dimecres, 21 de desembre del 2011

Pastís de formatge (amb gerds)

Segona i última de les receptes presentades al concurs gastronòmic dels Castellers de Barcelona: pastís de formatge amb gerds; una recepta que ens varen "passar" durant un curs de pa i pastes al centre cívic del barri.
És una mica diferent dels típics pastíssos de formatge perquè duu farina i també fruita fresca: gerds en aquest cas; però si no ho volem tant dolç, els podem canviar per mores per exemple.

Ingredients (per 10 persones aprox.):
1/2 kg de formatge tipus Quark
5 ous (jo hi vaig posar 4 ous i una clara)
gerds (o mores)
150 g de sucre
1 llimona (la pell ratllada)
75 g de farina
vainilla

Separarem les clares dels rovells.  Batrem els rovells amb el sucre, la vainilla i la pela ratllada de la llimona. quan siguin ben escumós, hi afegim el formatge i barregem suaument. Afegim llavors la farina prèviament tamisada.

Batrem les clares a punt de neu. Recordem que el bol on ho fem, ha d'estar ben net i sec i es millor que les clares estiguin un pèlet fredes. quan siguin a mig pujar, hi afegim una cullerada de sucre per que així ens quedaran més fermes. Barregem-ho amb la pasta de formatge.

Aboquem la pasta en un motllo que pugi anar al forn, prèviament untat amb mantega i farina o folrat de paper de cuina que pugui anar al forn. Cal tenir en conte que la pasta pujarà, si el motllo no és molt alt, millor ho folrem amb paper i deixem les vores altes.

Hi tirem pel damunt els gerds o les mores. Les ensorrem una miqueta (només fins que ens quedin tapades, no fins el fons) amb l'ajut d'una forquilla, no cal molt, cal pensar que com que la pasta és fluïda, s'acabaran d'ensorrar soles. Si volguéssim posar-hi panses, caldrà tenir-les prèviament en remull i enfarinar-les una mica abans de posar-les.

Enfornem a 180º durant uns 20 minuts i després baixem el foc a 150º. Si veiem que es torna molt ros de dalt, tapem el pastís amb paper de forn.

4 comentaris:

Gemma ha dit...

M'encanten els pastissos de formatge! Amb quark no n'he fet mai, ho provaré. I el toc dels gerds li ha de quedar molt bo.

trifasic de baileys ha dit...

Quina pinta que té, tan rosset!! ha de ser bonissim amb la combinació amb gerds!! petons

El Pa dels Ferrer ha dit...

Jo tampoc l'he fet mai amb ni quark ni amb gerds. El provarem.
Si busques pa d'angel, nosaltres després d'uns quants intents fallits de fer-lo i voltar per forns, fleques i pastisseries, el vam trobar al mercat d'Hostafrancs a la parada de fruits secs i xuxes.
Seguirem atents per veure on el fas servir.
Salutacions.

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Deliciós!

Seguidors