diumenge, 6 d’octubre del 2013

Mandonguilles de carn amb pèsols negres del Berguedà

Una recepta clàssica, la de les mandonguilles , amb la petita variació de canviar els pèsols verds "normals" pels pèsols negres..la veritat és que el plat queda una mica més contundent, però és un d'aquells guisadets de llepar-se'n els dits!!

Ingredients (4 persones):

500 g aproximadament de carn magre picada de porc i de vedella barrejades
1 ou
pa ratllat
all i julivert al gust
canyella en pols
2 tomàquets madurs mitjans
1 ceba grossa
uns brins de safrà
1 got de vi blanc sec
farina (per arrebossar les mandonguilles)
1 got de pèsols negres cuits (aquí)
sal i pebre negre
1 cullerot d'aigua

Començarem per fer les mandonguilles: en un plat barrejarem la carn picada amb sal al gust, pebre negre, una mica de canyella i l'all i el juliverts picadets ben fins.Hi afegirem l'ou (no cal que sigui batut) i una cullerada de farina de galeta curta. Barrejarem fins que sigui homogeni i consistent. Formarem les mandonguilles amb l'ajut d'una cullera de postres per aconseguir un bon tamany i que totes siguin iguales. Les passem per farina "normal".

Escalfem una paella amb força oli i anem fregint les mandonguilles. Quan siguin cuites, les traiem de la paella i les reservem.

Amb una mica de l'oli de fregir les mandonguilles, i en una cassola, fregirem la ceba pelada i picolada ben fina. Quan comenci a tornar-se transparent, hi tirem un got de vi blanc i deixem reduir. A part, ratllem el tomàquet i quan el vi estigui ben evaporat, l'aboquem al sofregit de ceba. Deixem que cogui i es concentri.

Quan tinguem el sofregit ben concentrat, hi afegim les mandonguilles, i si han fet una mica de suc, també el suc. Afegim el cullerot d'aigua i els pèsols ja cuits. Deixem que comenci a fer xup-xup i hi tirem els brins de safrà. Remenem la cassola amb cura o la sacsegem per les nanses, tapem i deixem que vagi fent xup-xup a foc baix.  Si la salsa ens queda liquida, hi podem afegir una picada d'ametlles i una galeta maria o una mica de pa sec torrat. Està més bo fet d'un dia per l'altre!

2 comentaris:

lacuinadesempre.cat ha dit...

Senzillament, exquisit plat.
Bona feina.

Teresa ha dit...

M'encanten les mandonguilles i als de casa també, tot i que no en faig massa... hem coincidit amb el dinar de diumenge, però jo les vaig fer de peix, també molt bones! he de provar aquests pèssols negres!

Seguidors