dilluns, 3 de març del 2014

Empanada gallega de tonyina i ous durs

Tot un clàssic de la gastronomia espanyola: una boníssima empanada gallega de tonyina i ous durs. Es pot menjar freda o calenta i es pot tenir preparada del dia abans si molt ens convé.El farcit pot variar molt, aquest cop, n'hem feta una de les més coneguts fora de Galícia: la panada de tonyina.

Ingredients (6 persones):

per la pasta:
500 g de farina aprox.
100 g d'aigua
2 ous sencers i un rovell per pintar-la
150 cc d'oli
100 cc de vi blanc
llevat en pols químic
sal i pebre vermell dolç

pel farcit:
4 cebes mitjanes
3 tomàquets madurs
3 pebrots verds italians
2 ous durs
2 llaunes de tonyina amb oli de 90 g cadascuna
pebre vermell i pebre negre

Es talla la ceba a tires molt fines. Es posa en una paella amb oli calent abundant i es deixa que cogui suaument sense que arribi a agafar color. Mentrestant es fa el mateix amb els pebrots i a mitja cocció s'afegeixen a la ceba. Quan tot esta ben cuit, s'hi afegeix el tomàquet ratllat salat i amb una mica de sucre, el pebre negre al gust i el pebre vermell dolç (o fumat). Es deixa coure. Quan esta tot ben cuit i concentrat es cola i es reserva l'oli. Cal que el farcit quedi eixut perquè així no ens estovarà la pasta de l'empanada.

Mentrestant, es bullen els ous durs i s'esmicola la tonyina. quan els ous siguin durs, els pelem i els trinxem. Ho reservem.

Per altra banda, començarem a preparar la pasta.

Farem un volcanet amb la farina i el llevat i a dins hi posarem la resta d'ingredients. Atenció! els 150 cc d'oli inclouran l'oli que ens hagi sobrat de fer el farcit, així la pasta tindrà gustet del farcit i estarà més bona. Barregem a poc a poc, primer els ingredients de dins i poc a poc, afegim la farina dels costat. Pastem i treballem la pasta fins que no ens quedi enganxosa (damunt del marbre). Si cal hi afegim una mica més de farina (massa enganxifosa)  o d'aigua (massa seca). Cal treballar airejant-la, es adir, aixecant-la i deixant-la caure al marbre amb força.

Quan la pasta estigui ja llesta, la tapem i la deixem reposar uns 20 minuts mínim. Mentrestant, posem el forn a 180º.

Passada l'estona, fem dues parts de la pasta. Amb la primera, farem la base i la col·locarem damunt d'una llauna untada d'oli o d'una safata de silicona. Li podem donar forma quadrada o rodona. Repartirem el farcit pel damunt, primer la ceba i el pebrot i damunt, la tonyina i l'ou dur. Deixem una mica de vora per tancar la panada. Estirem l'altra porció de pasta i cobrim el farcit. Tapem i segellem pels costats perquè no surti el farcit, podem fer una trena o doblecs o petits pessics. Fem un parell de pessics o petits forats a la part de dalt de la panada perquè surti el vapor i no s'esquerdi o s'estovi l'empanada. Si ens ha quedat pasta sobrera, fem dibuixos amb ella damunt de la part superior de la panada. Pintem amb el rovell d'ou i enfornem.



3 comentaris:

Mònica Tarradellas ha dit...

Esplèndida!

lacuinadesempre.cat ha dit...

que bona és!
Però i de dins?...una foto de l'interior!...

Anirac ha dit...

tens raó!! pro ens la vam menjar tan ràpid que no em va donar temps...la propera vegada, a veure si vaig més ràpida amb la càmera!!! :-)

Seguidors