divendres, 16 de febrer de 2018

Tyropita o pastís grec de porros i feta

Una recepta greca força fàcil de fer i de bon resultat. Es pot menjar fred o calent, però a nosaltres ens agrada més acabat de sortir del forn!

Ingredients (4 persones):
1 manac de porros
1 paquet de feta grec
1 paquet de pasta filo (comproveu que sigui de 10-12 fulls o compreu-ne dos!)
1 ceba
1 all
1 got de vi blanc
anet en pols
menta fresca
2 ous

oli o mantega per untar els fulls de pasta filo

En una paella, començarem per sofregir la ceba i l'all tallats ben menudets. Mentrestant, netejem els porros, tallem i llencem les fulles exterirors i la part de dalt més verda . Tallem els porros també ben menuts.

Afegim els porros a la paella id eixem que cogui, quan siguin quasi bé cuits, hi afegim el vi blanc i deixem que evapori l'alcohol. Amanim amb sal (ull! que hi afegirem la feta, que és un pèl salada) , pebre negre, anet i menta trinxadeta.  Apaguem el foc quan sigui cuit tot i hi afegim la feta ben engrunada. Remenem i deixem que el formatge es desfaci un xic.

Quan la farsa s'hagi refredat del tot, hi afegim els ous batuts. Ho remenem bé i rectifiquem de sal si convé.

A part, untem amb oli una llauna de parets altes que pugui anar al forn i posem una primera capa de pasta filo, deixant que les vores de la pasta puguin pels laterals de la llauna. Untem amb oli o mantega i n'afegim una altra capa de pasta al damunt de la primera. Seguim així fins a fer 5 capes. Hi aboquem tota la farsa i tapem, el pastís amb la resta de capes de pasta filo, sempre untant d'oli o mantega l´ultima capa que hem posat. Tanquem les vores fent cordonet.

Enfornem al forn ja calent a 200º fins que sigui cuita. Servim calent.

Si no trobessim pasta filo (grans superfícies, colmados àrabs o mediterranis de l'est) ho podríem fer també amb pasta brisa ben fineta o amb pasta de full, però val la pena de provar de trobar pasta filo i fer-la com a Grècia!

Seguidors