dilluns, 28 de gener del 2013

Com fer? ...salsa beixamel

Aquesta salsa és molt fàcil de fer i és imprescindible per a poder fer uns bons canalons, També la podem fer servir per pasta, per galets farcits o per fer coliflor gratinada.

Ingredients (sortirà per cobrir una safata mitjana):
500 l. de llet
2 cullerades soperes de farina
20-30 g de mantega
sal
pebre negre
nous moscada
canyella

En una cassó gros de fons gruixut, posarem la mantega tallada a trossos i deixarem que es desfaci a foc suau. Immediatament, hi tirarem la farina, barrejarem constantment fins que es lligui tot i la farina perdi el color blanc però no es torri , només cal que trenqui el color.

En aquest moment, i fora del foc, hi afegirem la llet a temperatura ambient a poc a poc, barrejant amb el batedor perquè no faci grumolls. Primer només hi posarem una mica de llet, dissoldrem la pasta de farina i mantega i després afegirem una mica més de llet i tornarem a remenar fins que quedi tot dissolt i homogeni ; després anirem a poc a poc afegint-ne la resta sempre vigilant que no es formin grumolls. Si l'afegim tota de cop, no podrem dissoldre la pasta de farina i mantega i quedarà malament. Quan la farina amb mantega sigui ben desfeta i tota la llet afegida, ho tornem a posar al foc suau, salem i empebrem i afegim canyella i nou moscada al gust.

Remenem constantment fins que la beixamel s'espesseeixi. En aquest moment i sense esperar que es refredi gaire, ho aboquem sobre la plata de pasta o sobre la coliflor, etc.

Que fer? ... si ens queda massa espessa: fora del foc, si ens donem conte que està massa espessa, hi afegim un raig de llet natural sense deixar de remenar. Regulem fins que tingui la consistència desitjada.

Que fer? ...si ens queda massa líquida: fora del foc, en un got, barregem farina en bastanta quantitat (una cullerada sopera plena) amb una mica de llet, quan sigui ben dissolta, ho afegim al cassó on estem fent la beixamel, seguim remenant i s'espessirà.

1 comentari:

Tapa't de tapes ha dit...

La nou moscada que no hi falti, oi? A mi m'hi agrada molt. Prova-ho amb pebrot escalivat amb purè, la beixamel surt boníssima! Petons i bon dilluns

Seguidors