dimarts, 25 de març del 2014

Pasta fullada de mató i melmelada de fruita i pasta de full de formatge

Recepta fàcil, fàcil...la pasta fullada es pot fer a casa, però necessitarem una mantega especial...per tant, es força més ràpid anar a comprar-ne una de congelada al super o, molt millor, si coneixeu algun forn o pastisseria que en venguin, compreu-la-hi a ells i notareu la diferència!! segur! En aquest cas, varem aprofitar retalls que ens havíen quedat de fer la coca de llardons.

Ingredients:

per la pasta fullada dolça
de mató i melmelada:
planxa de pasta fullada
un cullerada grossa de mató per pasta
melmelada al gust, però molt millor si és de taronja amarga o de peres espèciades

per la de formatge:
planxa de pasta fullada
formatge rullo de cabra
farigola per decorar (també podria ser orenga o sèsam torrat)
ou batut per pintar la pasta


Estirarem la pasta amb el corró.

Per la pasta fullada dolça:

Tallarem quadradets de la mida que volguem, caldrà que sigui un nombre parell doncs un serà la part de dalt i l'altre serà per tapar la pasta.

En el quadrat que faci de cul de la pasta , hi posarem una cullerada de mató i al damunt una de melmelada. Taparem amb un altre quadradet i segellarem els costats amb l'ajut d'una forquilla, aixafant i juntant les puntes.  Esta bé que punxem primer de posar una mica el tros d'abaix de la pasta, així no pujarà tant i no mourà gaire el farcit. Pintarem amb ou batut i decorarem amb sèsam torrat per exemple.

Per la pasta fullada salada:

Tallarem la pasta a triangles sempre per parells per a fer de cul i de tapa. Si volem, podem fer altres formes: rodones, quadrats....

Al tros que faci de cul, hi posarem formatge de cabra i una mica de farigola. Taparem amb un altre tros de pasta i segellarem amb l'ajut d'una forquilla, anant aixafant les puntes. També es millor que abans de posar el formatge, punxem una mica la part d'abaix de la pasta, quedarà millor. Pintarem amb ou batut i decorarem amb farigola ( també pot ser orenga).

Posem les pastes damunt una llauna que pugui anar al forn i enfornem a foc calent (200º). Quan la pasta hagi pujat i estigui dauradeta, la podem treure del foc. Compte! no obrir abans d'hora o no pujarà la pasta de full.



divendres, 21 de març del 2014

Melmelada de peres especiada

Aquesta melmelada la va inspirar un iougurt d'una empresa artesana que vàrem tastar per la Fira de Formatge de Sant Ermengol; era un d'aquests amb una capeta de melmelada a la base, estava boníssima i per tant, vam decidir "tunejar-la" per fer-ne la nostra versió.

Ingredients:
3 peres
1 poma
clau d'espècie mòlt al gust
canyella mòlta al gust
pebre negre molt al gust
cardamom mòlt mitja cullaradeta
sucre aprox. la meitat del pes de la fruita (depen si us agrada més o menys dolça)
una llimona

En un cassó posem la fruita tallada i pelada , una mica de suc de llimona, sucre al gust i les espècies al gust.
Cal remenar la melmelada amb una cullera de fusta fins que s'hagi dissolt tot el sucre, i estigui tot ben cuit. Seguirem remenant fins que tingui la consistència que volem i faci una mena de xup-xup com de bombolles explotant.

Deixarem refredar una mica i omplirem uns pots de vidre prèviament nets. Si els volem conservar per força temps, caldrà que els fem bullir al bany maria amb els pots tapats i l'aigua que quasi tapi els pots.Cal que bulli durant una hora.



divendres, 14 de març del 2014

Pastes de full salades

Aquí recollirem una sèrie d'idees per a fer les famoses pastes salades d'aperitiu. En el nostre cas, em vàrem fer unes quantes per aprofitar uns retalls de pasta de full que ens havien sobrat de fer coca de llardons.

Ingredients:

pasta de full (millor si comprada a pastisseria o forn)
olives farcides sense os
anxoves
pebre vermell fumat i paprika barrejats
formatge de cabra
orenga per decorar
llavors de sèsam torrat per decorar
ou batut per decorar

per la pasta de full farcida amb anxova:

Tallarem dues planxes rectangulars. Aplanarem amb el corró les dues per a fer-les més finetes. En una d'elles, repartirem  les anxoves longitudinalment per la part més llarga de la pasta de full  ; en farem dues o tres fileres, segons sigui d'"alta" la pasta de full. Ens han de quedar bandes d'anxova. Tapem amb la segona planxa de pasta de full i amb els dits segellem bé pels costats. Pintem amb ou batut i decorem amb llavors de sèsam. Tallem verticalment a tires fines. Ens ha de quedar una tireta fina com una cigarreta i on es vegi dos o tres trossets d'anxova (segons la quantitat de fileres que haguem posat).

per la pasta de full d'olives:

fem uns rectangles o quadradets de pasta de full, que prèviament haurem aplanat una mica amb el corró. Ens han de quedar d'una mida una mica més grosseta que l'oliva. Enfonsem la part del centre i hi posem l'oliva. Decorem amb farigola o orenga.

Per la pasta als pebres vermells:

Fem tiretes de pasta de full i les enfarinem amb la barreja de paprika i pebre vermell fumat. Les cargolem sobre elles mateixes per donar-lis forma de tirabuixó.

per la pasta de full al formatge:

Fem unes tires llargues (dues) de pasta de full. Repartim a distància regular sobre una d'elles una mica de formatge fort de gust: maó, cabra... Tapem amb l'altra tira de pasta de full. Tallem amb l'ajut d'un ganivet fent que cada trosset de formatge quedi al centre del quadradet. Segellem bé amb els dits i pintem amb l'ou batut. Tirem pel damunt orenga o farigola o sèsam torrat.

Posem les pastes a una llauna que pugui anar al forn, la llauna haurà d'estar untada d'oli i el forn a 200º. Enfornem fins que les pastetes siguin cuites.

dimarts, 11 de març del 2014

Arròs amb faves, carxofes i sìpia

Aquest plat d'avui està inspirat en un arròs que per aquestes dates es veu força a les cartes dels restaurants del Delta de l'Ebre (hi hem passat uns dies fent birding recentment): l'arròs amb sipionets, faves i carxofes (productes de temporada al 100%). Com que no teniem sipionets, hi hem posat una sípia a trossos i com que també estem en temporada de galeres, n'hi hem posat un parell per a donar més gust a l'arròs!

Ingredients (2 persones):
180 gr d' arròs
1 sípia grossa
2 galeres
2 carxofes
un grapadet de faves fresques desgranades
1/2 ceba petita
2 tomàquets petits madurs
1 all
julivert al gust
brou suau o aigua


Començarem per a fer un sofregit amb la ceba: la pelarem i la picolarem ben fina, posarem un raig d'oli en una cassola de fang o de ferro colat i deixarem que es cogui lentament, sense agafar color; quan sigui ben transparent, hi afegim els alls i el julivert ben trinxat i immediatament el tomàquet ratllat amb un punt de sal i una micona de sucre.

A part, tallarem les carxofes a quarts , els hi traurem el borrissol de dins i les posarem en aigua i una mica de llimona perquè no ennegreixin. Desgranarem les faves. Posarem al foc una olla amb força aigua i quan comenci a bullir, li tirarem les carxofes, quan siguin mig cuites, hi tirarem les faves. Aquest brou vegetal ens pot servir ben be per a l'arròs després.

Quan el sofregit de la cassola estigui ben concentrat, hi tirarem les galeres i la sípia neta i tallada a trossos. Quan la sípia comenci a estar cuita, li anem tirant les carxofes i les faves que traurem de l'olla amb un colador o similar per preservar el brou. Donarem unes voltes al sofregit perquè tot agafi gust.

Aboquem a la cassola el brou necessari (provinent de bullir les carxofes i les faves); caldrà que posem per a un arròs més aviat sec, el doble de brou que d'arròs en pes; en aquest cas, 360 g de brou.  Rectifiquem de sal si cal.

Quan el brou comenci a bullir (cal que el foc estigui fort), hi aboquem l'arròs i deixem que cogui a foc fort 5 minuts i la resta fins a contar-ne 20 minuts a foc mitjà. Parem el foc i deixem reposar 5 minuts més.





dijous, 6 de març del 2014

Mousse de xocolata


Una recepta fàcil, fàcil i que tornarà bojos/ges als fans de la xocolata!

Ingredients (4 persones):
150 g de xocolata de cobertura
4 ous

Desfem la xocolata al bany maria; és a dir, posem un cassó amb aigua al foc i dins, "surant-hi" però vigilant que no es giri ni que hi hagi tanta aigua al voltant com per esquitxar-la dins, un altre cassó més petit on posarem tota la xocolata. A foc lent, deixarem que es fongui.

Un cop fossa, anirem afegint'hi el rovells d'ou un a un, remenant constantment.Muntarem les clares a punt de neu i les afegirem a la barreja. Aquesta operació es farà amb molta cura de no baixar les clares i sempre afegint-les a la xocolata i no afegint la xocolata a les clares!

Aboquem la mousse resultant en les copes o recipients per servir i ho posarem  a la nevera mínim 3 hores. Ho podem fer el dia abans, si volem! Servir fred.

dilluns, 3 de març del 2014

Empanada gallega de tonyina i ous durs

Tot un clàssic de la gastronomia espanyola: una boníssima empanada gallega de tonyina i ous durs. Es pot menjar freda o calenta i es pot tenir preparada del dia abans si molt ens convé.El farcit pot variar molt, aquest cop, n'hem feta una de les més coneguts fora de Galícia: la panada de tonyina.

Ingredients (6 persones):

per la pasta:
500 g de farina aprox.
100 g d'aigua
2 ous sencers i un rovell per pintar-la
150 cc d'oli
100 cc de vi blanc
llevat en pols químic
sal i pebre vermell dolç

pel farcit:
4 cebes mitjanes
3 tomàquets madurs
3 pebrots verds italians
2 ous durs
2 llaunes de tonyina amb oli de 90 g cadascuna
pebre vermell i pebre negre

Es talla la ceba a tires molt fines. Es posa en una paella amb oli calent abundant i es deixa que cogui suaument sense que arribi a agafar color. Mentrestant es fa el mateix amb els pebrots i a mitja cocció s'afegeixen a la ceba. Quan tot esta ben cuit, s'hi afegeix el tomàquet ratllat salat i amb una mica de sucre, el pebre negre al gust i el pebre vermell dolç (o fumat). Es deixa coure. Quan esta tot ben cuit i concentrat es cola i es reserva l'oli. Cal que el farcit quedi eixut perquè així no ens estovarà la pasta de l'empanada.

Mentrestant, es bullen els ous durs i s'esmicola la tonyina. quan els ous siguin durs, els pelem i els trinxem. Ho reservem.

Per altra banda, començarem a preparar la pasta.

Farem un volcanet amb la farina i el llevat i a dins hi posarem la resta d'ingredients. Atenció! els 150 cc d'oli inclouran l'oli que ens hagi sobrat de fer el farcit, així la pasta tindrà gustet del farcit i estarà més bona. Barregem a poc a poc, primer els ingredients de dins i poc a poc, afegim la farina dels costat. Pastem i treballem la pasta fins que no ens quedi enganxosa (damunt del marbre). Si cal hi afegim una mica més de farina (massa enganxifosa)  o d'aigua (massa seca). Cal treballar airejant-la, es adir, aixecant-la i deixant-la caure al marbre amb força.

Quan la pasta estigui ja llesta, la tapem i la deixem reposar uns 20 minuts mínim. Mentrestant, posem el forn a 180º.

Passada l'estona, fem dues parts de la pasta. Amb la primera, farem la base i la col·locarem damunt d'una llauna untada d'oli o d'una safata de silicona. Li podem donar forma quadrada o rodona. Repartirem el farcit pel damunt, primer la ceba i el pebrot i damunt, la tonyina i l'ou dur. Deixem una mica de vora per tancar la panada. Estirem l'altra porció de pasta i cobrim el farcit. Tapem i segellem pels costats perquè no surti el farcit, podem fer una trena o doblecs o petits pessics. Fem un parell de pessics o petits forats a la part de dalt de la panada perquè surti el vapor i no s'esquerdi o s'estovi l'empanada. Si ens ha quedat pasta sobrera, fem dibuixos amb ella damunt de la part superior de la panada. Pintem amb el rovell d'ou i enfornem.



Seguidors