dimarts, 12 d’agost del 2025

Cap i pota de vedella


 Un plat molt tipic de la cuina catalana, requereix una mica de temps però el resultat es brutal! 


Ingredietns (2 perones):
300 g de tripa de vedella
300 gr de pota de vedella
300 g de cap de vedella
1 ceba grossa
2 tomàquets madurs
1 pastanaga
herges: farigola, llorer, orenga
pinyons
un tros de pa sec per fregir
1 got de vi ranci

Als tripaires del mercat hi podreu trobar tant la tripa com la pota ja cuites o mig cuites. Si us cal, i l'heu d'acabar de bollir ho haureu de fer en una olla grossa amb molta aigua i herbes: farigola, orenga, llaurer, all...
Va bé com a minim escaldar-ho, perquè llavors es més facil dessossar-ho tot i tallar-ho a trossets. Cal reservar.

En una cassola amb oli, fregim el pa i una mica els pinyons i reservem

Ara enrossirem els menuts ja tallats i també ho retirem. En aquell mateix oli, fem un sofregit amb la ceba picolada ben fina i una mica de farigola, llorer etc... Quan estigui transparent, cal afegir-hi el tomàquets, ratllat i pelat. Deixem que es faci el sofregit. Si cal anem afegirnt una mica , molt poc, d'aigua.

Quan el sofregit estigui ben concentrat, hi afegim de nou els menuts i un got de caldo de coure'ls o aigua. Deixem que faci xup-xup.

Mentrestant, fem una picada amb alls, el pa fregit i els pinyons. Ho deixatem amb el vi ranci i quan falti poquet per a que tot estigui ben cuit, ho afegim al guisat. Deixem que s'evapori l'alcohol, rectifiquem de sal i pebre i ja  ho tindrem!!

dissabte, 2 d’agost del 2025

Tripa de bacallà amb mongetes


 Un plat tret del receptari dels MErcats de Girona, no gaire complicat i que queda fora suau de gust! no us espanteu per la paraula "tripa"! Si no sabeu on trobar-ne, doncs pregunteu a les bacallaneries del mercat més proper, en solen tenir!


Ingredients (2 persones)
300 g de tripa de bacalla
1/2 kg de mongetes ja cuites
4 o 5 alls tendres
una mica de suc de coure les mongetes o aigua

Primer caldrà dessalar la tripa, possant-les en aigua durant 4 o 5 hores.

Un cop passat aquest temps, cal fer-les bullir una estona fins que siguin cuites, tovetes ..llavors les traurem, les acabarem de netejar (a vegades tenen un tel negre que cal netejar) i les reservarem.

En una cassola, començarem a sofregir els alls tendres nets i tallats a rodanxes. Quan siguin transparents, hi afegim les mongetes cuites, la tripa tallada petita una mica de suc de coure-les o bé aigua. Deixem que facin xup-xup 5 o 6 minuts, rectifiquem de sal i pebre i ja ho tenim!!!

dimarts, 15 de juliol del 2025

Amanida de patates i confitat

 

Una altra recepta amb confitats, que és com els hi diuen a la Garrotxa als envinagrats. Aquesta també l'hem treta de la revista dels mercats de Girona..font inesgotable d'inspiració!


Ingredients (2 persones):

4 patates mitjanes
1 ceba tendra
1 all tendre
1 o 2 bitxos confitats
bròquil confitat al gust
nosaltres hi hem afegit fonoll mari de Menorca

una maionesa: ou sencer, oli i un all. Ha de ser suau

pebre vermell dolç per amanir

Farem una maionesa amb el turmix i la reservarem.

Netejarem i pelarem les patates, tallant-les a daus. Els bullirem en una olla. En aquest cas, cal tirar les patates a l'olla quan aquesta estigui bullint. Salarem i quan siguin cuites les patates, les escorrerem i reservarem.

Pellarem i picolarem ben fines les cebes i els alls tendres. També tallarem a trossets el bitllo i el bròquil

Barrejarem les patates amb tots aquests indredients. hi afegirem olives al gust i pel damunt  la maionesa.
Servim decorat amb pebre vermell dolç.

dilluns, 30 de juny del 2025

Coll de xai amb pèsols

 

Un plat de fer xup-xup que varem fer aprofitant els pèsols de temporada (compreu fruita i verdura de temporada!)..i va quedar ben bo!


Ingredients (2 persones).
1 tira de coll de xai tallada com si la fessim a la graella
200 g de pèsols frescos ja desgranats 
1 ceba
1 o 2 tomàquets madurs
1 pebrot vermell
un got de vi ranci
1 got de moscatell

per la picada: 10-12 avellanes torrades, 1 nyora, 2 grans d'all

Començarem per posar en remull unes hores abans la nyora. Cal que s'hidrati bé.

Netejarem el coll i el salpebrerem al gust. 

Sofregirem el xai en una cassola amb oli. Cal que ens agafi color i el posarem quan l'oli sigui calent. Quan el xai sigui rosset, el traiem i el reservem.

A la mateixa cassola, hi posarem la ceba tallada fina i el pebrot. La ceba cal que estigui picolada fina i el pebrot vermell, tallat petit però no gaire. Quan comenci a transparentar la ceba, hi afegirem el tomàquet ratllat. Quan comenci a concentrar.se, hi tornem a posar el xai i hi afegim el vi ranci i el moscatell. Deixem que s'evapori l'alcohol. 

Quan l'alcohol sigui ben evaporat i el sofregit concentrat, hi afegim aigua fins a cobrir-ho tot i hi afegim els pèsols. Abaixem el foc i tapem i que vagi fent xup-xup.

A part, fem una picada amb les avellanes torrades, la polpa de la nyora i els alls pelats.  Aquesta picada, cal afegir-la al cuinat quan faltin uns 10-15 minuts per que sigui tot cuit. Ho deixem coure, ho rectifiquem de sal i pebre, deixem uns minuts més (2-5 minuts) i apaguem el foc.

dimarts, 17 de juny del 2025

Empedrat de mongetes, bacallà i confitats


 Aquesta recepta la varem fer per Quaresma, doncs ens agrada mantenir la tradició de no menjar carn els divendres mentre la iaia Quaresma segueix tenint les seves cames! Però es un plat que pot ben servir com a amanida d'estiu, es clar. Ho varem treure de la revista dels mercats de Girona, que sempre duu receptes interessants.

Ingredients (4 persones):

500 g de mongetes cuites (nosaltres, fessolets d'Olot)
1 ceba tendra
bitxo de Girona confitat (una mena de pebrot blanc)
broquil confitat al gust
400 g de bacallà esqueixat ja al punt
un grapat d'olives negres
oli i vinagre per amanir
sal i pebre negre

Unes hores abans, haurem posat en remull el bacallà, fins que tingui el punt de salt que ens agradi més.

Tallarem la ceba tendra ben petitona. També tallarem el bitllo i el bròquil després d'escòrrer-ho tot bé.

Barregem en un bol tots els ingredients, amb cura de no trencar les mongetes. I , finalment, ho amanim al gust. Servirm! Més fàcil, impossible.

dimarts, 3 de juny del 2025

Lletons de xai a l'agredolç


 Els lletons son uns menuts dificils de trobar però molt bons..també s'anomenen ametlles i es poden guisar de diferents maneres...aquesta és una combinació de sabors que no era pas infrequent en la cuina catalana antiga


Ingredients (2 persones):

300 g de lletons de xai
50 cc de vinagre de vi negre
1 cullerada sopera de mel
sal i pebre

Deixem una estona els lletons en aigua perquè perdin la sang. Se'ls hi pot afegir un raig de vinagre.
Els escorrem i salpebrem al gust.

En una paella, saltegem els lletons i quan comencin a agafar color i afegim el vinagre  i la mel. Deixem que s'evapori el vinagre i que la salsa caramelitzi remenant de tant en tant. Servim calents!

diumenge, 18 de maig del 2025

Blat de moro escairat amb botifarra de perol esparrecada

 

Aquesta recepta la varem fer per aprofitar un blat de moro escairat que teniem ja cuit de fer -ne escudella (aqui). També teniem una mica de botifarra de perol al congelador i, es clar, la barreja era inevitable! En aquest cas, no tenim proporcions gaire exactes, perquè haviem omplert una carmanyola sense pesar-la.


Ingredients  (2 persones):
300 g blat de moro escairat ja cuit
un tros de botifarra de perol

En una paella, començarem per sofregir la botifarra ja esparrecada i a trossets. Quan comenci a enrossir, li afegim el blat de moro i remenem. Deixem que cogui tot junt uns minuts, rectifiquem de sal i pebre si cal i ja ho podrem servir.

dijous, 1 de maig del 2025

Garró de porc amb all-i-oli

 

Aquesta recepta la varem treure dels fulletons que editen cada mes els mercats de la zona de Girona. Prové d'una recepta o més aviat, una forma antiga d'aprofitar al màxim el sobrall de les cuixes i les espatlles de porc...


Ingredients (per un sol garró9:

Cal agafar el garró de porc i cobrir-lo de sal gruixuda. El deixem quatre o cinc dies a la nevera. Passat aquest temps, el traiem, el netegem de la sal i el rentem. El fem bullir quatre o cinc hores fins que la carn no sigui ben tendra. El deixem refredar (important! nosaltre aqui no ho vam fer i no hi havia manera de tallar-ho ben fi). 

Tallem els garrons a llesquetes ben fines i ho acompanyem amb allioli.

Seguidors