diumenge, 9 de gener del 2011

Pastís de peix

Una altra de les receptes que hem fet aquest Nadal: pastís de peix; senzill i lleuger; normalment el fem acompanyat d'un llit d'amanida (en aquesta època d'escarola), però com que era per festes, li vàrem fer ,de forma excepcional, aquesta decoració tirant a barroca amb puré de patates. Si és vol fer més lleuger, insisteixo en fer la presentació amb escarola o enciam tallat finet.

Ingredients (4-6 persones):
4 ous
400 g de peix (lluç, rap...)
100 g de gambes
200 g de nata líquida per cuinar (es podria substituir per llet)
200 g de salsa de tomàquet
50 g d'algues (no n'hi hem posat)
julivert
1 fulla de llorer

per la maonesa:
1 ou
oli
sal
1 all petit

Es fa bullir el peix i les gambes amb el julivert i la fulla de llorer.
Es barreja bé els ous batuts, la salsa de tomàquet, la nata i una mica de sal.
El peix ben net i a trossos petits, s'afegeix a la barreja juntament amb les gambes pelades i tallades a dauets.
Si posem les algues, les tindrem en remull un parell d'hores i després les escorrem i les afegim.
En un motllo de plum-cake de silicona (o en un de normal untat amb mantega i farina de galeta), aboquem el preparat i el posem al forn al bany maria; es a dir, dins d'un altre motllo o cassola amb aigua; cal que hi hagi força, però no prou perquè si bullis ens entrés dins del pastís (l'espatllaria). Tindrem el forn a 180º i hi deixarem el pastís uns 40 minuts o fins que sigui cuit.
Mentrestant es prepara una maonesa clareta amb el túrmix i es reserva.
Es treu el pastís del forn, i quan sigui fred, es gira per desenmotllar-lo. L'adornem amb enciam o escarola i unes gambes i amb la salsa maonesa pel damunt.
Si volguéssim fer els guarniments com a la foto ens caldria bullir unes patates amb pell i tot, pelar-les, passar-les pel passapurés un cop cuites, barrejar el puré amb una mica de llet i posar el puré (que tindrà una consistència cremosa) en una màniga pastissera. Adornarem fent floretes i tiretes i al damunt de les floretes hi posarem gambes i/o tàperes grosses.

3 comentaris:

Chez Lola ha dit...

Que bo! li posare llet en lloc de la nata.
En lo del sake, jo no te recomanaria que pasares de posarli a la recepta, perque es la base de la salseta que li dona gust al plat. Els rotllets estan molt bons, a lo millor si podes algu vi blanc, pero no se com quedaria.... un besete i gracies per pasarte per chez.

Gemma ha dit...

A casa el fem semblant i ens agrada molt. Però tampoc hi he posat mai algues... el proper cop ho provaré! Quin tipus d'alga hi posaries?
La decoració barroca queda molt bé per un dia de festa grossa, com per exemple els àpats nadalencs. Per un dia de cada dia, l'opció de l'enciam també es molt recomable ;)

Anirac ha dit...

Gemma,
no és que domini molt el tema de les algues precisament :-) la que havíem fet servir alguna vegada era l'espagueti de mar (que també és la més fàcil de torbar)

Seguidors