divendres, 8 de juny del 2012

Cassola de bacallà de l'Urgell

Un plat típic de la comarca d'Urgell, per aprofitar (ara sí) les últimes carxofes. És un plat excel.lent, que requereix, això sí, una mica de paciència per a fer un bon sofregit! Hi ha diverses versions, aquesta és la nostra.

Ingredients (2 persones):

4 talls de bacallà sec
3 carxofes pelades i tallades a octaus
1 got de pèsols (en el nostre cas, congelats
2 ou dur
1 ceba
2 tomàquets petits ben madurs
vi blanc

Per la picada:
6 o 8 ametlles torrades
uns brins de safrà
2 alls
julivert

Per la truita amb trampa:
farina
llet o aigua

Tres dies abans, posarem el bacallà en remull, amb aigua abundant i la pell cap amunt.

En una cassola de fang, hi tirarem un raig d'oli i hi fregirem lleugerament els alls; abans no ens agafin color, els traurem de la cassola i els reservarem. En el mateix oli, fregirem els talls de bacallà prèviament enfarinats, quan siguin una mica cuits (cal que ens quedin cruets) els traurem del foc i els reservarem.

Ara podem fer dues coses: o bé bullim les carxofes amb aigua (i reservem l'aigua de la cocció) o bé (com hem fet naltros aquest cop) les arrebossem amb farina i les fregim al mateix oli on hem fregit els alls i el bacallà. Quan siguin quasi bé cuites, les traiem i les reservem.

Pelem la ceba i la tallem ben fina i la salem. La posem a sofregir a foc baix en l'oli del bacallà. quan sigui quasi cuita, hi tirem un raig de vi blanc i deixem que redueixi. Quan ens quedi ben cuita i reduïda i el vi totalment evaporat, hi tirem el tomàquet ratllat amb una mica de sal i una mica de sucre. Deixem que es faci el sofregit i que ens quedi ben concentrat.

Quan el sofregit estigui fet, hi tirem els pèsols, les carxofes i aigua per coure'ls. Deixem que facin xup-xup.

A part, fem una picada amb els alls prèviament fregits, el julivert tallat petit, el safrà i les ametlles torrades. Incorporem la picada a la cassola, si cal la deixatem amb suc per aprofitar-la bé tota.

Posem els talls de bacallà i si cal, una mica més d'aigua. Deixem que cogui una mica més. Si ens cal remenar la cassola, la remenem agafant-la per les nanses, no amb forquilla, perquè trencaríem el bacallà.

A part, barregem la farina amb aigua o llet i una mica de sal fins que  ens quedi una papilla. Amb aquesta papilla fem unes truitetes o bunyoletes en una cassola amb oli.

Quan el bacallà sigui quasi fet, afegim a la cassola els ous bullits, pelats i tallats a octaus i les truites amb trampa. Li dónem uns tombs a la cassola, deixem que faci xup-xup dos minuts més i rectifiquem de sal si cal.
Servim calenta.


4 comentaris:

trifasic de baileys ha dit...

un plat típicament català! m'encanta el sofregit i la picada...que seria la nostra cuina sense aquests ingredients, aprofita les ultimes carxofes que les trobarem a faltar!! petons

A peu coix. Núria Sagués ha dit...

Vaig parant taula, un plat deliciós carxofes, bacallà i amb la picada. Hum!!

sandra/ josemaria ha dit...

un plat molt català sens dubte, m'encanten tots els ingredients i aquesta picada

Gemma ha dit...

Idela per apurar el final de temporada de pèsols i carxofes. Ha de quedar un guisat super gustós.

Seguidors