divendres, 9 de març del 2012

Xató (i xatonada amb truita de carxofes)

Des que ja fa uns quants anys vam provar per primer cop el xató que no pot faltar a casa durant la temporada de l'escarola. Com a amanida resulta força complerta, i per tant sovint fem una xatonada "com cal", es a dir,  com a plat únic, acompanyant el xató amb alguna truita, no sempre és una truita de mongetes com manaria l'ortodoxia, aquest cop, em vàrem fer una de carxofes.
Es famosa la rivalitat entre diverses viles del Garraf i del Penedès (Sitges, Vilanova, El Vendrell, també Vilafranca....) reclamant ser el "seu" xató l'original i el seu poble el bressol d'aquest plat; en aquest cas, ens hem decantat per la recepta de Sitges i la salsa d'amanir, és la típica versió que fan allà.

Ingredients (2 persones):

Per la salsa:
10-12 avellanes torrades
10-12 ametlles torrades
2 seitons
2 o 3 grans d'alls
3 nyores escaldades
bitxo (optatiu, no li varem possar)
1 llesqueta de pa torrat
oli, sal i vinagre

Per l'amanida:
1/2 escarola
1 tomàquet de Montserrat
1 ceba crua (opcional)
4 o 5 seitons
tonyina salada o de llauna (1 llauna)
bacallà salat i esqueixat (uns 100 gr)
olives arbequines (un grapat)

Per la truita:
2 ous
llet
2-3 carxofes

Començarem per a prepara la salsa el dia abans o un bon grapat d'hores abans, doncs és més bona si reposa unes hores.

En un morter o en el minipimer trinxarem les ametlles, les avellanes, els seitons dessalats, el alls prèviament escalivats, la polpa de les nyores, la llesca de pa fregit xopa en vinagre. Hi afegirem una mica de vinagre i ho lligarem amb oli d'oliva. Ha de quedar-nos una salsa espessa però lliscant. Rectificarem de sal  si fos necessari.

Netegem, remullem i trossegem l'escarola. La repartim damunt una safata.Tallem el tomàquet i la ceba i la posem damunt l'escarola.  Dessalem una mica els seitons, esqueixem el bacallà i la tonyina. Repartim pel damunt de l'escarola, hi tirem les oliv.es i finalment la salsa.

A part, fem la truita de carxofes. Primer caldrà netejar i pelar les carxofes, tallar-les a làmines fines i deixar-les una mica amb aigua i un raig de llimona perquè no ennegreixin. 


En una paella amb oli, fregim les carxofes escorregudes prèviament i quan siguin cuites, hi tirarem els ous batuts amb el raig de llet. Procedim a fer la truita de la manera habitual.

Tallem la truita a porcions i la servim acompanyant el xató. Si volem fer més complerta la xatonada podem acompanyar-la amb mongetes seques cuites o bé fer alguna altra truita, preferenment amb mongetes cuites i/o botifarra.

2 comentaris:

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Boníssim! No sabia que portava seitó la salsa.

El pare ha dit...

Quina combinació més interessant. Ja ho crec que ho provaré.

Seguidors