dimarts, 6 de desembre del 2022

Escudella podrida (recepta medieval dels monjos cartoixants)

 

Una recepta que em tret de l llibre "cuina dels Monestirs: Escaladei i Montalegre" ..fàcil, ecònomica i boníssima !! Les proporcions són fets una mica a ull.

Ingredients (3-4 persones):
2 naps
2 porros
2 xirivies
1 tros de col
2 pastanagues
2 codonys (es pot canviar per pomes o peres)
una mica de congre (opcional, no em vam posar)
1 grapadet de castanyes
2 o 3 alls sense pelar
pebre negre
1 grapat de cigrons ja cuit
1 grapat de mongetes ja cuites
1 grapat d'arròs cru
1 grapat de fideus crusos


Començarem per escaldar les castanyes, una manera ràpida i fàcil per a pelar-les! Posarem un pot amb aigua al foc i mentre arrenca el bull, farem talls a les castanyes. quan comenci a bullir, hi posem les castanyes i les deixem 5 minuts. Les retirem del foc, les passem per aigua i encara una mica calentes veurem que llavors són molt fàcils de pelar. Reservem.

Mentrestant, pelem i tallem a daus les verdures. Trossegem la col i la posem en aigua. 

Posem una olla grossa amb aigua a bullir i quan arrenqui el bull, hi posem totes les verdures i els codonys que haurem pelat i tallat a l'últim moment per a que no ennegreixin. També els alls i una mica de sal i de pebre negre. Si les castanyes ens han quedat força crues després d'escaldar-les , les tirarem a l'olla ara també. Deixem que cogui i quan siguin quasi fetes, hi afegim la col.  Quan la col sigui cuita, hi afegim els fideus i quan torni a arrencar el bull l'olla, l'arròs. Deixem que cogui, rectifiquem de sal si convé i,  a l'últim moment, hi afegim els llegums cuits. Servim.

Si les castanyes en escaldar-les ens em passat de temps i són ja quasi cuites, no les posem al primer moment, ens esperem a posar-hi la col.

Si veiem que hem fet molta ració, separem part del brou i les verdures abans de posar-hi l'arròs i els fideus i seguim amb la recepta, guardant a part el brou i les verdures que em fet de més. 

Si ens sobren verdures, podem fer un trinxat. Si sobra brou, podem congelar-lo per a fer sopes o consomes.

Si tenim pomes o peres en contes de codonys, ho afegim al moment de posar-hi la col,  si no, es desfaran massa.


Seguidors