dissabte, 27 de febrer del 2010

Panadons de la conca

Els panadons són molt típics d'aquestes dates (quaresma i setmana santa), sobretot en algunes comarques de Lleida i de les de Tarragona.
Normalment, van farcits d'espinacs amb panses i pinyons, l'originalitat d'aquests és que també porten espinacs, però amb tonyina i ametlla.

Per a fer-los necessitarem:

Per a la massa,
300 g de farina
125 g de llard
20 g de llevat de forner
75 cc de vi blanc
125 cc d'aigua (aprox.)
sal

Pel farcit,
1 kg d'espinacs frescos (penseu que "perden" molt)
100 g de tonyina de llauna
1 gra d'all
50 g d'ametlles torrades

Per a fer la pasta:

poseu la farina damunt el marbre fent un cercle gros al mig amb l'ajuda d'un got. En aquest cercle poseu-li el llard, el llevat esmicolat, l'aigua, un pessic de sal i el vi. Es pasta fins que quedi consistent i es desenganxi del marbre. Feu-ne una bola, tapeu amb un drap i deixeu-la reposar fins que dobli el volum (dependrà de la temperatura ambient, però poden ser unes 2 hores).

El farcit:

Netegeu i bulliu els espinacs. Pelar i picar les ametlles torrades, cal també que piqueu l'all. En una paella amb oli, sofregiu l'all, afegiu-hi la tonyina esmicolada, les ametlles picades i els espinacs. Saleu i emprebreu.
Agafeu la pasta i feu-ne porcions (unes 8 o 10). Amb el corró estireu les porcions procurant que quedin rodonetes. Omplieu-les amb el farcit. Han de quedar semblants a les crestes (empanadilles) però més grosses. Pintar-los amb oli i poseu-los al forn a 180º.
El temps de cocció dependrà molt del tipus de forn, però conteu-hi aproximadament una mitja horeta.

1 comentari:

No tot són postres ha dit...

M'encanten els panadons d'espinacs, i aquests amb la tonyina... copiada la recepta i a punt per fer-los!

PTNTS
Dolça

Seguidors