dissabte, 25 de setembre del 2010

Gelat de tortell d'Olot

El tortell d'Olot és, com el seu nom indica, típic de la capital de la Garrotxa. Té forma trenada, un color daurat i un gust i una flaire a matafaluga potent. Amb xocolata desfeta forma una combinació irresistible.
Quan aquest estiu em vaig assabentar que hi havia un restaurant que oferia a la seva carta gelat de tortell d'Olot, vaig pensar que era una idea excel·lent i que havia de provar de fer-lo a casa!
Vaig investigar una mica entre diferents receptes de gelats i al final..aquesta és la meva adaptació per a fer el gelat de tortell d'Olot. El més díficil va ser vigilar que ningú es mengés abans d'hora el tortell que havia comprat expressament per a l'ocasió.

Ingredients (per a mig kilo aproximadament):
3 rovells d'ou
90 g de sucre
350 ml de llet
250 de nata per muntar
1 clara d'ou
150 g de tortell d'Olot

Es deixa assecar una mica el tortell, per exemple, comprant-lo uns dies abans. Es passa per la picadora, fins a tenir-ne una farina no excessivament fina. Es reserva.
Barregem el rovells d'ou amb el sucre fins aconseguir una pasta blanquinosa i escumosa.
Escalfar la llet en un pot (opcionalment podríem infusionar una mica de matafaluga, en aquest cas, després caldria colar la llet ) . Quan sigui calenta, retirar-la un moment del foc, i amb cura, barrejar-hi la pasta d'ous i sucre. Cal vigilar que la llet no sigui massa calenta per no fer quallar els ous. Tornar-lo al foc i fer-lo escalfar una mica més, sense que arribi mai a bullir.
Apagar el foc i deixar refredar.
A part, muntar la nata i també la clara a punt de neu. Quan muntem la nata i sigui quasi feta, afegim-li una cullerada extra de sucre. Amb la clara, farem el mateix, quedarà més forta i més brillant.
Barrejarem la llet ja perfectament freda amb molta cura amb la nata. Quan sigui ben barrejada, hi afegirem el tortell d'Olot. Quan sigui tot ben barrejat, hi afegirem la clara muntada. Cal barrejar sempre amb molta cura per què ens baixi el menys possible tant la nata com la clara.
Aboquem la barreja o be a la geladora si en teniu. Si , com en el meu cas, no disposeu d'aquest estri tan pràctic, cal posar la barreja en un recipient que tanqui hermeticament i posar-lo al congelador, i cada dues o tres hores, treure'l i amb una cullera barrejar la pasta per mirar de trencar el màxim possible els cristalls de gel i que ens quedi un gelat fi i homogeni.
Servir amb xocolata calenta o amb salsa de ratafia.

Seguidors