divendres, 31 de juliol del 2020

Coca de forner

La coca de forner és una menja entranyable, lligada molt sovint a excursions i sortides al camp..a l'estiu sovint anàvem a caminar fins a alguna font i allà berenàvem coca amb xocolata o amb llonganissa...quina gust!
Aquesta recepta l'hem treta d'un bloc que està molt i molt bé: "cuina per llaminers"   que , a més ens a permés conèixer el youtube d'un forner molt interessant, el Daniel Jordà.

Nosaltres hem fet una petita versió de la recepta i hem repassat amb atenció alguns dels videos per tal de fer la coca:

Ingredients (2 persones o dues coques mitjanetes):


Pre-ferment:

100 g de farina de força
40 g d'aigua
2 g de llevat prensat o de forner

Per la pasta:
tot el preferment
175 g d'aigua
25 g d'oli
250 g de farina de força
2- gr de llevat de forner
15 gr de sucre
12 gr de sal

anis, sucre i pinyons per a guarnir-la

El dia abans, per la tarda, barrejem la farina, l'aigua i el llevat del preferment sense treballar-ho. Simplement farem que tot quedi unit en una pasta. Això ho farem en un bol, que posteriorment taparem amb paper film i posarem a la nevera.

A l'endemà, traiem el preferment de la nevera i en un bol gran hi posem la farina, l'aigua, el preferment, el llevat, l'oli, la sal i el sucre. Ho treballem fins que sigui tot ben unit i fi. Es millor esmicolar ben petit el llevat primer de tot per no endur-nos-en cap sorpresa després..

Un cop tot ben unit, ho aboquem damunt el marbre prèviament untat amb oli i ho treballem, plegant-ho tipus farcell (mireu els videos del forner Daniel Jordà). Ho deixem reposar entre 10 i 15 minuts tapat amb el bol gros damunt el marbre.

Passat aquest temps, ho tornem a pastar i ho tornem a plegar tipus farcell.Ho bolejem. Ho tampem de nou i deixem la pasta deu minuts més.

Tornem a treballar-ho i a pastar-ho. Ho tornem a tapar amb el bol mateix i ho deixem 1 hora.

Passat aquest temps, en fem dues porcions i ho bolejem de nou amb cura mirant de nou treure-li l'aire que reté. Si ho volguessim, ara podriem congelar una de les dues boles.

S'estira la pasta sempre amb els dits untats d'oli i es fan ditades o regerons. Ho amanim amb sucre i oli i , si ho volem, hi tirem pel damunt els pinyons o les ametlles filatejades. Enfornem a 220 durant uns deu minuts i llavors gratinem uns dos o tres minuts més. Retirem del foc i ho reguem amb l'anis i més sucre.
L'anís amb la calor s'evapora però hi deixa el gustet.

Per a fer-vos una idea de com treballar la pasta, mireu els videos, perquè ho entendreu millor...

Seguidors