diumenge, 6 de febrer del 2011

Salvitjada, la salsa dels calçots

Ara que estem en temporada de calçots i calçotades aprofitem per penjar la recepta de la salvitjada, la salsa que acompanya els calçots. Sovint ens trobem que els serveixen acompanyats de romesco, però teòricament, hauria de ser aquesta la salsa on sucar-los. En realitat, és de la mateixa família, però amb la important diferència que porta una mica de julivert i ,sobretot, menta; també es diferencia en que només porta ametlles torrades i no pas avellanes, però en aquesta salsa, com amb la romesco hi ha moltes varietats, i amb el tema de les avellanes, comencen les diferències. No cal dir que, igual que passa amb el romesco, hi ha qui posa els ingredients en cru, hi ha qui els escaliva i qui els fregeix. Aquesta és la nostra versió.

Ingredients (4 persones):
alls al gust (2 petits, en el meu cas)
2 o 3 nyores (haurien de ser pebrots de romesco, però jo no en tinc)
2 tomàquets
1 llesqueta de pa (la molla)
8 o 10 ametlles
menta (unes fulletes)
julivert (una branqueta)
oli
vinagre
sal i pebre negre
bitxo (opcional)

Començarem per posar un parell d'hores abans les nyores en aigua perquè s'hidratin. Quan ja siguin hidratades, rascarem amb la punta d'un ganivet per separar la pell de la polpa (no cal dir que tirem la pell i les llavors). Reservem la polpa.
Escalivem els tomàquets, els alls amb pell i torrem el pa. Els alls quan siguin cuits, els hi traiem la pell. Als tomàquets els hi traiem la pell i les llavors i ens quedem només la polpa. Del pa ens quedem amb la molla torrada i li tirem un raig de vinagre, apretem amb les mans per a treure-li l'excès de vinagre i reservem.
Ara, depenen de les ganes de treballar que tinguem, agafarem o bé el morter o bé el túrmix.
Si agafem el morter, començarem per picar les ametlles, el pa, els alls, la menta i el julivert amb una mica de sal. Quan això estigui ben picat , hi afegirem el tomàquet i la polpa de les nyores, si no ho fem així no quedarà ben picat. Quan estigui tot ben picat, hi afegirem l'oli i una mica de vinagre.
Si agafem el túrmix, podem posar tots els ingredients alhora, excepte el vinagre i l'oli, que només en posarem un rajolí. Quan hagi quedat ben triturat i lligat, llavors hi tirem l'oli i una mica més de vinagre.
El vinagre cal posar-lo amb moderació, no és una salsa avinagrada, només cal que tingui un toc.
Es millor fer-la d'un dia per l'altre, i a l'endemà rectificar de sal i pebre negre si volem. També hi podrem posar una mica més d'oli o de vinagre segons el gust. (i de picant, si ens agrada)

1 comentari:

gastropuntcat ha dit...

Que bona la salseta...
Un calçot sense salsa... es com una cara sense nas...

Seguidors