dilluns, 14 de desembre del 2015

Pudding de tortell d'Olot amb salsa de ratafia

Unes postres ben senzilles de fer; sens dubte la part més díficil és resistir la temptació i deixar que s'assequi el tortell sense menjar-nos-el !! Per acabar de donar-hi el toc garrotxí, l'acompanyarem amb una salseta de ratafia.

Ingredients:
150 g de tortell d'Olot sec (també anomenat tortell entorxat)
600 ml de llet
1 cullerada sopera de matafaluga
3 ous
100 g de sucre
un grapat de panses
1 got gran de ratafia més una mica més per hidratar les panses
mantega

En un got o cassonet petit, hi posem les panses i un raig de ratafia i deixem que s'hidratin.

Untem un motllo que pugui anar al forn amb mantega. Reservem.

Esmicolem el tortell i reservem les engrunes resultants (a la mida que volguem, però millor que siguin petites perquè es repartiran més uniformement). És una bona idea treure-li prèviament la part de sota del tortell que acostuma a ser la més torrada.

En un cassó hi aboquem la llet, el sucre i la matafaluga, ho fem bullir i deseguida que comenci a bullir, apaguem el foc i deixem infussionar tres minuts la matafaluga. Deixem refredar, si no completament com a molt que la llet sigui tebiona. Colem per separar-ne les llavors de matafaluga.

Repartim les engrunes de tortell pel motllo, hi barreguem les panses i la ratafia d'hidratar-les.

En un bol, batrem els ous sencers i quan siguin ben batuts, hi afegim la llet ja tèbia. Barregem bé i ho aboquem en el motllo, deixant que les engrunes del tortell quedin ben xopes. Ens esperem una bona estona, una hora o més si cal, fins que el tortell sigui ben tou.

Quan el tortell estigui ben xop, posem el motllo dins d'una plàtera grossa que pugui anar al forn amb aigua perquè el courem al bany maria. L'aigua ha d'arribar més o menys a la meitat de la part exterior del motllo. Posem tot el conjunt al forn ja calent a 18oº. Deixem que cogui uns 40 minuts o fins a completa cocció.

Recordeu que per saber si està cuit, cal punxar-lo amb un escuradents o agulla de fer mitja i cal que surti neta. Si ens agafa massa color el puding, el podem tapar amb paper de forn.

Esperarem a que sigui ben fred per desenmotllar-lo.

Mentrestant, preparem la salsa de ratafia. Posem en un cassó la ratafia i la fem bullir a poc a poc. Cal que es reduieixi molt i s'espesseeixi. Començarà a estar al punt quan en contes de bullir, bombollegi.  Penseu que quan es refredi, s'espessirà encara més.

Amb el pudding ja desenmotllar, aboquem la salsa pel damunt. També la podem servir a part, si volem. Com que haurà bullit molt, ja no té alcohol (ho dic per si hi ha mainada  a casa)




1 comentari:

trifasic de baileys ha dit...

m'encanta el pudding!! és fantastic per aprofitar qualsevol dolç que se'ns està quedant dur! aquest ha de ser de vici! petons

Seguidors