dilluns, 29 d’abril del 2019

Faves a la gitana



Una recepta ben fàcil de fer i amb un producte , encara, de temporada....només ens cal una bona grassa i una graella d'aquelles que es poden girar damunt la brassa. Recomanem que les faves siguin tendretes, millor petites o mitjanes, mai de les grosses o no es couran bé!

Ingredients:
faves
una bona brasa

allioli, romesco o la nostra salsa preferida

Farem una barbacoa o un foc a la llar i quan tinguem una bona brassa, possarem les faves netes amb tavella , es clar, damunt els ferros i els deixarem coure uns cinc minuts per banda.

Les servim a taula i allà, encara calentes, només apretant amb els dits, les anirem traien de la tavella. Les suquem a la nostra salsa preferida.

dimarts, 23 d’abril del 2019

Pollastre amb llimones

Una persona de la feina té un llimoner que aquest any ha tingut una sobreproducció de llimones; de fet, en tenia tantes que va començar a portar bosses plenes de llimones a la feina i repartir-eles entre els companys....i nosaltres, es clar, varem aprofitar per a fer, entre altres coses, això....

Ingredients (4 persones)

1 pollastre tallat a octaus
4 llimones+ 1 altra tallada a rodanxes
2 cullerades de sucre (soperes)
gingebre (opcional)
1 cullerada de farina

En una cassola grossa, sofregim en oli el pollastre prèviament salat i empebrat.

Quan comenci a agafar color, hi afegim el suc de de les 4 llimones i un mig got d'aigua. Si tenim gingebre fresc ratllat, ho podem afegir ara.

Tapem la cassola i deixem que faci xup-xup a poc  a poc. Quan sigui a mitja cocció, hi afegim el sucre i la cullerada de farina dissolta en una mica d'aigua i feta pastetes. Deixem que cogui uns minuts, tastem i rectifiquem de sucre si ens cal.

Quan quedin uns cinc minuts de cocció, hi afegim les rodanxes de llimona i deixem que acabi de coure. Servim!

dimecres, 17 d’abril del 2019

Arròs d'ànec amb carxofes i faves

Un arròs típic del Delta i aprofitant productes de temporada com la carxofa i les faves. boníssim!

Ingredients (2 persones):

160 g d'arròs
mig ànec tallat a octaus.
2-3 carxofes
un grapat de faves ja pelades
1/2 ceba petita
2-3 tomàquets ben madurs
1/2 pebrot vermell
safrà
2 alls
julivert
brou suau de verdures o d'ossos d'ànec.

Nosaltres varem començar per a fer un brou amb alguns ossos d'ànec i les carxofes i les faves. Quan l'hem tingut fet, em retirar les carxofes i les faves reservant-les per l'arròs i hem mantingut el brou calent.

Atenció! per tallar les carxofes i que no ennegreixin, es recomanable tallar-les i deseguit, possar-les en aigua amb trossos de llimona i uns brots de julivert.

Bé, un cop tinguem el brou llest i els octaus d'ànec nets de possibles borrissols i de greix, passem a fer un sofregit de la següent manera: en una cassola de fang, enrossim els talls d'ànec, i quan siguin rossos, hi afegim els alls i deixem que agafin color. Els retirem (els alls) i reservem i llavors, hi afegim la ceba i el pebrot vermell picolat ben fi. Deixem que suïn les verdures i es coguin i llavors, hi afegim el tomàquet ratllat  i el safrà i deixem que es concentri el sofregit. A part, fem una picada amb els alls enrossits i el julivet i quan sigui llesta, ho afegim al sofregit.

Quan el sofregit sigui ben concentrat, hi afegim l'arròs i deixem que es barregi bé tot. Hi afegim, llavors, les verdures i deseguit, el brou ben calent. Apugem el foc perquè estigui més aviat fort i quan el brou comencí a bullir, ho abaixem al mínim i deixem que cogui fins que l'arròs sigui cuit (uns 20 minuts). Apaguem el foc, ho deixem repossar cinc minuts i ja ho tenim!

dijous, 11 d’abril del 2019

Xapadillo d'anguila al forn

D'aquest plat la part més complicada és trobar el xapadillo si vius a Barcelona com jo. La veritat és que hi ha alguna peixateria on se'n troba i també es pot comprar on-line, però en aquest cas, nosaltres havíem anat a Deltebre a pardalejar una mica i el avrem comprar allà directament. Per a qui no ho sàpiga el xapadillo d'anguila és anguila assecada; també se'n troba (al Delta) xapadillo d'altres menes de peix, però aquest és el més típic.

Ingredients(2 persones):

1 bossa de xapadillo
oli

salsa per acompanyar-lo: all-i-oli o xató o julivertada

Agafem el xapadillo i el tallem a trossos del gruix d'un dit. Ho posem en una safata que pugui anar al fonr i ho ruixem amb una mica d'oli.

Enfornem fins que sigui cuit. Servim acompanyat de l'all-i-oli o el xato o la salsa que més ens agradi i pa, es clar!


divendres, 5 d’abril del 2019

Arròs amb crosta de blanc i negre


Un tipic arròs al forn valencià. Hi hem fet alguns canvis en el procediment però la recepta segueix força les instruccions que trobareu en aquest bloc (que ja fa temps que està abandonat) dedicat exclussivament a arrossos al forn i que és una mina: aqui

Ingredents (4 persones):

360 g d'arròs
4 botifarrons de ceba
200 g de cigrons cuits
4 slasitxes o 1 botifarra crua en 4 trossos
1 alberginia
2 o 3 tomàquets ben madurs
4 ous
2 o 3 grans d'all
1 nyora
safrà
brou suau o aigua o brou de bullir els cigrons (el doble de volum que d'arròs)

Aquest arròs el farem com semmpre a la cassola de fang.

Començarem per a pelar i tallar a daus l'albergínia. Salarem i ho posarem en un escorredor perquè deixen anar l'amargor.


Posarem un raig d'oli a la cassola i hi sofregirem l'albergínia i la reservarem. En aquest mateix oli, comnçarem a sofregir els alls.Quan comencin a enrossir, hi afegim el tomàquet ratllat.  També hi afegirem el safrà i la carn de la nyora que haurem tret amb l'ajut d'un ganivet. Deixem que es concentri bé i llavors, hi afegim la botifarra i els botifarrons punxats per a evitar que petin. Hi tirem també els cigrons. Quan siguin una mica cuits els botifarrons i la botifarra, hi afegim l'arròs i el brou que tindrem a part ben calent. Cal abocar-hi el doble de volum de brou que d'arròs. Afegim també els cigrons i deixem que arrenqui el bull.

Quan la cassola estigui fent xup-xup, la posem deseguit al forn ben calent a 220º.

Haurà d'estar uns quaranta minuts i a mitja cocció, caldrà tirar-hi pel damunt, l'albergínia ja cuita i que teniem reservada i els ous batuts. Deixem que acabi de coure (no remenar en cap moment). Apaguem el foc, deixem repossar cinc minuts i ja ho podem servir.





diumenge, 31 de març del 2019

Mandonguilles de bacallà, carxofa i panses

Aquestes mandonguilles aprofiten un producte de temporada: la carxofa.Són d'un llibre de receptes típiques del Delta i ens va fer gràcia la combinació clàssica de quaresma bacallà/carxofa amb aquest "format"..Boníssim per fer un picnic o per a fer menjar verdures a la mainada!

Ingredients (18-20 mandonguilles):
200 g de bacallà esqueixat sense dessalar
2 carxofes
1 grapat de panses
1-2 alls tendres
1 ou
pa sec

Posem les panses en remull. A part,  també posem el bacallà amb força aigua.

Tallem la costra al pa i l'engrunem amb les mans el màxim possible.

Pelem les carxofes, traient-lis les fulles més dures i el borrissol del mig. Les posem en aigua amb llimona perquè no ennegreixin mentre les anem tallant. Les fem bullir fins que siguin tendres.

Triturem amb una batedora o túrmix, les carxofes,les panses,  el bacallà, el pa, els alls tendres tallats i l'ou fins a tenir una pasta. Si cal, hi afegim més pa ratllat o un xic de llet si quedés massa eixut.

Guardem la pasta en una plàtera una estona a la nevera tapada amb paper filmix. Les deixem reposar unes hores i després començarem fent les mandonguilles agafant una cullerada de postres aproximadament de la pasta.

Enfarinem les mandonguilles i les posem en una paella amb oli ben calent. Quan siguin rosses, les posem en un plat amb paper absorvent per a retirar l'excès d'oli i ja les podem servir acompanyades d'allioli o salsa xató o julivertada.

dilluns, 25 de març del 2019

Amanida de taronja, ous i tonyina

La recepta d'aquesta amanida, ben fàcil i barateta  de fer,la vaig trobar en un supermercat del Delta, promocionant , se suposa, les taronges...

Ingredients (2-3 persones):
4-5 taronges
1 llauna de tonyina
1 ceba tendra
2 ous durs
sal i oli

Pelem i picolem la ceba tendra. La reservem.

Bullim els ous i un cop durs, els pelem i els tallem menuts.

Pelem les taronges i les tallem a dauets.

Barregem en un bol, els ous, la ceba tenra, les taronges i la tonyina escorreguda de l'oli de la llauna. Amanim amb un pessic de sal i oli d'oliva i servim.

dimecres, 20 de març del 2019

Pop torrat

Uan recepta ben senzilla treta d'un recull de receptes típiques del delta de l'Ebre.

ingredients:
1 paquets de potes de pop ja preparades
1-2 alls
pebre vermell
oli d'oliva bo

Torrem les potes en una graella o en un gri-gras si no tenim barbacoa o llar de foc.

Quan les potes siguin torradetes, però no massa! les retirem del foc, les tallem a llesques, hi tirem els alls picolats fins pel damunt, un xic de sal i pebre vermell. Ho amanim amb oli, ho servim!

Seguidors