dilluns, 23 de maig del 2011

Gozleme

VERSIONE in italiano per la raccolta "Feta...." in basso!

Durant la nostra (massa curta) visita a Istambul vàrem provar diversos plats típics de la gastronomia turca: un d'ells els gozleme, aquesta mena de pizza o coca tapada turca: es veu sovint als restaurants una o dues dones en un angle del saló pastant i cuinant els gozleme en un fornet amb forma de cúpula especial.
Aquesta és la recepta que hem trobat per internet:
Ingredients ( 2 persones):
1 tassa de farina
1/2 tassa d'aigua
una mica de sal

Farcit:
formatge feta tallat a trossets
julivert trinxat

Barregem en un bol la farina i la sal. Hi afegim a poc a poc aigua i anem pastant. Quan tinguem una pasta elàstica i fina, formem una bola i deixem reposar uns 1'-15 minuts (tapada amb un drap).
A part barregem el formatge feta i el julivert.
Formem amb el corró un disc fi de pasta. En un cantó, hi distribuïm el farcit i pleguem l'altra banda, tapant el gozleme. Si cal, segellem els marges amb una mica d'aigua: ens humitegem el dit i s'enganxaran i quedara el gozleme perfectament segellat.
El cuinem damunt d'una planxa de cuinar o una paella sense oli. Quan sigui cuit d'una banda, el girem , idealment , s'haurien de formar "ulls" a la superfície. quan sigui la pasta cuita, ho servim i ens el mengem tebi.
Altres farcits:

D'espinacs:
espinacs tallats finament
1 ceba petita tallada finament
sali i pebre negre
formatge feta

Cuinem la ceba amb oli, hi afegim (quan sigui cuita) els espinacs, la sal i el pebre al gust. Quan sigui cuit (4-5 minuts) ho traiem i deixem refredar. Barregem amb el formatge i farcim.

De patata:
1 patata bullida, pelada i aixafada
1 ceba petita tallada finament
sal i pebre
formatge feta

Cuinem la ceba i quant sigui cuita i freda, la barregem amb la resta d'ingredients.

Versione in Italiano:
Questa ricetta è tradicionale della Turchia. Noi l’abbiamo assagiato in un recente viaggio a Istambul, là nei restauranti si vedeva spesso delle done sedute in angolo cucinando queste piatto davanti i clienti in piccoli forni.

Ingredienti ( 2 persone):
1 tazza de farina
1/2 tazza d'acqua
sale

Per il ripieno:
formaggio feta a pezzetti
prezzemolo trittado

Mescolamo insieme la farina e il sale. Aggiungere l’acqua lentamente e impastando la pasta. Quando questa sia fina ed elastica, facciamo una pala e la lasciamo riposare durante 15 minuti (coperte con un panno).
a parte, mescolamo il formaggio feta e il prezzemolo.
Con la pasta i l’aiuto dal rulo dicucina, facciamo un disco piatto. Nella mettà dal disco, ci mettiamo il ripieno, doppiamo l’altra mettà de la pasta sopra il ripieno e sigilliamo i bordi con le dite leggeramente bagnate in acqua. Cosí abbiamo fato ja il gozmele.
Si cucina sopra una padella sense olio o usando una “plancha” di cucina. Quando sia cotto su un latto, girare il gozmele e lasciar cuocere dall’otro lato. Idealmete, si dovrevero formare dei “occhi” nel gozleme (delle bolle).

Altri ripieni:

D'spinacchi:
spinacchi tritatti
1 cipolla piccola tritatta
sale e pepe nero
formaggio feta
Cucinamo la cipola con olio, aggiungiamo gli spinacchii, il sale e il pepe. Quando sia cotto, lasciamo raffredare e aggiungiamo il formaggio. E questo è il ripieno.


De patata:
1 patata lesse e schiacciata
sale e pepe
1 cipola tritata
formaggio feta

Cucinamo la cipola è quando sia cota e freda, mescolamo gli altri ingredienti.

7 comentaris:

Ornella ha dit...

Quando ci si diverte e si viaggia in posto che ci piacciono il tempo è sempre troppo poco! Buonissime le pites!Buona giornata

Gemma ha dit...

No he tastat mai els gozleme, però si s'assemblen a una pizza segur que m'agradarien molt. El farcit d'espinacs ha de quedar boníssim!

Unknown ha dit...

mmm serien com els msemmen marroquins sense l'oli, segur que m'agrada! I amb el farcit salat, encara més!

Miquel ha dit...

no lo he probado pero seguro que esta bueno por los ingredientes
peto
miquel

Asela Masià ha dit...

M'agraden molt aquests tipus de masses que van farcides, aquesta no l'havia sentit mai, segurament hauré de viatjar més, he he. Té molt bona pinta. Gràcies pel teu comentari. Un beset.

Alfons ha dit...

Istambul és una ciutat a la que jo també tinc moltes ganes de tornar-hi anar,.. algun dia ... mentrestant prenc nota d'aquests gozleme ... per anar fent boca..
Una abraçada

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
No el coneixia però aquest tipus de masses m'encanten així que aquest segur que faria les meves delícies... Petons

Seguidors