dilluns, 10 de gener del 2011

Ànec amb peres

Un dels plats que més m'agraden: ànec amb peres. Molt típic de les comarques de Girona. També a vegades és fa amb oca, però és clar, l'oca és un ingredient difícil de trobar si no tens "contactes". Varem aprofitar la nostra visita per encarregar un ànec de pagès i ens va sortir boníssim, amb la carn ben ferma.

Ingredients (4-6 persones):
1 ànec de 6 o 7 kilos
8 o 10 peres ercolines
2 porros
2 pastanagues (nosaltres no en teníem)
1 ceba
2 tomàquets madurs
1 branqueta de farigola
1 fulla de llorer
2 alls
1 galeta o pa torrat
10 ametlles torrades
julivert
1 raig d'anís sec
1 raig de vi blanc
2 litres d'aigua
oli
sal i pebre negre

Primer de tot, tallem l'ànec a octaus, li traiem totes les parts greixoses i el salem i l'empebrem. ( Si cal, abans de salar-lo el deixem una estona amb aigua perquè quedi ben net).
En una cassola grossa, hi tirem un raig d'oli, quan sigui calent, hi posem els trossos d'ànec i deixem que agafin color. Quan siguin ben rossos, els traiem i reservem. Si cal, traiem una mica de l'oli i el greix que hagi quedat a la cassola (si no la salsa quedarà molt enfitosa).
A la mateixa cassola, hi posem la ceba, els porros i la pastanaga tallades no gaire menudes i les herbes aromàtiques.
Ho deixem sofregir, i quan comenci a tornar-se transparent, hi tirem els tomàquets tallats a quatre trossos. hi afegim el vi blanc, l'anís sec i deixem que es redueixi. Quan tot l'alcohol s'hagi evaporat, hi tirem un parell de litres d'aigua. Quan arranqui a bullir, hi tirem l'ànec i ho deixem coure una bona estona. Quan comenci a estar tendre l'ànec, el traiem de nou de la cassola, retirem les herbes i passem tota la verdura pel passapurés.
Tornem de nou a la cassola (on hi haurà la salsa líquida) la verdura feta puré i els talls d'ànec, hi afegim les peres pelades i senceres. Deixem que cogui.
Mentrestant, fem la picada amb els alls, el pa torrat, l'ametlla i el julivert. Quan sigui tot ben picat, ho diluïm amb una mica de salsa i ho tirem a la cassola. Deixem que cogui tot junt (baixant el foc) uns 5 o 10 minuts més. Rectifiquem de sal i pebre.
Com tots aquests guisats, és millor fer-lo d'un dia per l'altre.

3 comentaris:

Gemma ha dit...

Un plat ben tradicional de casa nostra, ideal per a un dels àpats nadalencs. Una bona llesca de pa i a disfrutar!

Pell de llimona ha dit...

m'agrada el nom del tu blog, hem recorda que quan era petita en berenava molts dies de pa amb oli i sucre i ben bo que era!!!! felicitats pel blog.

Judith ha dit...

El meu home és posaría les botes amb aquest ànec. Diuen que l'oca la carn és mes melosa, jo no ho sé perquè no l'hem probat mai a casa sempre compro ànec.

Em quedo al teu blog, i benvinguda al meu.

Petons

Seguidors