Després d'haver enterrat ahir a SM Carnestoltes, comencem la Quaresma i amb ella ve el bacallà i els bunyols de quaresma i els de l'Empordà. Així que ens hem posat a la feina i hem fet una bona bunyolada, aquest cop de bunyols de l'Empordà.
La recepta és la següent:
Ingredients (6-8 persones):
per a la pasta de brioix:
400 g + 100 g de farina
125 g de mantega
3 ou
50 g de sucre
20 g de llevat de forner
125 c/c de llet
una mica de sal
per aromatitzar-los:
50 cc d'anís sec
50 cc d'aigua
canyella en pols
matafaluga
sucre per arrebossar-los
canyella (opcional)
Començarem per a fer la pasta, i per això ens caldrà desfer el llevat amb luna tasseta de la llet tèbia (però mai calenta) i els 100 g de farina que teniem separats.
En un bol apart, barrejarem els altres 400 g de farina, els 3 ous, la sal, el sucre, la mantega estovada i el llevat desfet amb la llet. Un cop ben barrejar, amb una consistència que ens permeti fer una bola no tant compacte com una pasta brisa, però tampoc massa tova. Ho deixarem reposar unes 2 hores o fins que la pasta dobli el seu volum.
Cal deixar la pasta en un lloc a uns 20º, sense corrents d'aire, sense llum directe i tapada amb un drap de cuina.
Mentrestant barrejarem l'anís sec i l'aigua. Se li pot afegir una mica de sucre o variar les quantitats segons ens agradi més fort de gust o menys. Aquest almívar ens servirà per arruixar els bunyols i que agafin el gust característic a anís. Jo recomano posar-lo en un setrill, així ens anirà molt bé per a poder arruixar els bunyols de forma ràpida i còmoda.
Un cop hagi llevat 1 cop la pasta, hi afegim els aromatitzants: canyella i matafaluga. Treballem la pasta fins que tot estigui ben barrejat i homogeni. Formem unes boletes i deixem reposar-les en una plàtera untada amb oli o damunt el marbre també untat.
Un cop hagin augmentat el doble de volum, amb els dits hi fem un forat al mig i comencem a fregir-los. Cal que la paella tingui força oli i que aquest sigui calent però no gaire, perquè si està massa calent no s'inflen tant.
Quan hagin agafat color, traiem els bunyols de la paella i els posem a escórrer en una reixa o en un colador gros, immediatament i mentre els bunyols siguin encara calents, els arruixem amb la barreja d'anís i aigua. També immediatament, i procurant que encara siguin calents (si bé, ara ja no es tant important), els passem a un plat amb molt de sucre (i si volem una mica de canyella) i els arrebossem ben arrebossats. Els traiem d'aquest plat, i els passem a la safata de servir.
Es important que arruixem els bunyols de seguida que els traguem del foc i encara estiguin calents, si no s'estoven i no valen res. També es bo que els arrebossem en sucre encara una mica calents, perquè així el sucre pren més i de forma més uniforme.
Sembla complicat però no ho es tant si estem ben organitzats: cal tenir una cadena preparada amb els estris en fila o ben disposats de forma que puguem fer el recorregut paella (cocció)- colador (arruixada amb l'anís)- plat de sucre (arrebossat)- plàtera o safata final, de forma ràpida i metòdica.
7 comentaris:
Que bons els bunyols de l’Empordà, tan quedat fantàstics
Petons
M'encanten els bunyols. Aquest any encara no els he tastat i només n'he fet una vegada. A veure si m'animo i en faig!
Són el meu pròxim repte, fer bunyols de l'Empordà... que no saps com m'agraden! Espero que em quedin tan bons com els teus!
Petonets
Sandra
Hola guapa tu, bona nit
un aroma deliciòs me ha portat fins a la teva cuina,...que bons,..em el teu permis anoto la teva formula...
mil petonets SUsanna
Me encantan estos bollitos y nunca los he hecho, me apunto la receta que tengo gente el fin de semana y me parece una idea fantástica.
Besitos y gracias por pasarte por mi blog.
Que bons que han de ser, a mi em fa peresa. Me n´envies uns quants i ja està jajaja.
Las recetas de Glutoniana
T’han quedat preciosos
També penso fer bunyols de l’Empordà un dia d’aquest
Bona cuina
Publica un comentari a l'entrada