dimecres, 23 de febrer del 2011

Tortell d'Olot

Avui fa un any inauguràvem aquest blog i ho hem volgut celebrar penjant la recepta del tortell d'Olot. Visualment potser no ha quedat 100 % perfecte, d'acord; el trenat és un pèlet difícil de fer per a mi, però el gust sí, el gust és l'autèntic del tortell d'Olot: una deliciosa olor a matafaluga! Boníssim per berenar o esmorzar, amb melmelada per exemple o molt millor, sucat amb xocolata desfeta.

La recepta l'hem treta de llibre "la cuina de les terres gironines" de Pep Nogué.
Ingredients (tortell per 4-5 persones):
1 ou
llevat de forner 10 g
350 g de farina
20 g de matafaluga
1 tassa de cafè d'anís
60 g de sucre
1 llimona
80 cc d'aigua aprox.
1 rovell per pintar la superfície
 
A la recepta no ho diu, però recomanem fer una infusió de matafaluga en aigua (aquest cop no ho varem fer, però el resultat és millor si fem l'infusió que no pas si posem els granets directament). Cal que ens quedi molt forta de gust (el tortell té un gust molt intens) i l'aigua resultat l'aprofitarem per fer el tortell.
Diluïm la pastilla de llevat amb una miqueta d'aigua tèbia (o amb una mica d'infusió). A part, posem en un bol l'ou, la farina, el sucre, l'anís, la pell ratllada de la llimona i ho comencem a treballar, anem afegint a poc a poc l'infusió de matafaluga fins que quedi una pasta una mica compacta, afegim el llevat dissolt, seguim pastant. Quan tot sigui ben lligat, ho deixem reposar una estoneta.
Estirem la pasta amb un corró, damunt una taula enfarinada i fem dues porcions de mida similar. formem dos tires rodones llargues i les trenem una amb l'altra. Unim els extrems i deixem llevar una bona estona, fins que augmenti de volum.
Quan hagi augmentat de volum, el pintem amb rovell una mica diluït amb més anís. Ho posem al forn a 160º aproximadament.

9 comentaris:

conpanyvino ha dit...

FELIÇ ANIVERSARI!!!! Té molt bona pinta aquest tortell amb matafaluga :-) jo acabo de fer un pa d'aiguardent. M'agraden molt els pastissos amb licor, els hi dóna un gust boníssim. Una abraçada!

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Primer felicitats pel bloc!
No coneixia el tortell, que t'ha quedat molt bé, per cert.
això que dius de fer la infusió de matafaluga ens ho van recomanar a l'herbolari. Ara tu m'ho confirmes. gràcies per la recepta

Anònim ha dit...

hola! moltes felicitats per el bolg, sé que escric en una publicació antiga però estic esbrinant com poder fer un vertader Tortell d'Olot i tinc algun dubte. En la recepta que has penjat potser que t'hi manqui la sal?

Anirac ha dit...

hola Anònim!!

doncs sí no hi he posat sal..tinc el vici de no posar-ne quasi mai als pastissos, però un pessic sempre resalta el gust!! o sigui que no li aniria malament, no!!

gladiador1966 ha dit...

Hola de llevat cuan s'en posa?? dius una pastilla pro la messura exsacta la saps??

gladiador1966 ha dit...

mes o menys cuanta estona fermentan?? i cuanta estona al forn??

Unknown ha dit...

També pregunto kina cantitat de llevar ?

Unknown ha dit...

Llevat !!! I quan temps de forn ?

Anirac ha dit...

Bon dia,

disculpeu que hagi tardat tant en respondre..però estic una mica despistada amb aquesta nova interfície i no havia vist els comentaris...

Contesto a tothom:

- Temps de llevar i de forn: una mica díficil de dir...dependrà , en el cas del temps per llevar la pasta, de la temperatura, però a uns 20-21 º conta unes 3 hores. Respecte al temps al forn, també dependrà del forn, però una horeta cau amb molta probabilitat. Caldria que fessiu la prova de l'escuradents per anar veient com està de cuit i si s'enfosqueix molt, tapar-lo amb paper de cuina

- llevat: error meu, ho vaig oblidar, per aquesta quantitat de farina, 10-12 g de llevat de forner del de pastilla. Del sec (el de sobre) no ho podria assegurar perquè el faig servir poquíssim, però jo hi posaria un sobre sencer.

Gràcies per consultar el meu bloc i fins la propera!!

Seguidors