dissabte, 18 de juny de 2011

Pastís de fajol i poma (sense farina de blat)

Per seguir experimentant amb el fajol, tan típic de la meva estimada Garrotxa, avui tenim un pastís fet amb farina de fajol, però aquest cop sense utilitzar per res la farina de blat...només fajol, ametlla i poma! Es tracta d'una recepta del nord d'Itàlia. Pel damunt, i com a decoració una crema a base de formatge a la manera dels americans...

Ingredients:
3 ous
125 g de sucre
125 g de mantega
125 g de farina de fajol
125 g de farina d'ametlla
1 poma
1/2 culleradeta de canyella en pols
1 culleradeta de cafè de llevat royal

Pel farcit:
melmelada de taronja

Per la cobertura de crema de formatge:
200 g de formatge philadelphia
100 g de sucre glaç
75 g de mantega desfeta però no calenta

Traiem la mantega de la nevera i la deixem a l'exterior fins que adquireixi una consistència de pomada, es a dir tova.
Barregem en un bol el sucre, la mantega i els rovells dels ous. Cal que es torni una crema fina i escumosa, i que canvii una mica de color i es torni pàl·lida.
A part, barregem les dues farines, la canyella i el llevat, quan ho tinguem ben barrejat, ho afegim a la pasta anterior, seguim treballant.
Quan tot tingui una consistència homogènia, hi afegim les clares batudes a punt de neu. Remenem suaument fins que quedi del tot incorporat. Llavors, hi afegim la poma pelada i tallada a dauets petits, barregem i ho aboquem en un motllo prèviament untat amb mantega i farina de galeta.
Enfornem a 180º durant uns 40 minuts (dependrà del forn). Desenmotllem quan sigui ja fred.
A l'endemà, partim per la meitat el pastís i el farcim amb la melmelada.

Per fer la decoració: en un bol i amb la batedora, barregem la crema de formatge i el sucre, ho batrem fins a aconseguir una textura ferma. Incorporem llavors la mantega fosa però no calenta i ho tornem a batre durant uns altres 3 minuts, fins que recuperi del tot la consistència.

Decorem amb aquest crema el pastís. I si ens sembla massa dolça o massa feina, ho podem decorar simplement amb sucre glaç.

2 comentaris:

La lionesa - narcís ha dit...

No he menjat mai farina de fajol, més ben dit la desconec, però aquesta recepta pinta d’allò més bo
Bona cuina

La cuina de l'Eri ha dit...

Hola,
L'haurem de fer que em ve molt de utilitar aquesta farina. Petonets

Seguidors