dissabte, 5 de novembre del 2011

Ratafia

Una de les begudes més tradicionals de la Garrotxa : la Ratafia; òbviament no només és típica d'allà, està molt estesa per tot Girona i pels Pirineus ..però nosaltres sempre l'associem amb Olot i la seva  comarca!
Hi ha un munt de variants a la recepta perquè com veureu porta molts ingredients, això fa que cada casa li doni un toc personal i hi afegeixi o tregui herbes, si be algunes d'elles semblem comunes a totes les receptes. Òbviament no hi pot faltar l'aiguardent o anís  i les nous verdes que són la base de la beguda! normalment totes duen a més, canyella, nou moscada, claus d'olor, tarongina i maria Lluïsa, pell de llimona i menta...a partir d'aquí, però hi ha una gran varietat d'ingredients !

Com veureu, a més, el procés d'elaboració demana una mica de paciència. Necessàriament, començarà per Sant Joan, el moment adient per a collir les nous verdes i acabarà per Tots Sants, el dia que tradicionalment, s'encetava la nova ratafia

Ingredients:
1'5 l. d'anís sec
3 nous verdes
3 claus d'olor
1/2 nou moscada
1 culleradeta de macip
1/2 llimona (la pell)
1 taronja (la pell)
1 canó de canyella
2 brots de menta
1 cullerada sopera de camamilla (de Menorca, perquè ens agrada més)
idem de til.la
idem de poleo
idem de tarongina
idem de maria Lluïsa
idem de sajolida
3 grans de ginebró
200 g de sucre

Primer de tot, pels vols de Sant Joan busquem les nous verdes, cal que siguin tendres i que el fruit no hagi començat a endurir-se, es clar.

Un cop les tinguem, les tallem per la meitat i les posem en un pot o envàs de vidre gros que es pugi tapar bé. Hi afegim tots els altres ingredients (menys el sucre) i ho deixem reposar a sol i serena durant 40 dies. Es a dir, el traiem a l'aire lliure! no cal que estigui sempre al sol, però cal que li dongui una mica...ho tapem bé, perquè no entri res i deixem reposar. Veurem que el licor s'anirà enfosquint.

Quan hagin passat els 40 dies, filtrem el liquid, ho passem a un pot nou i hi afegim el sucre. Tornem a tapar-ho i ho guardem en un lloc protegit del sol (ara ja no ha d'estar a sol i a serena). Deixem que reposi i ho obrim per Tots Sants. Ho filtrem de nou (ens pot haver deixat una mica de marró al fons) i ho posem en les ampolles que hagem triat. Ja estarà llesta per consumir.
Es pot veure sola o amb glaçons.

5 comentaris:

trifasic de baileys ha dit...

és molt bona la ratafia. Jo la poso a les llenties,només un rajet, i li dóna un toc molt especial!! Una companya de feina me'n va donar un pot que feia la seva àvia i res a veure amb la que comercialitzen! estava bonisima! petons

Anna Mora ha dit...

A mi no m'agrada la ratafia , però totes les altres receptes de menjar si ! fan molt bona pinta !! Salutacions des de Osona .
Anna.
Pd: Si, encara existeix l'entrada aquella en pla Bonanza ;)

BakeOrDie ha dit...

No l'he tastada mai! Serà qüestió de fer-la tot i que mai m'he atrevit amb aquest tipus de receptes! Encara.. :)

Teresa ha dit...

Ohhh retafia! fa anys que no en provo! també és un licor molt típic del Pallars, a la Pobla de Segur sobretaot! què bona! però no se si m'atreveixo a fer.ne...

SUSANNA ha dit...

Hola guapa tu

mil gràcies per compartir el secret, la iaia del meu marit en feia, però mai, mai, va voler explicar cop...una pena, doncs ella ja no i es

mil petonets Susanna

Seguidors