Aquest és un plat per a dies de festa, que requereix un cert temps de preparació, però amb uns resultats excepcionals. Es pot fer amb vedella o bou.
Ingredients (3-4 persones):
1 cua de vedella o bou
3/4 de l. de vi negre
2 patates
1 pastanaga
1 ceba
2 tomàquets madurs
1 porro
1 vas de vi ranci
200-300 gr de bolets (en el nostre cas, rossinyols)
un manat d'herbes: 1 fulla de llorer, 1 branca de farigola i una branca d'orenga
pebre negre en gra
pebre vermell
1 o 2 alls
El dia abans posarem la cua de bou a marinar amb la pastanaga, la ceba, el puerro, els tomàquets, tot tallat a trossos, el manat d'herba, el vi i pebre negre. Ho deixarem tota la nit, o com a mínim 2 o 3 hores.
A l'endemà, escorrem la carn, la salem i l'empebrem . L'enfarinem i la sofregim en una cassola amb una mica d'oli. Reservem.
Amb l'oli que ha quedat, fregim les verdures, quan faci uns minuts que couen, hi tirem pebre vermell i immediatament, el vi negre colat i el vi ranci. Deixem que arranqui a bullir. Traiem del foc, i passem les verdures pel passapurés (o pel xino).
Posem en una cassola de fang, la cua de bou, aboquem pel damunt la salsa (és a dir, la verdura passada pel passapures i el liquid colat) . Tapem i deixem coure molt lentament. Si cal, hi afegirem una mica d'aigua. Cal deixar-lo que cogui una hora més o menys. El temps també dependrà del tamany de la cua de bou, es clar. Però entre mig, afegirem les patates! les pelarem i les tallarem petites de forma irregular. Es bo començar a tallar-les amb el ganivet però acabar esqueixant-les amb els mans, així la superfície queda irregular i l'estofat queda més bo, doncs patates i suc "intercanvien" midó i gustos. Afegim les patates a l'estofat quan porti 10 o 15 minuts coent. Deixarem que cogui tot a foc suau i tapat sempre.
Mentrestant, courem els bolets: els netejarem i els tallarem a trossos i els saltejarem en una paella amb una mica d'all; per això tirarem a la paella un raig escàs d'oli i tirarem els bolets salats, quan comencin a coure i a deixar de fer suc, hi tirem pel damunt una quantitat al gust d'all pelat i picat ben petit. Deixem que acabi de coure's i reservem.
Quan l'estofat estigui pràcticament fet, hi tirem els bolets, sacsegem bé la cassola perquè tot quedi ben barrejat i deixem coure uns 5 o 10 minuts. Rectifiquen de sal, si cal. El suc cal que ens quedi dens.
oh, quina bona pinta! M'encanta.
ResponEliminaSempre he volgut cuinar una bona cua de bou, però mai he trobat l'ocasió! A veure si per aquestes festes cau un dia, m'enduc la recepta
ResponEliminaPetonets
Sandra
quina pinta mes bona
ResponEliminaHola guapa!!!!
ResponEliminaQue bona ha de estar aquesta cua de bou.. i es que ja es veu el color i la textura de la salseta....
Jo la faig bastant semblant (la cua no, perque no agrada a casa) però sí la vedella, i queda exquisita.
Petonets, i bon cap de setmana.