dissabte, 6 de novembre del 2010

Nyoquis de fajol

El fajol és un conreu molt típic i molt característic de la comarca de la Garrotxa, però amb un consum que no va més enllà de la comarca i molt estacional: les festes de Nadal, quan es consumeixen com a postres, en forma de farinetes (aquí). En canvi, d'altres països l'aprofiten molt més i el consumeixen de moltes altres formes. Per exemple, se'n poder fer nyoquis.
Aquesta és una de les receptes més populars per a fer-ne.

Ingredients (per unes 6-8 persones):
1 kg de patates
200 gr de farina de fajol
50 gr de farina de blat
1 ou
nou moscada
sal

per a la salsa:
mantega
alfàbrega
formatge ratllat

Bullim les patates amb la pell amb força aigua (recordeu que les patates les podeu posar en fred a l'olla). Quan siguin cuites i encara estiguin calentes, les passem pel passapurés. Salem i afegim nou moscada ratllada. Deixem refredar el puré i llavors, el barregem amb les farines i l'ou sencer.
Treballarem la pasta fins que ens quedi homogènia i lligada. Llavors en farem tires llargues a base d'anar estirant la pasta sobre un marbre lleugerament enfarinat, fins que tinguem cordons de pasta de la mida d'un dit. Anirem tallant-los i reservant-los en una safata també una mica enfarinada.
Quan els tinguem tots fets, posem a escalfar una olla amb molta aigua. Salem-la i esperem que comenci a bullir l'aigua. Caldrà llavors anar tirant els nyoquis i a mesura que vagin sortint a la superfície els retirarem amb l'escumadora. Els posem a escórrer i quan siguin tots cuits els barrejarem amb la salsa que hagem triat per l'ocasió.
En aquest cas, vàrem fer una salsa molt senzilla: varem escalfar mantega en una paella i quan estava ja del tot desfeta i vàrem tirar un bon grapat de fulles d'alfàbrega talladetes a tires fines. Ho vàrem deixar coure uns minuts, el temps necessari per que la mantega agafés el gust de l'alfàbrega i ho varem abocar pel damunt dels nyoquis. Immediatament, hi varem tirar el formatge ratllat pel damunt.

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Deuen quedar ben gustosos... Precisament l'altre dia al programa cuines van fer unes creps amb farina de fajol.
Els nyoquis m'encanten, a casa en fem amb moniato i també queden molt bons ;)

Ornella ha dit...

Io sono un'appassionata di gnocchi, mi piacciono moltissimo! Non ho mai assaggiato questi con il grano saraceno ma devono essere deliziosi! Complimenti!!

conpanyvino ha dit...

Qué bé! tinc pendent fer una recepta de ñoquis, que mai n'he fet, y podré mirar aquesta per tenir una idea de com s'hi fan. Perdoneu el meu català, però estic aprenent:-))

Jo mateixa ha dit...

Em sembla una recepta ben original.
Miraré de fer-la.

Seguidors