diumenge, 11 de setembre de 2011

Truita de patates escabetxada

Aquesta recepta d'escabetx varem decidir fer-la després de llegir-ne una de semblant en un blog, on deia que, per fer-la, s'havia inspirat en una recepta del Carvalho, el conegut detectiu galaico-català inventat pel Vazquez Montalban; immediatament ens vam enrecordar d'haver llegit aquell llibre... no ens enrecordàvem del títol, però recordàvem la història de la truita escabetxada, (una dels testimonis que interrogava el detectiu li servia per dinar)..
Així que ens vam posar deseguida a fer la nostra pròpia versió, afegint-nos a l'homenatge al detectiu Carvalho....

Ingredients (2 persones):

per la truita:
2 patates mitjanes
2 ous
sal
llet

per l'escabetx:
1/2 got de vinagre
1/2 got de vi blanc
2 o 3 alls
1 ceba petita
1 fulla de llorer
1 cullerada de cafè rasa de ginebrons
pebre negre en gra
pebre vermell dolç
orenga al gust
farigola al gust

Fem la truita de patates com de costum...pelarem i tallarem les patates. Les posarem amb una paella amb oli i deixarem que es coguin.

Mentrestant, batrem els ous sencers, els hi posarem una mica de sal i un raig de llet. Quan les patates siguin cuites, treiem una mica d'oli i aboquem l'ou a la paella.

Cal anar movent amb comte les patates perquè l'ou arribi a totes bandes, però sense trencar-les.
Quan l'ou comenci a quallar (sobretot la part inferir) vindrà l'operació més delicada: girar-la. Tapem la paella amb un plat fondo, i amb decisió, la girem , al plat ens quedarà al damunt la part més cuita de la truita, abaix la part més crua. Deixem relliscar des del plat la truita de nou a la paella i la tornem al foc. Deixem que es cogui del tot. Si cal, repetim l'operació de girar la truita.

Quan la truita sigui cuita al gust, la treiem del foc i la deixem refredar. Quan sigui freda, la tallem a daus.

Ara, en la mateixa paella, preparem l'escabetx: aboquem l'oli que ha sobrat de coure la truita, hi afegim una ceba tallada fina, els alls pelats, el llorer i les herbes , els ginebrons i el pebre negre. Quan la ceba sigui cuita, hi aboquem el pebre vermell dolç i , immediatament, el vinagre i el vi. Deixem que cogui uns minuts i es reduexi.

Posem els daus de truita en una cassola de terrissa, i hi aboquem ben calent l'escabetx. Deixem refredar unes hores, i millor si és d'un dia per l'altre. No treiem cap de les herbes.

10 comentaris:

Roser ha dit...

quina senyora truita!! ha de tenir un gust!! m'agrada molt! me l'apunto! petons

Gemma ha dit...

uau, quina recepta més diferent... No he tastat mai res semblant. Els escabetx ens agraden molt, però no n'he fet mai amb truita. Ho provaré ;)

El pare ha dit...

No ho havia sentit mai i penso que ha de ser una bona alternativa. Sens dubte que la provaré.
Una abraçada.

Con Pan y Vino ha dit...

Mai hauria pensat de fer una truita en escabetx, però sembla molt bona! em quedo amb la recepta :)

Irma ha dit...

Comorrrrr? Ostres que curiós!!!! Això s'ha de provar!

elsfogonsdelabordeta ha dit...

Estic amb la boca totalment oberta... quina passada que ens presentes!! M'encanta, és de les més originals que he vist avui!
Moltes gràcies per participar!
Petonets
Sandra

Coses de Llàbiro ha dit...

M'agrada molt la truita de patata però escabetxada ha de ser una passada! Mira, s'haurà de tastar per variar.
Em miraré la teva recepta de les patates d'olot que sempre n'he volgut fer i no m'hi he posat encara.
Bon cap de setmana.

Marina ha dit...

No hauria imaginat mai una truita escabetxada. Intento imaginar-ne el sabor, però no puc! L'hauré de fer! Que curiós. M'encanta.
Moltes gràcies per participar.
Marina Xocolata Desfeta

tastarutes ha dit...

Això sí que és innovació, i de gust... ha de ser boníssima boníssima!! acompanyada d'un bon pa amb tomàquet... la provaré de fer segur, moltes gràcies per la recepta!

bojosperlacuina ha dit...

Què original! Em vénen ganes de provar-la. Segur que trobaré el moment.

Seguidors