dimecres, 21 de gener de 2015

Bunyols d'escarola

Ara que es tem a plena temporada de l'escarola i per tant del xató, de la truita i de les amanides que la porten com a ingredient principal, aprofitem per a penjar aquesta altra idea per a cuinar-la.

Ingredients (per a uns 10-12 bunyols):
1 escarola (les fulles més verdes)
1 o 2 alls
panses i pinyons
2 ous
farina
1 culleradeta de postres de llevat quimic
llet (un raig)

Netegem i rentem bé les fulles verdes. Les trinxem una mica i separem i rebutgem els tronxos més llargs.

En una paella amb oli, cuinem l¡escarola fins que hagi deixat anar tota l'aigua. No tinguem por d'omplir molt la paella, perquè es redueix moltíssim un cop cuita. Quan sigui cuita i l'aigua quasibé evaporada del tot, hi afegim els alls pelats i trinxats i les panses i els pinyons prèviament remullats. Salem i empebrem i deixem coure uns dos o tres minuts més. Reservem. Per assegurar-nos de deixar-la sense aigua, la podem posar en un colador.

A part, fem la pasta dels bunyols amb els ous batuts amb una mica de sal, i afegint-hi la llet i farina poc a poc fins a fer una pasta líquida però amb una certa consistència. Finalment, hi afegim el llevat.

Posem una cullerada d'escarola a la pasta, barregem i amb l'ajut de la cullera, ho tirem en una paella amb oli ben calent. Repetim amb un segon bunyol, amb un tercer, etc. A mesura que els bunyols estiguin fets, els posem damunt de paper absorvent.

Servim calents.

dimecres, 14 de gener de 2015

Coliflor (o bròquil) amb salsa

Una altra recepta ben senzilla de fer i amb producte de temporada. Podem triar de fer-la amb bròquil o amb coliflor, com ens vingui més de gust. Nosaltres, vam fer servir coliflor aquest cop.

Ingredients (2 persones):

2 patates mitjanes
7-8 branquillons de coliflor
1/2 manat d'alls tendres
julivert (força)
1 cullerada de sucre de pebre vermell dolç

Pelem i tallem les patates a octaus. Tallem la coliflor a branquillons petits.

En una olla al foc amb força aigua, fem bullir les patates. Passats quinze minuts, hi afegim la coliflor, salem i deixem coure uns altres 15 minuts fins que tot sigui cuit. Colem i reservem, però compte! cal reservar una mica de l'aigua de bullir: el millor és treure-la amb un cullerot abans de colar les verdures.

En una paella hi posem un raig d'oli i quan sigui calent, hi tirem els alls tendres tallats petits, deixem coure uns minuts i hi afegim el julivert ben trinxat. Immediatament, hi afegim una cullerada petita de pebre vermell dolç i 4 cullerades soperes del brou de bullir la coliflor. Deixem que cogui uns minuts.

Quan la salsa estigui fent xup-xup, hi aboquem la coliflor i les patates, ho remenem amb cura perquè quedi tot ben impregnant de gust. Rectifiquem de sal si cal i deixem al foc uns minuts. Cal que quedi més aviat sec. Servim calent.

dilluns, 5 de gener de 2015

Sopa de fonoll i ous

Aquesta recepta és facilíssima de fer i requereix pocs ingredients; l'hem treta d'un llibre de receptes tradicionals de la Calàbria.

Ingredients (4 persones):
1 fonoll gros
4 ous
oli i sal
formatge ratllat (en el nostre cas, pecorino de Calàbria)


El procediment és molt senzill: tallem el fonoll (exclosa la part més verda i les fulles) a trossos petits al gust. Posem a bullir aigua en una olla i quan comenci a bullir, hi tirem un raig d'oli i el fonoll. Salem i deixem que cogui.
A part, en un plat fondo, hi posem un ou sencer cru (a l'estil de les sopes de pa i de farigola d'aquí) i quan la sopa sigui feta però encara ben bullent, aboquem part del brou per damunt de l'ou perquè qualli la clara. Aboquem la resta de la sopa i hi tirem pel damunt el formatge ratllat. Servim immediatament.

Seguidors