divendres, 8 de gener del 2021

Ànec a la manera del Penedès

 

Aquest any tant funest entre moltes altres coses (sens dubte moltes d'elles molt més dramàtiques) ens ha deixat sense temporada de castells, i, en el meu cas, sense la tradicional visita a Vilafranca del Penedès per Sant Felix i posterior dinar al casino a base d' ànec a la penedesenca..Esperem que hi puguem tornar el més aviat possible i , mentrestant, n'hem fet la nostra pròpia versió...


Ingredients (2 persones):

1/2 ànec tallat a octaus
1 grapat de prunes seques
1 grapat de panses
1 grapat d'orellanes (no en teniem)
1 grapat de pinyons
1 ceba
1 tomàquet madur
2 o 3 grans d'all
1 branca de canyella
1 fulla de llorer
1/2 got de vi ranci
 
Prèviament, en un got amb aigua, hidratarem les prunes, els pinyons i les panses (i les orellanes si fos el cas) una bona estona abans (un parell d'horetes).

Començarem per enrossir l'ànec prèviament salat i empebrat en una cassola amb una miqueta d'oli. 

Quan sigui ben ros, hi retirarem part de l'oli que s'hagi fet i hi afegirem a la cassola la canyella, el llorer, la ceba pelada i tallada a llunes, el tomàquet i els alls pelats. Ho taparem i deixarem que cogui. quan comenci a agafar color la ceba, hi tirarem el vi ranci i deixarem que evapori l'alcohol. ho tornarem a tapar i a foc baix, deixarem que vagi coent. Si de cas es quedes molt sec i fes l'efecte que les verdures es podien cremar, hi afegim una miqueta d'aigua. No molta, perquè no ha de quedar caldòs, si no més aviat amb molt poc suc, només el just de rostir-ho i coure-ho tot. De fet, es molt possible que ens calgui posar-hi una mica d'aigua! però cal vigilar i no fer-ho caldòs...Deixarem que vagi fent xup-xup a foc baix i una bona estona. Segons com siguin de grossos els talls, potser una horeta. Uns 10-15 minuts abans de finalitzar la cocció, cal afegir-hi les prunes i panses i els pinyons prèviametn escorreguts de l'aigua on s'hidrataven (a no ser que el cuinat sigui molt sec, que ho podem afegir). Deixem 10-15 minuts més i parem el foc.

És millor d'un dia per l'altre.


Seguidors