dilluns, 7 de setembre de 2015

Allipebre de calamars

Quan sentim "allipebre" ràpidament pensem en un plat valencià; però també hi ha un allipebre típic de la cuina de Vilanova i la Geltrú que es força diferent. Hem cuinat uns calamarsets amb aquesta recepta; l'allipebre de vilanova es pot fer amb patates o amb mongetes cuites, naltros per comoditat l'hem fet amb patates.

Ingredients (4 persones):
8 calamars mitjans nets
4 patates mitjanes
mongetes seques cuites (opcional)
2 nyores
10 o 12 ametlles (també hi podem posar avellanes)
2 alls pelats
1 llesqueta de pa fregit

En un morter o a la picadora, piquem la carn de la nyora ja hidratada, les ametlles, els alls i una mica d'all ie el pa si en volem posar. Fem una pasta fina.

En una cassola fonda, hi aboquem una mica d'oli i hi afegim la pasta . La pasta la podem deixatar amb aigua, amb l'aigua de coure les mongetes si ho em fet naltros o amb una mica de vi blanc, deixem que cogui un parell de minuts (si hi hem tirat vi, fins que en desaparegui l'olor)  i hi afegim les patates pelades i tallades a daus. De fet, és millor que esqueixem les patates, es a dir, que les comencem a tallar amb el ganivet i acabem amb les mans per a fer el tall irregular i que deixin anar més midó.

Cobrim les patates amb aigua i deixem que coguin tapades i a foc baix. Quan siguin quasi cuites, hi afegim els calamars nets i sencers si son petits o mitjans. Deixem que s'acabi de fer tot. Si tenim mongetes cuites, les podem afegir un parell de minuts abans no apaguem el foc.

Hem de vigilar que l'aigua que hi tirem per coure les patates sigui prou perquè no s'enganxi la salsa al cul de la cassola, però no tanta com perquè ens quedi una salseta aigualida.

1 comentari:

El pare ha dit...

Ja m'arriba el bon gust del plat al cervell.
Amb mongetes no l'he menjat mai i m'agrada la idea.
Una abraçada.

Seguidors