dissabte, 6 de novembre de 2010

Nyoquis de fajol

El fajol és un conreu molt típic i molt característic de la comarca de la Garrotxa, però amb un consum que no va més enllà de la comarca i molt estacional: les festes de Nadal, quan es consumeixen com a postres, en forma de farinetes (aquí). En canvi, d'altres països l'aprofiten molt més i el consumeixen de moltes altres formes. Per exemple, se'n poder fer nyoquis.
Aquesta és una de les receptes més populars per a fer-ne.

Ingredients (per unes 6-8 persones):
1 kg de patates
200 gr de farina de fajol
50 gr de farina de blat
1 ou
nou moscada
sal

per a la salsa:
mantega
alfàbrega
formatge ratllat

Bullim les patates amb la pell amb força aigua (recordeu que les patates les podeu posar en fred a l'olla). Quan siguin cuites i encara estiguin calentes, les passem pel passapurés. Salem i afegim nou moscada ratllada. Deixem refredar el puré i llavors, el barregem amb les farines i l'ou sencer.
Treballarem la pasta fins que ens quedi homogènia i lligada. Llavors en farem tires llargues a base d'anar estirant la pasta sobre un marbre lleugerament enfarinat, fins que tinguem cordons de pasta de la mida d'un dit. Anirem tallant-los i reservant-los en una safata també una mica enfarinada.
Quan els tinguem tots fets, posem a escalfar una olla amb molta aigua. Salem-la i esperem que comenci a bullir l'aigua. Caldrà llavors anar tirant els nyoquis i a mesura que vagin sortint a la superfície els retirarem amb l'escumadora. Els posem a escórrer i quan siguin tots cuits els barrejarem amb la salsa que hagem triat per l'ocasió.
En aquest cas, vàrem fer una salsa molt senzilla: varem escalfar mantega en una paella i quan estava ja del tot desfeta i vàrem tirar un bon grapat de fulles d'alfàbrega talladetes a tires fines. Ho vàrem deixar coure uns minuts, el temps necessari per que la mantega agafés el gust de l'alfàbrega i ho varem abocar pel damunt dels nyoquis. Immediatament, hi varem tirar el formatge ratllat pel damunt.

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Deuen quedar ben gustosos... Precisament l'altre dia al programa cuines van fer unes creps amb farina de fajol.
Els nyoquis m'encanten, a casa en fem amb moniato i també queden molt bons ;)

ornella ha dit...

Io sono un'appassionata di gnocchi, mi piacciono moltissimo! Non ho mai assaggiato questi con il grano saraceno ma devono essere deliziosi! Complimenti!!

Con Pan y Vino ha dit...

Qué bé! tinc pendent fer una recepta de ñoquis, que mai n'he fet, y podré mirar aquesta per tenir una idea de com s'hi fan. Perdoneu el meu català, però estic aprenent:-))

Jo mateixa ha dit...

Em sembla una recepta ben original.
Miraré de fer-la.

Seguidors