dilluns, 14 de maig del 2012

Arròs caldós amb galeres i carxofes

Un altre cop hem fet arròs caldós, la idea de combinar galeres amb carxofes la vam treure d'una recent visita al Delta de l'Ebre, es tracta d'una especialitat local, doncs ho vam veure anunciat a diversos restaurants. Les carxofes són de l'altre Delta, el del Llobregat, de les últimes de la temporada, tot i que esperem no siguin les últimes que poguem comprar tenint en comte els perills que amenacen als pagesos de la zona. Respecte a les galeres, que podem dir? són uns crustacis modestos, no gaire apreciats perquè tenen poca carn (que no vol dir que no en tinguin) , però que en canvi són molt saborosos i deixen un gust exquisit!

Ingredients (2 persones):

160 g d'arròs
12 galeres aproximadament
4 carxofes
1/2 pebrot verd italià
1 tomàquet madur gros
1/2 ceba
all i julivert
brou o aigua 3 cops el pes d'arròs, es a dir 480 g  (n'admetria 4 x)

En un bon raig d'oli i en una cassola alta, posarem les galeres i els hi donarem uns tombs. Quan hagin canviat de color, les traurem i les reservarem.

En el mateix oli, sofregirem la ceba tallada ben menuda. Quan comenci a estovar-se, hi afegirem el pebrot també tallat ben menut. Quan el pebrot s'estovi, hi afegim l'all i el julivert picolat ben fi.

Mentrestant, ratllarem el tomàquet. Quan el tinguem ratllat, hi afegirem un poc de sal i una mica de sucre. Abocarem el tomàquet al sofregit, i deixarem que es concentri bé.

A part, posarem una olla al foc amb l'aigua o el brou i anirem pelant les carxofes, traient-lis el borrissol de dins  i les tallarem a octaus. Com que el brou es reduirà, millor que hi hagi més del pes exacte, ja ho pesarem a l'ultim moment. Quan bulli el brou o l'aigua, hi tirem les carxofes (si ens hem d'esperar, millor fregar-les amb una mica de llimona).

Quan el sofregit sigui ben concentrat, hi tirem de nou les galeres, hi donem unes voltes i hi tirem l'arròs. Donem unes voltes perquè l'arròs s'impregni bé del sofregit i immediatament, hi tirem les carxofes.  Pesarem el brou (o tenim calculat quan ens ocupa el pes que necessitem en un bol o en gots) i ho tirem a la cassola.

Deixem que arranqui el bull a foc fort. I també deixarem que cogui uns 5 minuts a foc fort. Passat aquest temps, baixem el foc i deixem que cogui a bull suau. Courà en total uns 15 minuts. Passat aquest temps, apaguem el foc i deixem reposar 5 minuts més. Servim.




3 comentaris:

trifasic de baileys ha dit...

amb un bon material es poden fer plats realment deliciosos com aquest arros!! quina pinta....

Con Pan y Vino ha dit...

Vaig tastar-ho una vegada a les Jornades Gastronòmiques de la Galera a Cambrils fa dos o tres mesos i és un arròs boníssim, amb un gust increíble ;-)

Gemma ha dit...

M'encanten els arrossos mar i muntanya com aquest. I és veritat que les galeres fan un arròs molt gustós!

Seguidors