dijous, 5 de març del 2020

Escudella de blat de moro escairat

Un plat típic del Berguedà i que també es fa per la Garrotxa...el més díficil de Barcelona estant, es trobar el blat de moro escairat...De fet, nosaltres el vàrem trobar a la nostra última visita a la Garrotxa, i esclar, no vam desaprofitar l'ocasió de poder fer aquest plat, contundent però bonissím!!! i , malauradament, molt poc conegut. Hi ha moltes variants del plat, però tenen en comú (a part del blat de moro es clar), el porc (salat si pot ser, millor) com a carn principal, tot i que també algunes hi posen pollastre . Nosaltres hem optat per una versió amb porc i pollastre i verduretes d'escudella. Atenció! si hi podeu posar porc salat, veureu que està molt més bona! si no, feu-la amb porc "normal".

Ingredients (2-3 persones):

300 gr de blat de moro escairat
1 peu de porc salat
1 tros de morro o d'orella de porc salat
1 os de porc també salat
3-4 pedres
2 colls
1 tros de genoll de vedella pel moll (ens encanta i no n'hem pogut resistir la temptació d'afegir-lo)
3-4 pastanagues
1-2 naps
1/2coll
1 tros de carabassa
1 porro
7-8 litres d'aigua

Mínim 24 hores abans, posem a remullar el blat de moro escairat amb aigua. Això és molt important!

Quan arribi el dia, unes 4-5 hores abans, en una olla, posarem molta aigua , 7--8 litres, amb el blat de moro, el porc passat sota l'aixeta si ens fa por que sigui molt salat, i la resta de carns.

Deixem que cogui unes 3-4 hores i llavors, hi afegim les verdures. Deixem que segueixi coent, el blat de moro doblarà el seu volum. Tastem de sal, mirem que sigui cuit el blat de moro i llavros, trairem la carn i, si volem la dessossem i la tornem a afegir a l'olla, servint-ho tot com si fos escudella barrejada més que escudella i carn d'olla.  Hi ha, però, qui ho serveix com si fos escudella i carn d'olla i per tant, ho separa (però sembla ser una opció minoritària).

Seguidors