dilluns, 21 de febrer del 2011

Verat en escabetx

El verat és un peix blau força popular a Catalunya, ara justament comença la temporada i per tant el moment ideal per comprar-lo. Com la resta dels peixos blaus una de les formes més gustoses que tenim per menjar-nos-el és en escabetx, recepta que segons sembla prové dels romans, ni més ni menys. Així preparat es conserven 4 o 5 dies i per això no posem quantitats, com que ens els podem menjar al llarg de diversos dies, en podem fer tants com ens sembli que podem menjar sense avorrir-los!

Ingredients:
verats
1 fulla de llorer
1 branca de farigola
2 o 3 alls
1 ceba grossa
pebre vermell (1 culleradeta)
vinagre
oli

Fem que el peixater ens talli a trossos el verat, si fos petit, el podríem fer sencer.
Enfarinem els talls i els fregim en una paella amb oli abundant. Quan siguin cuits al gust, els anem passant a una cassola de fang.
Al mateix oli (si cal n'hi podem afegir més), courem la ceba tallada en juliana i 2 o 3 alls també tallats en juliana. Quan agafin color, hi afegim el llorer, la farigola i hi donem unes voltes. Tirem llavors el pebre vermell i ràpidament (el pebre vermell es crema ràpidament i amargueja)
una cullerada de vinagre. Donem unes voltes, fem que s'evapori la fortor del vinagre i aboquem l'escabetx damunt els verats. Com ja he dit abans aguanta 4 o 5 dies (si a casa tenim la calefacció alta o fa calor, millor posar-ho a la nevera).
La mateixa recepta i procediment es pot fer amb sardines o seitons en lloc de verat, llavors no cal tallar-los a trossos , es clar.

Seguidors