dimarts, 3 de desembre del 2013

Canelons de Sant Esteve

I comencem a escalfar motors de cara al Nadal penjant la recepta dels canelons de Sant Esteve que teníem pendent des de  l'any passat. Bé, en realitat aquesta recepta no només la fem per Sant Esteve, és clar, si no que és la que fem servir quan volem fer canelons (que acostumen a ser diades assenyalades tipus sants o aniversaris).

Ingredients (4-6 persones):

per la pasta dels canelons:
2 pits de pollastre a trossets
1/4 kg de carn de vedella (de la que anomenen conill)
4 fetges de pollastre
2 cebes grosses
farina
llet, un raig
sal i pebre negre

per la beixamel:
1/2 l. de llet
nou moscada i canyella
farina (mínim una cullerada sopera
mantega
sal

per la salsa de tomàquet:
dos o tres tomàquets grossos madurs
sal i sucre

per fer el gratinat:
formatge ratllat
mantega

2 capses de plaques de canelons

El farcit dels canelons el podem fer tranquil.lament el dia abans.
Començarem per pelar les cebes i tallar-les en juliana. Posarem una paella al foc amb un raig d'oli i una mica de mantega i sofregirem la ceba fins que comenci a transparentar (foc baix). Llavors hi afegirem la carn prèviament salada i amanida amb un xic de pebre negre. Deixarem coure i passarem pel passapurés o la picadora, havent desossat prèviament el pollastre, es clar. Reservarem.

Mentrestant a la mateixa paella posarem un xic de mantega de la mida d'una nou, hi abocarem tota la carn i hi tirarem també dues cullerades soperes de farina (ben plena) i remenem bé, passats un minut, hi afegim un raig de llet i seguim remenant fins que la superfície de la pasta no comença a fer bombolles i la pasta es desenganxa de les parets de la paella. Rectifiquem de sal i pebre. Apaguem el foc i aboquem la pasta en una safata, es millor cobrir-ho bé amb paper film perquè no faci crosta; el paper ha de quedar "enganxat" a la pasta sense fer càmeres d'aire (és millor deixar refredar una mica).  Aquesta pasta la podem fer el dia abans.

Ara farem la salsa de tomàquet (també la podem fer el dia abans). En una paella, hi tirem un raig d'oli i el tomàquet ratllat amb una mica de sal i una mica de sucre. Deixem que cogui fins que es concentri la salsa i comenci a fer bombolletes la superfície. Apaguem el foc i reservem.

El dia que volguem fer els canalons, posem una olla gran al foc amb molta aigua i un xic d'oli. Quan bulli, anirem tirant d'una en una les plaques del canelons (aproximadament un paquet i mig). Millor no posar-los totes de cop, si no bullir-les en 2 o 3 tandes.  Deixarem que coguin i passats els minuts que indiqui el fabricant, els anirem retirant amb l'ajut d'una escumadora. Les tirarem en un bol ple d'aigua freda perquè s'aturi de cop la cocció.

Un cop tinguem totes les plaques de canalons cuites, posarem damunt del marbre de la cuina o una superfície llisa, tovallons de roba i damunt repartirem les plaques. Amb l'ajut d'una cullera, anirem posant al mig de cada placa una porció del farcit i enrotllarem els canelons. Si cal, per ajudar-los a tancar podem mullar una mica l'extrem de la placa perquè s'enganxi millor a l'enrotllar-la.

Agafem la safata o safates on aniran els canelons i hi distribuïm pel fons la salsa de tomàquet, reservant-ne una mica. Posem pel damunt de la salsa els canelons ben repartits i entre caneló i caneló la salsa de tomàquet que haurem reservat. Ja tenim quasi bé a punt els canelons.

Ara farem una salsa beixamel (aquí). Repartim la salsa pel damunt dels canelons i hi tirem pel damunt formatge ratllat i trossets de mantega.

Ara ja podem posar a gratinar el canelons i quan tinguin una miqueta de color, ja els podem servir.

2 comentaris:

Tapa't de tapes ha dit...

Quines ganes de canelons, ja! Molt bons els teus, Carina! Avui també podràs veure canelons al meu blog, però de peix! Una mica de cada...

SUSANNA ha dit...

Hola guapa tu

Sense masses comentraris, només diré


HUMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM

Mil petonets Susanna

Seguidors