deu minuts i  hi afegim el llamàntol. Deixem que cogui cinc minuts més i parem el foc.

Deixem reposar cinc minuts i ja podem servir-ho.

dilluns, 24 d’octubre de 2016

Pollastre amb peres i olives

Una altra recepte per a sucar-hi pa...aquest cop una que hem vist per la tele; el problema és que la vam apuntar sense més i no ens recordem qui ni a quin canal la van explicar...

Ingredients (4 persones):
1 pollastre sencer tallat a octaus
2 o 3 cebetes
un grapat d'olives verdes
2 pomes o peres (en el nostre cas)
canyella, farigola i sal
1 got de vi blanc


per acompanyar:
arròs blanc (uns 40 g per persona)
panses
canyella
1 got de vi blanc

Comencem per posar les panses en remull amb un dels gots de vi blanc.

Tallem el pollastre a octaus , si no l'hem comprat ja tallat, el salem i l'empebrem.

A una cassola amb oli, posem el pollastre quan l'oli sigui calent i el fem enrossir. Un cop tingui color, el traiem i el reservem. Amb el mateix oli, sofregim a foc suau la ceba ben talladeta fins que sigui cuita i comenci a agafar color, hi tornem a posar el pollastre, li donem al conjunt un parell de tombs, i hi afegim el vi blanc i les olivers sense os!

En una paella a part, i amb una mica de mantega sofregim les pomes (o peres) tallades a octaus i pelades, empolsinades amb farigola i canyella.

Un cop les pomes pràcticament cuites, les afegim al pollastre i ho deixem que segueixi coent a foc lent.

A part, bullim l'arròs blanc i el barregem amb les panses i canyella i el farem servir per acompanyar el pollastre. Si volem, el podem posar en motllos per fer "flamets".


dilluns, 17 d’octubre de 2016

Coques de dacsa

Feia temps que anàvem darrera d'aquesta recepta valènciana...coques de dacsa o coques a la calfor, que es fan amb farina de blat de moro (dacsa, que en diuen allà) . Molt bones, divertides per menjar amb mainada i les coques es poden tenir fetes crues i coure-les a l'últim moment!

Ingredients (unes 10):

per les coques:

260 g de farro (farina de blat de moro)
1 got d'aigua
1 dit del mateix got amb oli
sal

pel farcit:

1 llauna de tonyina
7 o 8 anxoves salades
1 ou dur bullit i trinxat
tomàquet sofregit

una tasseta amb una mica d'oli per a fer les boles de pasta

També (cal tenir-ho preparat):
1 bossa de plàstic tallada per la meitat
11 o 12 quadradets de paper de forn d'un pam per un pam
2 plats de la mateixa mida

En un cassonet hi posem l'aigua, la sal i l'oli i ho fem bullir. Deseguida hi afegim la farina de blat de moro i ho barregem tot fins a tenir una pasta. Encara calenta, ho traiem del cassó i ho passem al marbre enfarinat i la bolagem. Fem porcions en forma de piloteta amb les mans untades amb oli.

Cal que la pasta encara sigui tèbia, si no , se'ns trencaran deseguida les coques.

Damunt d'un plat, posem un tros del plàstic, damunt la bola de farina de blat de moro, l'altre plàstic i ho "aixafem" tot amb l'altre plat. Així trindrem les coques ben formades i rodones. Posem la primera coca damunt d'un paper de forn i ho tapem amb un altre paper, damunt d'aquest i posarem la segona coca i tornarem a tapar i així fins a acabar les coques. Ara, si ho volem, ho podem tapar i guardar a la nevera per l'endemà.

Si no, posem una paella de la mida de les coques al foc amb una miqueta d'oli I quan sigui ben calenta hi posem la primera coca (va molt bé ajudar-se del paper de forn). La fem coure per les dues bandes fins que tingui un color groget i torradet i reservem.

Portem a taula les coques i també ,en bols o tassetes, les anxoves, la tonyina esmicolada, el tomàquet sofregit i l'ou trinxat i cada persona es posa el que vol en  la proporció que li vingui de gust , plega la coca i ja se la pot menjar!! (ull! que atipem força)



dimecres, 12 d’octubre de 2016

Conill a l'estil de Jaime Oliver

Una recepta del famós xef anglès Jaime Oliver (i polèmic! veieu si no l'afer de la paella amb xoriço, per no parlar de la seva escalivada amb menta I alfàbrega!!)...una mica adaptada, això sí, al que teniem a mà i al nostre propi gust.

Ingredients (2 persones).
1/2 conill tallat a trossos
4 o 5 cebetes
comí
llorer
canyella en pols (un pessic)
sucre (un parell de culleradesde sucre ben bones)
1 got de conyac o vi ranci
salsa de tomàquet fregit
oli i sal


En una cassola amb oli ben calent hi sofregim el conill ja salat i empebrat. Només cal que agafi color. Reservem.

A la mateixa cassola i amb l'oli que hi queda, hi posem les cebetes pelades senceres, se'ls hi dóna unes voltes i s'hi posa pel damunt un parell de cullerades soperes de sucre, es deixa caramelitzar i se li afegeix el conill, el conyac, el llorer , el comí , canyella i més sal. A foc molt lent, s'hi afegeix 2 o 3 cullerades de tomàquet fregit i es deixa acabar de coure molt lentament.

divendres, 7 d’octubre de 2016

Bacallà a la llauna (segona versió)

Fa temps ja vam publicar una recepta de bacallà a la llauna...aquesta d'avui és més senzilla,però igualment fidel a la tradició i bonissima! no cal dir-ho...

Ingredients (2 persones):
2 talls de bacallà dessalat per persona, millor gruixudets
5 o 6 grans d'all
julivert al gust
1 got de vi blanc
150 g de mongetes  (o al gust)
1 cullerada de pebre vermell dolç (ni fumat ni agredolç)

Un cop el bacallà dessalat (aquí), l'enfarinem i el fregim amb oli abundant. No l'hem de coure gaire. El traiem de la paella i el reservem, posant-lo en una llauna que pugui anar al forn, on prèviament haurem d'escampat les mongetes ja cuites (les podem passar una mica per la paella en el mateix oli que el bacallà).

En el mateix oli, hi enrossim els alls tallats a làmines fines o a daus. quan comencin a agafar color, hi afegim el pebre vermell i immediatament (que no es cremi el pebre!) el got de vi blanc. Deixem reduir i ho aboquem damunt el bacallà. Empolsinem amb julivert picat ben fi i , si volem, hi posem més alls trinxadets. Enfornem uns minuts (5 o 6) i ja podem servir.





diumenge, 2 d’octubre de 2016

Calamars a la romana

Algunes companyes de feina ens comenten que algunes de les nostres receptes són un pèl complicades...bé, aqui en tenim una de ben senzilleta i popular!!

Ingredients (2 persones):
3 calamars ja nets i tallats a rondanxes
1 ou
un raig de llet

farina
oli

Tallem els calamars a rodanxes si no els tenim ja tallats, els salem i els enfarinem.

Batem un ou i li afegim un raig de llet. Hi aboquem els calamars i els unem bé amb l'ou batut.

A part, tenim una paella amb oli ben calent, hi tirem els calamarsi deixem que enrosseixin. els girem i deixem que es facin també per l'altre cantó.

Retirem del foc i ho deixem damunt de paper absorvent perquè tregui l'excès d'oli. Servim.







Seguidors