dimarts, 7 de novembre del 2017

Brandada de bacallà

Una recepta molt coneguda i que trobareu amb forces variants...sembla que la versió més "originals" seria la que no duu ni patates (per "allargar la ració" o abaratir el plat) ni llet (en ser un plat de Quaresma on no es podia menjar carn ni derivats d'animals). Originariament, també es feia en el morter , doncs brandada ve de l'occità brandar (remenar amb el morter), nosaltres hem servir el minipimer que és mès ràpid....

Ingredients (2 persones):

250 gr de bacallà esqueixat salat
1 fulla de llorer
2-3 diversos grans d'all
oli

formatge ratllat (opcional)

Començarem per posar oli en una paella amb els alls tallats ben fins i deixarem que s'infusionin a foc suau sense arribar a enrossir massa.

A part, trindrem el bacallà dessalat amb força aigua i posarem una olla al foc amb el llorer, quan bulli, hi aboquem el bacallà i deixem que cogui 20 segons. Ho traiem del foc i  refredem amb aigua, guardem un got de suc de bullir el bacallà.

Posem al turmix una part de l'oli sense els alls, el bacallà i una mica d'aigua de la cocció. Treballem fins a tenir una crema fina, si cal hi afegim més oli o aigua. Rectifiquem de sal si calgués (compte amb el bacallà i el seu punt de sal!!).

Posem en unes cassoletes i gratinem amb formatge ratllat. Servim

Les patates, si ho volem, les afegim ja bullides al túrmix amb l'oli i el bacallà per "allargar" i abaratir el cost del plat; que ja sabem que de plat de pobres ha passat a ser, el bacallà, plat  per a ocasions especials pel preu!

Seguidors