divendres, 20 de desembre del 2013

Com fer?...brou lleuger de pollastre o peix

Dintre d'aquesta secció avui li toca el torn  a una petita explicació sobre com fer brous de carn (pollastre bàsicament) o peix. Ens referim a un brou lleuger que podrem aprofitar com a base de sopes, cremes o inclús per preparar salses. És molt indicat per fer de brou a les típiques sopes de pasta. Ens servirien també per aprofitar restes, retalls  o parts dels animals que no "entrarien" en un guisat , estofat, etc..Es pot congelar, i per tant no cal fer-ne constantment, si no aprofitar una estona que estiguem a casa, tampoc no cal vigilar-ho constantment.

Ingredients per un brou de pollastre:

aletes de pollastre
carcasses (de venda a grans superfícies i mercats)
pedrers, carcanades, colls, etc..
 com a verdures: 1 porro, 2 o 3 pastanagues, 1 ceba...també hi podem posar nap, si en tenim..
aigua mineral (4 o 5 l.)

Començarem per netejar i pelar la verdura i tallar-la a trossos grossos.

Posem una olla al foc amb una bona quantitat d'aigua mineral, les verdures en fred i el pollastre. Encenem el foc i deixem coure per unes hores. Si cal, anirem treien la bromera que es pugui fer a la superfície. Quan hagi passat el temps, colem i reservem.

 De les verdures, podem fer un puré, un trinxat, o sofregir-les amb ceba i tomàquet i amanir-les amb curri o qualsevol altra cosa per "reciclar-les". De la carn, si en sobra i fem un puré de verdures o una mica de sopa, la podem fer servir com acompanyament. Si ens en sobres molta, podríem fer croquetes o platets (aquí)


Ingredients per un brou de peix:

Retalls de peix, es a dir, caps i espines. Ens serviria qualsevol mena de peix, excepte sardines o peix blau en general.
Com a verduretes: 1 ceba, 2 o 3 pastanagues, 1 tomàquet (aquí queda molt bé)
aigua mineral (4 o 5 l.)

El procediment seria el mateix: posar-ho tot al foc en fred en una olla prou gran i anar escumant sempre que calgui. En aquest cas no el farem bullir moltes hores, màxim una!, si no perd molt de gust.


1 comentari:

Cinta ha dit...

Perfecte, creu-me que em farà falta per després dels excessos festius! petons

Seguidors